bild
Arkiv

Inskrivningsdomarens vid Uppsala rådhusrätt arkiv


INSKRIVNINGSDOMAREN VID UPPSALA RÅDHUSRÄTT (1933-1970)

Fr.o.m. den 1 januari 1933 skulle inskrivningsärenden rörande fastigheter i rättens ställe handläggas av inskrivningsdomaren vid dess kansli. På landet var domsaga inskrivningsdomarens verksamhetsområde och i städerna stadens jurisdiktion. Inskrivningsärenden upptogs för behandling på särskilda inskrivningsdagar vilka inföll en gång i veckan.

Inskrivningsdomaren vid Uppsala rådhusrätt inledde sin verksamhet fr.o.m. år 1933 och hade huvudsakligen till uppgift att handlägga inskrivningsärenden rörande fastigheter som var belägna inom rådhusrättens jurisdiktion som motsvarade Uppsala stad (Uppsala domkyrkoförsamling). Handläggningen skulle ske i enlighet med 1932 års lag om inskrivningsärenden.

Uppsala rådhusrätt upphörde vid utgången av år 1970 då Uppsala stad uppgick i Uppsala kommun och Uppsala domsaga.

Uppsala stads jurisdiktion omfattade åren 1933-1970 följande församlingar:

Balingsta (Uppsala läns södra domsaga före år 1967)
Dalby (Uppsala läns södra domsaga före år 1967)
Danmark (Uppsala läns södra domsaga före år 1967)
Funbo (Uppsala läns södra domsaga före år 1967)
Gamla Uppsala (Uppsala läns södra domsaga före år 1947)
Hagby (Uppsala läns södra domsaga före år 1967)
Helga Trefaldighet (Uppsala läns södra domsaga före år 1947)
Ramsta (Uppsala läns södra domsaga före år 1967)
Uppsala Domkyrkoförsamling
Uppsala-Näs (Uppsala läns södra domsaga före år 1967)
Vaksala (Uppsala läns södra domsaga före år 1967)
Västeråker (Uppsala läns södra domsaga före år 1967)

Fr.o.m. den 1 januari 1971 kom området för Uppsala stad att tillhöra Uppsala domsaga varmed myndigheten Inskrivningsdomaren vid Uppsala rådhusrätt upphörde. Inskrivningsverksamheten bedrevs år 1971 av Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga och fr.o.m. år 1972, i samband med att den nya jordabalken trädde i kraft, av Inskrivningsmyndigheten i Uppsala domsaga.

Uppsala domsaga omfattade år 1971 följande församlingar:

Almunge
Alsike
Balingsta
Björklinge
Bladåker
Bälinge
Börje
Dalby
Danmark
Faringe
Funbo
Gamla Uppsala
Hagby
Helga Trefaldighet
Husby-Långhundra
Jumkil
Järlåsa
Knivsta
Knutby
Lagga
Lena
Läby
Ramsta
Skogs-Tibble
Skuttunge
Tensta
Uppsala domkyrkoförsamling
Uppsala-Näs
Vaksala
Vassunda
Viksta
Vänge
Västeråker
Åkerby
Åland
Ärentuna
Östuna


Källor:
Tore Ivarsson, Kommunernas släktträd, Sveriges kommuner 1863-1992 (1992)
SFS 1932:170 (med särskilda bestämmelser om handläggning av inskrivningsärenden), SFS 1970:294 (om ändrad judiciell indelning i Uppsala län), SFS 1970:639 (om ändring i lagen [1932:170] med särskilda bestämmelser om handläggning av inskrivningsärenden, SFS 1970:994 (jordabalk)

 Serier (31 st)

ReferenskodTitelAnmärkning 
APROTOKOLL 
A ILagfartsprotokollEnligt 1932 års lag om handläggning av inskrivningsärenden skulle ärenden om lagfart och fång till fast egendom antecknas i lagfartsprotokollet. Handlingar i lagfartsärenden (akter) skulle, om inte annat förordnats, bifogas protokollen.

Fr.o.m. år 1950 förekommer endast akter i lagfartsärenden, vilka återfinns i serie G I.
 
A IIInteckningsprotokollEnligt 1932 års lag om handläggning av inskrivningsärenden skulle ärenden om inteckning i fast egendom antecknas i inteckningsprotokollet. Handlingar i inteckningsärenden (akter) skulle, om inte annat förordnats, bifogas protokollen.

Fr.o.m. år 1950 förekommer endast akter i inteckningsärenden, vilka återfinns i serie G II.
 
A IIITomträttsprotokollEnligt 1907 års lagar om inskrivning av tomträtt och om inteckning i tomträtt skulle ärenden om upplåtelse och inteckning i tomträtt antecknas i tomträttsprotokollet. Handlingar i tomträttsärenden (akter) skulle bifogas tomträttsprotokollet.

Av protokollen framgår att det inte har förekommit några ärenden om inskrivning av upplåtelse av tomträtt eller inskrivning av inteckning i tomträtt åren 1935-1949.

Fr.o.m. år 1950 förekommer endast akter i tomträttsärenden, vilka återfinns i serie G III.
 
DLIGGARE OCH REGISTER 
D IFastighetsböcker 
D I aÄldre fastighetsböcker för Uppsala stadSerien omfattar fastighetsböcker som förts i enlighet med kungörelsen (1875:70) om lagfarts- och inteckningsböcker för landet och fastighetsböcker för städer.

Fastighetsböckerna har förts fr.o.m. år 1876 fram till mitten av 1950-talet då de ersattes av fastighetsböcker som förts enligt lösbladssystem i enlighet med lagen (1932:169) om nya fastighetsböcker, kungörelsen (1932:519) om hur fastighetsböcker ska föras och fastighetsbokskungörelsen (1971:708).

Dessa fastighetsböcker har överlämnats till efterkommande arkivbildare och återfinns numera i Inskrivningsmyndighetens i Uppsala domsaga arkiv (serierna D I a och D I b).
 
D I bAvställda fastighetsböcker för landetSerien omfattar fastighetsböcker som fr.o.m. år 1933 fördes enligt lösbladssystem i enlighet med SFS 1932:169 och 1932:519.

Serien omfattar endast fastighetsböcker som innehåller fastighetsupplägg som har blivit avställda före den 1 januari 1972 (avställda blad). Fastighetsböcker som innehöll aktuella fastighetsupplägg den 1 januari 1972 har överlämnats till efterkommande arkivbildare och återfinns numera i Inskrivningsmyndighetens i Uppsala domsaga arkiv (serierna D I a och D I b).

Volymerna 10-13 omfattar avställda fastighetsupplägg för fastigheter i de upphörda kommunerna Södra Hagunda (församlingarna Balingsta, Dalby, Hagby, Ramsta, Uppsala-Näs och Västeråker) och Vaksala (församlingarna Danmark, Funbo och Vaksala) som fr.o.m. den 1 januari 1967 inkorporerades med Uppsala stad.

Volymerna 22-25 omfattar avställda fastighetsupplägg för fastigheter i församlingarna Bälinge, Börje, Gryta, Jumkil, Järlåsa, Läby, Skogs-Tibble, Skuttunge, Vänge, Åkerby och Åland som fr.o.m. den 1 januari 1971 inkorporerades med Uppsala kommun.

Tidsangivelserna avser avställningsår.
 
D IIInskrivningsböcker för ärenden om inteckning i jordbruk, förlag och företagSerien omfattar inskrivningsböcker för ärenden om inteckning i jordbruksinventarier, ärenden om förlagsinteckning och ärenden om företagsinteckning.

Bestämmelser om inteckning i jordbruksinventarier återfinns i lagen (1932:171) om inteckning i jordbruksinventarier. Ansökan om inteckning i jordbruksinventarier ingas fr.o.m. den 1 juli 1932 till inskrivningsdomaren i den domsaga eller stad där rörelsen hade sin verksamhet.

Bestämmelser om förlagsinteckningar återfinns i förordningen (1883:16) angående förlagsinteckning (ändrad 1932:172). Ansökan om förlagsinteckning ingavs fr.o.m. den 1 januari 1885 t.o.m. den 30 juni 1932 till rådhusrätten i den stad som var residensstad i det län inom vilken rörelsen bedrevs. Fr.o.m. den 1 juli 1932 ingavs ansökan om förlagsinteckning till inskrivningsdomaren i den domsaga eller stad där rörelsen hade sin verksamhet.

Bestämmelser om företagsinteckningar återfinns i lagen (1966:454) om företagsinteckning. Ansökan om företagsinteckning ingavs fr.o.m. den 1 juli 1967 till inskrivningsdomaren vid rådhusrätten i den stad som var residensstad i det län där rörelsen bedrevs.

Ärenden om företagsinteckning ersatte ärenden om inteckning i jordbruksinventarier och ärenden om förlagsinteckning.

Uppläggen i inskrivningsböckerna är ordnade i alfabetisk ordning efter namn på näringsidkare eller företag.

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
D IIIDagböcker 
D III aDagböcker över inskrivningsärendenRegistrering av inskrivningsärenden (lagfarts- och inteckningsärenden) har skett årsvis i kronologisk ordning efter dagboksnummer. Fr.o.m. år 1950 återfinns dagböcker över lagfartsärenden i serie D III b och dagböcker över inteckningsärenden i serie D III c. 
D III bDagböcker över lagfartsärendenRegistrering av lagfartsärenden har skett årsvis i kronologisk ordning efter dagboksnummer.

Före år 1950 skedde registrering av lagfartsärenden i samma dagbok som registrering av inteckningsärenden, se serie D III a.

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
D III cDagböcker över inteckningsärendenRegistrering av inteckningsärenden har skett årsvis i kronologisk ordning efter dagboksnummer.

Före år 1950 skedde registrering av inteckningsärenden i samma dagbok som registrering av lagfartsärenden, se serie D III a.

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
D III dDagböcker över tomträttsärendenRegistrering av tomträttsärenden (inskrivning av upplåtelse av tomträtt och inskrivning av inteckning i tomträtt) har skett årsvis i kronologisk ordning efter dagboksnummer.

Av dagböckerna framgår att det inte har förekommit några tomträttsärenden åren 1950-1959. Ej heller har det förekommit några tomträttsärenden före år 1950 (se serie A III).

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
D III eDagböcker över ärenden om inteckning i
jordbruksinventarier
Registrering av ärenden om inteckning i jordbruksinventarier har skett årsvis i kronologisk ordning efter dagboksnummer.

Se serie D II för information rörande ärenden om inteckning i jordbruksinventarier.
 
D III fDagböcker över ärenden om förlagsinteckningSerien omfattar dagböcker som har förts fr.o.m. den 1 juli 1936 i enlighet med 1936 års kungörelse med föreskrifter angående tillämpningen av 1883 års förordning om förlagsinteckning. Registrering av ärenden om förlagsinteckning har skett årsvis i kronologisk ordning efter dagboksnummer.

Se serie D II för information rörande ärenden om förlagsinteckning.
 
D III gDagböcker över ärenden företagsinteckningRegistrering av ärenden om företagsinteckning har skett årsvis i kronologisk ordning efter dagboksnummer.

Se serie D II för information rörande ärenden om företagsinteckning.

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
D IVFörteckningar över ärenden om återvinning av stämpelskattFörteckningarna har förts årvis i ärendenummerordning.

Stämpelskatteförordningen (1964:308) trädde i kraft den 1 januari 1965 och innehöll bl.a. bestämmelser om att stämpelskatt skulle erläggas vid förvärv av fast egendom och tomträtt. Skatt utgick med en krona för varje fullt hundratal kronor av egendomens värde med utgångspunkt från taxeringsvärdet året närmast före det år då lagfart söktes.

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomarens i Uppsala domsaga.
 
D VBeställningsböcker för gravationsbevisGravationsbevjs är ett bevis avseende viss fastighet eller tomträtt innehållande uppgifter om bl.a. ägare och innehavare samt eventuella förhållanden som belastar egendomen, såsom inteckningar, pantbrev, servitut eller andra inskrivningar.

Beställningsböcker förda vid domstolskanslier var gallringsbara med stöd av förordningen (1953:716) om utgallring av handlingar hos vissa statsmyndigheter.

Arkivbildare före år 1933: Uppsala rådhusrätt och magistrat.
 
EINKOMNA SKRIVELSER 
E IKorrespondensSerien omfattar inkomna och utgående skrivelser i ärenden av allmän karaktär.

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
GAKTER 
G ILagfartsakterAkterna har arkivlagts årsvis i aktnummerordning.

Före år 1950 återfinns lagfartsakter som bilagor till lagfartsprotokollen i serie A I.

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
G IIInteckningsakterAkterna har arkivlagts årsvis i aktnummerordning.

Före år 1950 återfinns inteckningsakter som bilagor till inteckningsprotokollen i serie A II.

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
G IIITomträttsakterAkterna har arkivlagts årsvis i aktnummerordning.

Av dagböckerna över tomträttsärenden (serie D II d) framgår att det inte har förekommit några ärenden om inskrivning av upplåtelse av tomträtt eller inskrivning av inteckning i tomträtt åren 1950-1958. Ej heller har det förekommit några tomträttsärenden före år 1950 (se serie A III).

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
G IVAkter i ärenden om inteckning i jordbruksinventarierAkterna har arkivlagts årsvis i aktnummerordning.

Se serie D II för information rörande ärenden om inteckning i jordbruksinventarier.
 
G VAkter i ärenden om förlagsinteckningAkterna har arkivlagts årsvis i aktnummerordning.

Se serie D II för information rörande ärenden om förlagsinteckning.
 
G VIAkter i ärenden om företagsinteckningAkterna har arkivlagts årsvis i aktnummerordning.

Se serie D II för information rörande ärenden om företagsinteckning.

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
G VIIAkter i ärenden om återvinning av stämpelskattAkterna har arkivlagts årsvis i aktnummerordning.

Se serie D IV för information rörande ärenden om återvinning av stämpelskatt.

Arkivbildare år 1971: Inskrivningsdomaren i Uppsala domsaga.
 
ÖÖVRIGA HANDLINGAR 
Ö ILösenlistor för lagfarts- och inteckningsärenden