Stadsfogdarnas arkiv brukar innehålla bl.a. protokoll, dagböcker, restlängder (förteckningar över personer som inte betalat skatt i rätt tid) och handlingar i utsöknings-, införsel- och handräckningsärenden.
I Falun var under år 1964 ämbetena som stadsfogde, stadsfiskal och landsfiskal sammanslagna till en myndighet. För år 1964, se arkivet från Landsfiskalen i Faluns distrikt, utmätningsmannen.
Arkivet från stadsfogden i Falun är omfattande och har inte gallrats som flera andra stadsfogdearkiv.
Biographical history
Stadsfogden i Falun Stadsfogdarna hade till uppgift att driva in obetalda skatter och skulder. En stadsfogde kunde genomföra utmätning, dvs. att ta hand om och sälja den betalningsskyldiges egendom, och införsel, dvs. att lägga beslag på en del av lönen direkt från arbetsgivaren. En sammanfattande beteckning på dessa åtgärder är utsökning. Vidare genomförde de handräckning, exempelvis avhysning av hyresgäster som inte betalat hyran.
Stadsfogdarnas uppgifter överfördes fr.o.m. 1965 till kronofogdemyndigheterna. I Falun var under år 1964 ämbetena som stadsfogde, stadsfiskal och landsfiskal sammanslagna till en myndighet.
System of arrangement
Arkivet är ordnat efter allmänna arkivschemat.
Stadsfiskalens utmätningsdiarium åren 1815-1827 återfinns i arkivet från Falu rådhusrätt och magistrat (volym C2A:5).