Egnahemsrörelsen var en folkrörelse som startade i slutet av 1800-talet och var som störst under 20- och 30-talet. Dess mål var att ge arbetarklassen eget boende med hjälp av egen arbetskraft och förmånliga statliga lån. Egnahemsstyrelsen var ett svenskt statligt ämbetsverk som startades 1929, som ett stöd för egnahemsrörelsen. På lokal nivå fanns organ som egnahemsnämnder och i kommunerna fanns egnahemsombud och egnahemskommitéer. I Stockholms egnahemsnämnd finns protokoll redan från 1905. Man ansåg att stadens arbetare skulle ha tillgång till en egen bostad för att därmed lättare kunna sköta sitt arbete och bli en del av ett växande samhälle. Människorna i staden kunde ansöka om lån, de som ansågs skötsamma och flitiga beviljades lån och kunde därmed bygga sig ett eget hem. Dessa hus sågs inte som villor utan som småstugor, egnahem är en beteckning på en bostadstyp. Husen hade en koppling till livet på landet, vilket ger en förståelse för att rörelsen startade på landsbygden och inte i staden. Möjligheten fanns dock även här att ansöka och få beviljat lån för att få bruka en bit jord och därmed kunna odla och hålla djur. Beroende på familjens storlek fanns det vissa bestämmelser kring vilket typ av lån man kunde få beviljat. En trebarnsfamilj kunde ansöka om ett tvåvåningshus medan mindre familjer fick ansöka om envåningshus. Det gick även att söka utbyggnadslån om familjen utökades eller förbättringsbidrag om huset behövde renoveras. Under krigsåren kunde man även ansöka om krislån, hjälplån och livförsäkringar.
Innan Stockholms egnahemsnämnd startades gick det under namnet Stockholms läns och stads hushållningssällskap. 1929 omvandlades det till Egnahemsnämnd och den 16 juli 1948 lades ämbetsverket ner. De myndigheter som sedan tog över dess bostadspolitiska del var Bostadsstyrelsen och länsbostadsnämnderna och dess jordbrukspolitiska del lades på Lantbruksstyrelsen och lantbruksnämnderna.
I arkivets A kategori finns bilagor till protokoll som beviljade ansökningar om förbättringsbidrag, nybyggnadslån, krislån och liknande. I kategori D finns förutom inbundna liggare även ett kortregister sorterat på orter inom länet. I kategori F kan man hitta rekommendationsbrev, åldersbevis, köpekontrakt, lagfartsbevis och andra typer av kontrakt från privatpersoner. Där har även hittats ritningar över egnahemshus och ladugårdar samt kartor över områden, dessa har flyttats till kategori J. Enstaka fotografier har även hittats och finns i kategori K.
Arbetet med att ordna och förteckna det här arkivet utfördes av praktikant Elsa Hildebrandt under handledning av Susanne Östlund våren 2022.
Stockholms stadsarkiv 2022-05-12
Källor: • Wikipedia • Vi byggde våra egna hem – Tom Alandh (2021)