bild
Arkiv

Socialstyrelsen Byrån för sociala ärenden i allmänhet: utlänningsärenden

Socialstyrelsen

Genom 1917 års passkungörelse infördes från september 1917 pass- och viseringstvång för utlänningar (från 1918 kunde pass ersättas av uppehållsbok). Tredje polisintendenten i Stockholm var remissinstans för viseringsansökningar (Statens polisbyrå). Från februari 1920 övertog Socialstyrelsen tillsammans med Statens arbetslöshetskommission uppgiften att yttra sig över ansökningarna med hänsyn till arbetsmarknadsläget.

När viseringstvånget undan för undan hävdes under 1920-talet ersattes den yttre utlänningskontrollen av en inre. Fr.o.m. den 1 oktober 1926 måste varje utlänning som kom till Sverige i avsikt att ta anställning ha arbetsvisering eller arbetstillstånd. Anmälningsplikt för arbetsgivare infördes. Genom 1927 års utlänningslag infördes bestämmelser om uppehållstillstånd, vilka utfärdades av Socialstyrelsen.

Socialstyrelsens handläggning av utlänningsärendena sköttes av byrån för sociala ärenden i allmänhet till 1938, då en särskild utlänningsbyrå tillkom. Protokollen innehåller viseringsyttranden och beslut om arbets- och uppehållstillstånd. Övriga handlingar samlades i persondossierer.

Personkortregister och dossierer över utlänningar 1920-37 är överförda till utlänningsbyrån. Dossiererna förvaras i utlänningsbyråns, Statens utlänningskommissions eller Statens invandrarverks arkiv beroende på om personen blivit svensk medborgare eller avlidit i Sverige eller inte, och på tidpunkten för detta.


Vid byråns för sociala ärenden i allmänhet upphörande den 31/12 1937 överfördes de handlingar, som berörde utlänningsärenden till den nyinrättade utlänningsbyrån (VI:e byrån). De har därefter förvarats hos utlänningsbyråns efterträdare Statens utlänningskommission och Statens invandrarverk.

Vid förtecknandet har det därför ansetts lämpligt att sammanhålla utlänningsärendena och låta dem utgöra en egen arkivbildare. För de serier, som icke berör tillstånd och viseringar, dvs. skrivelser till Kungl. Maj:t och korrespondens hänvisas till byråns huvudförtecknings diarium.

Handlingarna levererades till Riksarkivet 1974 från Statens invandrarverk (acc.nr. 42/1974 dnr 801/J 1).

Stockholm den 14 januari 1975


Kaj Hallqvist

 Serier (10 st)

Nyheter

den 1 juli 2025
400 000 nya sidor i vårt AI-sök
I april lanserade vi helt nya möjligheter för anvä...


den 30 juni 2025
Nya poster i 1930 års folkräkningsdatabas
Nu har vi uppdaterat folkräkningsdatabasen för år ...


Tidigare nyheter