bild
Arkiv

AB Galco


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/2917
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/opoqMDbtUKk2nVnZh98Tv0
Omfång
14,3 Hyllmeter 
VillkorNej
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)

Innehåll

Inledning (äldre form)AB Galco

Historik
Företaget grundades av G.A. Lindstedt. Företaget var en mekanisk verkstad men hade även en hel del agenturer.

Gustaf Winqvist föddes i Helsingborg 1888 och tog studenten där. Han var ekonom och arbetade bl.a. på Sulitelmabolaget/Kopparverken i Råå. (Numera Kemira). Han var tidigt road av aktier och gjorde en del bra affärer. Birger Sjöberg har beskrivit detta i boken ”Kvartetten som sprängdes”, där Gustaf är en av karaktärerna. De andra är Gustafs vänner. En av orsakerna till att kvartetten sprängdes var dock några mindre lyckade affärer.

Gustaf gifte sig med Ragnhild från Råå. Deras första son Åke föddes i Helsingborg.

Gustaf fick arbete som kontorschef på Galco i Stockholm 1919 varför familjen flyttade till Stockholm. Gustaf Larson anställdes som verkstadschef på Galco. Verkstaden låg på Hälsingegatan 41 och kontoret på Norra Bantorget. Man hade dessutom kontor bl.a. i New York och S:t Petersburg. En alldeles för stor överbyggnad som inte motsvarades av intäkter.

Galco rekonstruerades 1923 av Gustaf W och Gustaf L. Gustaf W var VD och Gustaf L verkstadschef. Hela verksamheten samlades på Hälsingegatan. Man tillverkade bl.a. Conus smörjkoppar som var en stor artikel under många år. Gustaf L konstruerade den första Agrippapärmen 1926.

Gustaf L fick tjänstledigt från Galco 1926. Han och Assar Gabrielsson konstruerade och byggde de första 10 Volvobilarna i verkstaden på Hälsingegatan 41. Därefter gick SKF in med kapital och produktionen flyttade till Göteborg. Gustaf W och Galco var aktieägare i Volvo från begynnelsen. Gustaf L flyttade till Göteborg. Galco var underleverantör till Volvo i många decennier.

1927 vidareutvecklade Gustaf W Agrippapärmen till kortpärm, dvs. med många fler klor så att man kunde hantera registerkort. Det blev en ekonomisk succé. Hela Sveriges och Finland folkbokföring lades över till Galcos kortpärmar, Viscard.

1930 köpte Apotekarna tomten på Hälsingegatan 41 av Galco och Galco hyrde in sig på det nybyggda Gävlegatan 12.

Under kriget gjorde Galco bl.a. tändhattar. På 50 talet började man göra katalogpärmar, dvs. Agrippapärmar med tryck och loggor för olika företag. Ca hälften av produktionen var pärmar och hälften andra verkstadsprodukter där Volvodelar var en stor andel.

Sven Winqvist, Gustafs yngste son, var VD för DUX som gjorde falsmaskiner. Dux och Galco slog ihop sina verkstadsdelar och bildade AB Galco-Dux. Sven blev VD. Åke var kvar som VD för Galco som nu hade bl.a. en tomt på Lidingö.

Galco byggde ett hus på Vasavägen på Lidingö. Huset var klart 1964 och invigdes av Prins Bertil. Galco- Dux flyttade dit. De utrymmen som inte utnyttjades av Galco-Dux hyrdes ut. Efterfrågan på kontor på Lidingö växte och ytterligare en huskropp byggdes som hyrdes ut. 1973 byggdes ytterligare ett hus.

Galco-Dux hade en del svårigheter att få verkstadspersonal till Lidingö och därför startade man tillverkning i Töre av Viscard pärmar. Under senare delen av 70-talet gick Galco- Dux med förlust. 1983 såldes Galco-Dux till Esselte som då var största kunden. Sven Winqvist och Lennart Winqvist (ekonomichef och Åkes son) följde med till Esselte. Det går fortfarande att köpa Agrippapärmar och de kostade 2013 ca 260 kr/st på Svanströms.

Galco fortsatte med fastigheter bl.a. kvarteret Champinjonen på Lidingö, där den sista delen (parkeringsplatsen) såldes i dec 2013. Man hade även hyreshus, Fasanen på Kungsholmen, Bageriet i Sundbyberg och Kikaren i Vasastan.

Galco köpte även en skogsfastighet, Ruggsättra, via Fastighets AB Master. För att kunna erbjuda även enstaka kontorsrum bildades Galco Företagscenter 1990, som via Galco HB, hyrde ut kontorsrum på Vasavägen. Galco HB var helägt av Galco och Fastighets AB Master ägdes av Galco och Galco HB.

Under en period på 80-talet drev Galco även ett datautbildningsföretag, Sigma Data AB. Galco har även gjort aktieaffärer. Under 2000-talet har verksamheten succesivt avvecklats för att helt upphöra 2014, då Galco såldes för likvidation.

Familjen Winqvist 59 % och Larson 41 % har hela tiden varit aktieägare. Antalet aktieägare inom familjen Winqvist växte och var mot slutet ca 45 st. Inga av de nästan 50 aktieägarna ville driva verksamheten vidare och uppfattningarna vad bolaget skulle göra divergerade en hel del mot slutet. Kontinuiteten inom ledning och styrelse har dock varit stor. Gustaf W satt i styrelsen till sin död 1972. Åke satt i styrelsen långt innan dess och långt efter. Stefan Hagbard, barnbarn till Gustaf W, satt i styrelsen från oktober 1971 till oktober 2014. Lennart W har varit VD och styrelseledamot sedan 1980. Även Henrik Larson har många decennier i styrelsen.

Arkivet

Handlingarna levererades till Stockholms stadsarkiv i början av 2015. Cirka 30 flyttkartonger osorterat material från början av 1900-talet till nutid. Arkivet har ordnat och förtecknats och till slut blivit 15 hyllmeter.

Arkivet består av protokoll men dessvärre med luckor för 1930- och 1940-tal. En fin samling broschyrer, produktkataloger och annonser för företagets produkter. Även interna PM där man kan följa företagets vilja till utveckling. En del handlingar rörande tillverkningen av delar till Volvo, bl. a. konstruktionsritningar. Som exempel på vad företaget producerat har ett urval katalogpärmar sparats.

Arkivet har överlämnats som en donation till Stockholms stadsarkiv och är fritt tillgängligt för forskning.

Stockholm 2015-02-25
Jörgen Skoglund

Tillgänglighet

SekretessNej
DepositionNej

Kontroll

Skapad2015-02-25 11:10:18
Senast ändrad2015-04-27 09:52:51

Nyheter

den 26 juni 2024
Rosenbergs geografiska lexikon som öppna data
Nu finns Rosenbergs geografiska lexikon att ladda...


den 30 maj 2024
Riksarkivet öppnar nya möjligheter med AI
Varför jobbar Riksarkivet med artificiell intelli...


Tidigare nyheter