Nya ämnen i Digitala forskarsalen 

2021-06-15

Sök efter kungar, celebriteter, samiskt, sjöfart eller kanske fastigheter. Nu finns det 22 ämnesområden att söka på i Riksarkivets digitala forskarsal.

Det finns en enorm mängd skannat material hos Riksarkivet som är tillgängligt via Nationell arkivdatabas (NAD). Tidigare har det inte funnits någon ämnesingång till det digitaliserade materialet. Men nu går det att söka på 22 ämnesområden i Riksarkivets digitala forskarsal; ”Fastigheter och gårdar”, ”Kungar och celebriteter”, ”Medicin” och ”Utbildning och vetenskap” är några exempel.

Den tidigare indelningen med digitaliserat material och databaser under respektive ämne är borta. Istället ligger allt i en lista som är ordnad i bokstavsordning. Under vissa ämnen som till exempel ”släktforskning” och ”militaria” är material som hör ihop grupperat under egna rubriker.

Totalt finns det nu över 300 unika länkar till digitalt tillgängligt arkivmaterial. Under Ämnesområde finns länkar till olika digitala arkiv, sökdatabaser och öppna data. Riksarkivet kommer även i fortsättningen att arbeta med att förbättra användbarheten av söktjänsten.

Kontakt
Helene Holmberg

Tillbaka