Fira Arkivens dag med Riksarkivet den 13 november! 

2021-11-08

Välkommen att fira Arkivens dag med oss! Arkivens dag genomförs i år lördagen den 13 november på temat ”Röster i arkiven”. Riksarkivet erbjuder aktiviteter på flera orter och på nätet och du är inbjuden. Kom också ihåg att Riksarkivet har flera digitala tjänster som du kan nå alla dagar.

Årets Arkivens dag handlar om den långa kampen för rösträtt, om de som banade väg, om stora och små beslut och om arkiven som ett sätt att få insyn i den demokratiska processen. Temat "Röster i arkiven" kan också ha flera andra betydelser. Det handlar om berättelserna, de som var där när något hände, de som deltog eller stod bredvid, de som levt ett långt liv eller de som försvann för fort. Deras röster finns i arkiven och vill gärna bli hörda.

Logotyp för Arkivens dag, bokstaven "A" på ett kalenderblad.


Aktiviteter på plats och digitalt

Öppet hus, fotografering, visningar, utställningar, boksläpp, föredrag och filmvisning är några aktiviteter som Riksarkivet erbjuder under årets Arkivens dag. Här får du en överblick över vad som händer på olika orter och digitalt.

Här finns mer information om tider och eventuell anmälan till de olika arrangemangen.

Härnösand
I Härnösand har vi öppet hus på Rosenbäcksallén kl. 12-16 med öppen läsesal. Du kan fotografera dig i gammaldags fotoateljé, gå på visning i arkiven, lyssna till föreläsning, titta på en utställning om porträttfotografier i arkiven och köpa fika.

Östersund
Ta del av föredrag, prova på att släktforska, lyssna på Arkivpodden och mingla med poddare i Östersund kl. 10-15. Enklare fika finns till försäljning i självserveringen.

Uppsala (digitalt)
Liksom i fjol firar Riksarkivet i Uppsala Arkivens dag på nätet. Tre kvinnor från tre århundraden och sammanhang, som lämnat skrifter efter sig i arkiven, har valts ut. Filmade fotografier och texter upplästa av tre olika röster åskådliggör detta. Filmen når du via Youtube-kanalen “Arkivens Dag i Uppsala Län”.

Täby
Täby har öppet kl. 11.00-14.30. Här kan du gå på visning varje halvtimme, titta på utställning, besöka bokbord, gå tipsrunda och dricka kaffe. Totalt fem olika visningar erbjuds med start kl. 11.30.

Visby
Riksarkivet i Visby håller öppet hus kl. 10-16 och bjuder på utställningar, visningar, föredrag på temat Röster i arkiven och kaffe. Det finns ett begränsat antal platser till föredragen. Biljetter till respektive föredrag och visning hämtas i informationsdisken. Dagen bjuder också på filmvisning; verkstad för alla barn; släktforskning, databaser och digitala arkiv samt bokrea.

Göteborg
Var med på boksläpp för ”Filmens Göteborg” kl. 14-15. Vid boksläppet i Göteborg deltar samtliga medförfattare till den nya boken om film om Göteborg i arkiv och museisamlingar. Anmälan är obligatorisk.

Lund (på plats och digitalt)
I Lund firar vi Arkivens dag fysiskt kl.10-15 och digitalt kl. 13-16. I år kan du ta del av föredrag både på plats och digitalt, visningar, utställningar, kortkurser i släktforskning med mera. Övrigt på gång under dagen: dokument och föremål på tema ”Röster i arkiven”, musik- & bildspel på temat folkrörelsernas musik och visor,  ”Fråga en arkivarie”, tipspromenad med priser och bokbord.

Varje dag är Arkivens dag

Du kan söka i Riksarkivets digitala arkiv, register och databaser och lyssna på Arkivpodden alla dagar.

Digitala forskarsalen
I Digitala forskarsalen kan du forska och göra anpassade sökningar i digitaliserade arkivhandlingar och ett flertal olika databaser. Till exempel finns fotoregister över personer i brottsmålsakter i databasen Frigivna straffarbetsfångar.
Digitala forskarsalen: https://sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen

Nationell Arkivdatabas
I Nationell Arkivdatabas, NAD, kan du söka information om arkiv och arkivinstitutioner i Sverige. NAD publicerar information om arkiv och samlingar hos Riksarkivet, kommun- och regionarkiv, folkrörelse- och föreningsarkiv, näringslivsarkiv, museer, bibliotek med flera. Här kan du även söka kontaktuppgifter till svenska arkivinstitutioner.
Nationell Arkivdatabas, NAD: https://sok.riksarkivet.se/nad

Arkivpodden
I Riksarkivets ”Arkivpodden” hittar du spännande historier från verkligheten med utgångspunkt i arkiv, poddavsnitt om den svenska filmcensuren och en serie om vägen till den allmänna och lika rösträtten i Sverige.
Arkivpodden: https://riksarkivet.se/arkivpodden

Om Arkivens dag

Bakom Arkivens dag står SASS ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet” som består av landets arkivorganisationer Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun (FALK), Föreningen för arkiv och informationsförvaltning (FAI), Näringslivets Arkivråd (NLA), Svenska Arkivförbundet och Riksarkivet.
Mer information om Arkivens dag: https://www.arkivensdag.nu/

Kontakt
Andrëa Grängsjö

Tillbaka