Om Kakor (Cookies)

En kaka är en liten textfil som lagras på din dator. De innehåller information som här används för att förbättra webbplatsen för dig som användare.

Information om kakor på sok.riksarkivet.se

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Det innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade kakor (eng. cookies).

Det finns två typer av kakor

Den ena sparas på din dator och används till exempel för att kunna anpassa en webbplats efter dina önskemål, val och intressen.

Den andra typen kallas sessionkakor och den lagras temporärt i din dators minne under tiden du besöker en webbplats. Sessionkakan försvinner när du stänger din webbläsare. Ingen personlig information såsom till exempel e-post eller namn sparas om dig som besökare i denna typ av kaka.

Vilka kakor används på sok.riksarkivet.se?

Några kakor används för att anpassa visningen av sökresultatet efter dina önskemål. Förutom det har vi även kakor som används för att samla in statistik om hur webbplatsen används. Det gör vi för att kunna förbättra webbplatsen för våra besökare. Du kan välja om du vill spara dessa på din dator.

Funktionerna sorteringsordning och visa antal träffar använder kakor. De sparas på din dator för att de anpassningar du gjort ska vara kvar nästa gång du besöker oss.
Vi använder även en tillfällig kaka som håller reda på om du valt att dölja meddelandet om du använder en äldre webbläsare. Den försvinner när din webbläsare stängs av.
Statistikverktyget Google analytics använder kakor.

Stäng av kakor

sok.riksarkivet.se fungerar även om du inte accepterar kakor men med viss begränsning för dina personliga anpassningar. Om du inte accepterar användandet av kakor kan du stänga av dem via din webbläsares säkerhetsinställningar. Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en varning varje gång en webbplats försöker sätta en kaka på din dator.

Läs mer om kakor och om lagen (SFS 2003:389) på Riksdagens webbplats