Vad behöver du

Det är fritt att söka information om databaser och digitaliserade arkiv. En stor del av det digitaliserade innehållet i söktjänsten är producerat och publicerat av Svensk arkivinformation, SVAR. För att se och få ta del av innehållet i vissa av databaserna och digitaliserade arkiv så behöver du ha ett abonnemang på SVARs e-tjänst.

Stegvis guide för att komma igång med SVARs e-tjänst:

  1. Teckna ett abonnemang på SVARs e-tjänst, abonnemang finns att köpa i webbutiken .
  2. Du behöver ha bildvisningsprogrammet DjVu-browser installerat. DjVu finns tillgängligt för de vanligaste datortyperna dock ej alla versioner av operativsystem och webbläsare. DjVu fungerar inte på surfplattor eller mobiltelefoner. Programmet är gratis och kan laddas ned på sidan Installera bildvisningsprogrammet.
    Läs mer om bildvisningen.
  3. Du behöver ha ett användarkonto hos SVAR. Du som redan har ett användarkonto loggar in med samma användaruppgifter som tidigare. Om du inte har ett konto, skapar du ett nytt användarkonto .
  4. Nu kan du logga in och få tillgång till de bilder och databaser som omfattas av avgifter.

Under "Mina sidor" finns information om ditt abonnemang, exempelvis giltighetstid och senaste öppnade volymer. Där hittar du även dina förlängningserbjudanden. Vill du ta del av nyheter från SVAR och erbjudanden i Riksarkivets webbutik kan du registrera dig för SVARs nyhetsbrev.