Tillbaka

Vanliga frågor

Start

-Var hittar jag Magnus Stenbocks föräldrar?   
Biografier kan vara inordnade i ett släktsammanhang och är numrerade inom detta. T ex har Magnus Stenbock fått nummer 6 och anges vara ”son till S 4 i hans 1:a gifte”. Uppgift om föräldrarna saknas. För att finna dessa går man till utökad sökning och funktionen bläddra bland artiklarna. Där återfinns bland de företrädare för ätten som biograferats även ”4 Stenbock, Gustaf Otto”. Vi arbetar på att artiklar som på detta sätt är relaterade till varandra ska länkas.

-Måste man söka efter artiklar, eller kan man bläddra sig fram som i boken?
   Det går utmärkt! Via sökvyn för Utökad sökning hittar du funktionen Bläddra bland artiklarna. Med den kan du bläddra alfabetiskt.

-Varför hittar jag inte Karl XI?
   Kungligheter har inga egentliga efternamn och därför söker man dem på förnamnet (d.v.s. deras enda namn). De är ordnade alfabetiskt efter sina förnamn i databasen. När man använder snabbsök fungerar det bra, men om man använder utökad sökning måste man skriva kungligheternas namn i fältet efternamn (= det namn som de ordnats alfabetiskt efter).

-Varför hittar jag inga personer med namn som börjar på T eller senare bokstäver i alfabetet?
   SBL är inte komplett ännu, utan redaktionen arbetar nu med namn på bokstaven S. Nya artiklar läggs till så fort de är klara.

-Varför hittar jag inte Astrid Lindgren eller Ingmar Bergman?
   SBL har sedan lång tid tillbaka biograferat endast avlidna personer. Många kända namn har varit i livet när deras namnkombination passerats i utgivningen. När bokstaven L gavs ut levde Astrid Lindgren och hon finns därför inte med. SBL gör inga uppdateringar förrän vi har kommit till slutet av alfabetet.

-Varför är det så många korrekturfel?
   På grund av den skanningsprocess som artiklarna genomgått kan inte samma kvalitet garanteras i databasversionen som i de tryckta texterna. Även om en omfattande korrekturläsning har gjorts återstår ändå en del fel. Vi beklagar detta och fortsätter med korrekturläsningen.
   Ett vanligt fel är t ex att ”ü” blivit ”ii” vilket man får tänka på vid sökningar.

-Hur hittar jag en person med ett visst yrke?
1. Man kan bläddra bland yrkena under "Utökad sökning".
2. Man kan också skriva in det man söker i fältet ”yrke” under "Utökad sökning".
3. Om inget av 1 eller 2 lyckas kan man söka via ”Fritextsök”. Om sökningen begränsas till ”Meriter” eller ”Biografi” fångar man in de delar av artikeln där yrkena är omnämnda.

-Varför tar det så lång tid att söka med fritextsökningen?
   Den textmassa som fritextsökningen söker igenom är mycket omfattande och därför tar det lite tid. Vill man snabba på fritextsökningen kan man avgränsa den till delar av texten. Det kan till exempel vara bra att inleda sökningen i fältet ”Biografi” som är den berättande texten i artikeln.

-Vem är H G-m?
   Namnet på den som författat artikel om en person eller släkt återfinns nästan alltid i slutet av artikeltexten. Några undantag finns dock. Artiklar tryckta före 1962, framför allt över släkter, saknar ibland uppgift om författare. Dessa skrevs av redaktionsmedlemmar och vi har idag begränsad möjlighet att knyta dem till specifika författare. Osignerade släktartiklar efter 1962 är författade av Hans Gillingstam. Under en period (band 22-29) använde sig flera redaktionsmedlemmar även av signaturer:
CHC = Carl Henrik Carlsson
H G-m = Hans Gillingstam
AW = Anders Winroth

 
 
 
 

Svenskt biografiskt lexikon