Tillbaka

Håkan röde

Start

Håkan röde

Kung

Håkan röde, sv konung omkr 1070. Fader: möjligen Emund Åkesson, konung Erik segersälls dotterson.

Bakgrunden till H:s kungaval har ansetts vara härstamning från den sv kungasläkt som regerade före Stenkil. Möjligen var han identisk med en bror till den på åtskilliga runstenar nämnde, i Ryssland avlidne sv hövdingen Ingvar den vittfarne. I ett tillägg till sin på 1070-talet författade Gesta Hammaburgensis ecclesiæ pontificum uppger Adam av Bremen, att H blivit vald till konung av svearna, sedan två tronpretendenter vid namn Erik (bd 14, s 248) stupat och Stenkils son Halsten (bd 18) och dennes efterträdare Anund från Ryssland fördrivits.

Utförligare uppgifter om H föreligger i västgötalagens kungakrönika från 1200-talets mitt. Han bär där tillnamnet "röde" och uppges ha varit Stenkils företrädare som konung samt ha regerat i tretton vintrar. Enligt samma källa skall han ha varit född i Levene i Västergötland och blivit begraven där.

Den isländska traditionen nämner endast i förbigående H, dock utan tillnamnet, som företrädare till Stenkils son Inge. Möjligen är det H och inte Halsten som i ett i det påvliga registraturet infört brev från 1080-talets början nämns som konung i Västergötland med initialen A, dvs Aquinus, tillsammans med I[nge].

Hans Gillingstam


Svenskt biografiskt lexikon