bild
Arkiv

Ljungby tingsrätts arkiv


Grunddata

ReferenskodSE/VaLA/03459
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/HLIbp4szweZ2301eMvy08B
ExtraID03459
Omfång
156,9 Hyllmeter  (-)
2 Kartor 
Datering
1970 – 2005  (Tidsomfång)
VillkorDelvis
VillkorsanmTingsrättens arkivhandlingar är med ett fåtal undantag offentliga. Helt sekretessbelagda akter finns i särskilda serier medan sekretessbelagt material i andra akter förvaras avskilt. Uppgifter om förekommande sekretess framgår av respektive dagboksblad samt av notering på aktomslaget. Domar och diarier är med ett fåtal undantag offentliga.
ArkivinstitutionRiksarkivet i Vadstena (depå: Slottet)
Arkivbildare/upphov
Ljungby tingsrätt (1971 – 2005)
Kategori: Statlig myndighet. Tingsrätter 1971-

Innehåll

ArkivhistorikEnligt regeringens beslut den 22 december 2004 skall Ljungby tingsrätt och Växjö tingsrätt läggas samman till en tingsrätt med kansliort i Växjö. Sammanläggningen genomförs den 12 september 2005.

I och med sammanläggningen upphör Ljungby tingsrätt och tingsrättens arkiv avslutas per den 11 september 2005.

Alla mål och ärenden som är öppna den 11 september 2005 överförs till Växjö tingsrätt och kommer efter avgörandet att arkivläggas i Växjö tingsrätts arkiv.

Tingsrättens diarieföringssystem Acta överförs till Växjö tingsrätt. Diarieförteckningen skrivs ut.

Med stöd av 6 § i Arkivlagen (1990:782) och Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om arkiv hos statliga myndigheter (RA-FS 1991:1, ändrad 1997:4) fastställer tingsrätten följande arkivbeskrivning att gälla från och med den 25 februari 2005.

Tingsrättens organisation och arbetsuppgifter:
Sunnerbo häradsrätt var beteckningen för domstolen i Ljungby fram till och med den 31 december 1970.

Ljungby tingsrätt bildades vid den så kallade tingsrättsreformen den 1 januari 1971. Domsagan omfattar Ljungby, Markaryds och Älmhults kommuner.

Tingsrättens huvuduppgift är rättsskipning, vartill knutits vissa uppgifter av rättsvårdande karaktär. För rättsskipningen och den av rättsvården som handläggs som domstolsärenden är tingsrätten numera indelad i två rotlar, var och en med en domare som ansvarig. Den närmare inledningen framgår av tingsrättens arbetsordning.

Rättsskipningen är inriktad på brottmål och tvistemål. Verksamheten regleras främst av rättegångsbalken jämte processuella bestämmelser i äktenskaps- och föräldrabalkarna.

Till utgången av 1991 förekom en särskild summarisk process (lagsökning, betalningsföreläggande och handräckning).

Rättsvården avser ett antal ärenden av skiftande karaktär, nämligen
- domstolsärenden vilka handläggs enligt lagen (1996:42) om domstolsärenden (t.ex. adoption och förordnanden av god man)
- konkurs- och ackordsärenden
- ärenden rörande borgerlig vigsel

Till utgången av juni 1995 förekom härtill förmynderskapsärenden enligt närmare bestämmelser i föräldrabalken. Ärendetypen utgick den 1 juli 1995, då huvuddelen av funktionerna överfördes till överförmyndarna och länsstyrelsen; tingsrättens kvarvarande befattning med förmynderskapsfrågor handläggs därefter som domstolsärenden.

Till den 23 april 2001 fanns till tingsrätten knuten en Inskrivningsmyndighet, vilken bildade ett eget arkiv. Inskrivningsmyndighetens uppgifter övertogs av Inskrivningsmyndigheten vid Eksjö tingsrätt.

Till utgången av juni månad 2001 förekom bouppteckningsärenden vid tingsrätten enligt närmare bestämmelser i ärvdabalken. Den 1 juli 2001 övertog Skattemyndigheten i Kalmar tingsrättens hantering av bouppteckningsärenden.

Vid tingsrätten förekommer därtill en administrativ enhet och en kassafunktion.

Tingsrättens datasystem

Tingsrätten är ansluten till Domstolsverkets så kallade intranät.

Mål- och ärendehanteringen vid tingsrätten handlades under tiden september 1998-31 januari 2005 med stöd av datasystemet MÅHS. Sedan den 1 februari 2005 handläggs mål och ärenden med stöd av datasystemet Vera.

Tingsrättens administrativa ärenden registreras sedan den 1 januari 2000 i datasystemet Acta.

Sambandet mellan tingsrättens arbetsuppgifter och viktigare handlingar och ärendeslag

Handlingar i den rättsskipande verksamheten registreras som brottmål eller tvistemål, B-mål eller T-mål. Alla handlingar i ett mål förs samman till en akt. En akt innehåller dels handlingar som kommit in till tingsrätten, dels handlingar som upprättats vid tingsrätten.
Inkomna handlingar är t.ex. stämningsansökningar och andra skrifter från parterna. Även handlingar från andra myndigheter förekommer, t.ex. i brottmål förundersökningsprotokoll och yttranden från frivårdsmyndighet. Upprättade handlingar är t.ex. protokoll, kallelser och förelägganden av olika slag samt tingsrättens dom och beslut. Samtliga handlingar dagbokförs i Vera.

Domstolsärenden får vid registreringen beteckningen Ä medan konkursärenden registreras som K.

Brottmål, tvistemål och ärenden kan eftersökas i Vera. Uppgifterna gallras dock i brottmål efter två år från det respektive mål avgjorts och för tvistemål och ärenden efter fem år från respektive mål eller ärende avgjorts.

Domar och särskilt upptagna beslut inbinds årligen i särskilda domböcker. Främst i varje dombok finns en innehållsförteckning.

Dagboksbladen i avgjorda mål och ärenden skrivs ut från Vera och binds samman i en särskild bok.

Av tingsrätten förvarade arkiv (hos landsarkivet i Vadstena)

Utöver det egna arkivet förvarar tingsrätten de äldre arkiven för Sunnerbo domsaga. Följande separata arkivbildningar finns:
Sunnerbo häradsrätt
Sunnerbo häradsrätts ägodelningsrätt
Sunnerbo häradsrätts expropriationdomstol

Dessutom förvarar tingsrätten arkivet för Tingshusbyggnadsskyldige i Sunnerbo domsaga.

Sökingångar i arkiven

Arkivhandlingarna ordnas systematiskt i en arkivförteckning. Denna kompletteras med ett sakregister över förekommande typer av handlingar.

I Vera kan sökning ske på mål- respektive ärendenummer samt på namn: som nämnts kan sökning dock bara ske i brottmål under två år efter målet avgjorts och i tvistemål och ärenden under fem år efter målet eller ärendet avgjorts.


Inskränkningar i tillgängligheten genom sekretess

Tingsrättens arkivhandlingar är med ett fåtal undantag offentliga. Helt sekretessbelagda akter finns i särskilda serier medan sekretessbelagt material i andra akter förvaras avskilt. Uppgifter om förekommande sekretess framgår av respektive dagboksblad samt av notering på aktomslaget. Domar och diarier är med ett fåtal undantag offentliga.


Gallringsregler

Gallring i arkivet sker med stöd av Riksarkivets beslut samt beslut av tingsrätten med stöd av Riksarkivets föreskrifter (RA-FS 1991:6) om allmänna råd om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse (senast ändrad 1997:6)

Riksarkivets gallringsbeslut har beteckningen RA 935. Akter i brottmål gallras med stöd av beslut RA-MS 1998:57, ändrad 1999:56 och 2002:50. Akter i tvistemål och ärenden samt konkursakter gallras med stöd av RA-MS 1998:56, ändrat 1999:50.

Förekommande beslut finns antecknade för varje arkivserie för sig i respektive förteckningsingress. Gallringsfristen är i brottmål fem år och i övrigt i normalfallet tio år. Även kortare frister förekommer dock, t.ex. för det i Vera intagna namnregistret i brottmål som gallras efter två år efter att respektive mål avgjorts, se ovan. I övriga register omfattar utgallringen främst delar av aktbestånden jämte vissa administrativa handlingar.

Ansvar

Ansvarig för arkivverksamheten är lagmannen, med biträde av Bengt-Åke Hovnell, Hovdinge, Ljungby. Den dagliga skötseln ombesörjs av tingsrättens domstolssekreterare.

Ljungby som ovan
Johan Mannergren

Ämnesord

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Kontroll

Skapad2001-10-15 00:00:00
Senast ändrad2023-11-30 13:04:35