Torsdagen den 13 juni, klockan 16.30–22.00, pågår underhållsarbete på webbplatsen. Arbetet påverkar såväl webb som bildvisningen och vi ber om överseende för de störningar som kan uppkomma till följd av detta arbete.
bild
Arkiv

Kontraktsprosten i Ulleråker-Norunda kontrakt


Grunddata

ReferenskodSE/ULA/10573
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/LRr6bDX9rH6cxG02H087k3
Omfång
0,7 Hyllmeter 
Datering
19281961(Tidsomfång)
VillkorDelvis
VillkorsanmVissa handlingar kan omfattas av sekretess.
En sekretessprövning ska göras innan handlingar kan lämnas ut.
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd): Arkivförteckning
ArkivinstitutionRiksarkivet i Uppsala (depå: Borgen)
Arkivbildare/upphov
Kontraktsprosten i Ulleråker - Norunda kontrakt (1928 – 1961)
Kategori: Statlig myndighet

Innehåll

Syfte & innehållTidigt sammanfördes församlingar och pastorat till prosterier under ledning av en prost, senare kallad kontraktsprost. I ett kontrakt ingår ett antal pastorat.

Enligt 1723 års riksdagsordning valde kontrakten prästeståndets riksdagsledamöter. När befolkningsstatistiken infördes 1749, fick prosten i uppdrag att sammanställa församlingsprästernas tabeller till prosteritabeller, som finns bevarade i kontraktens arkiv.

Prosten utför biskopens och domkapitlets uppdrag: visitationer, d.v.s. inspektion av tillståndet i församlingen, kyrkoherdeinstallationer, kyrko- och kyrkogårdsinvigningar m.m. Kontraktsprosten kunde ha olika inställning till sin befattning, och de små kontraktsarkiven är därför ganska olika till innehållet. Från 1947 skulle kontraktsprosten se till att kyrkoarkiven överlämnades i gott skick vid tjänstebyte.

I början av 1970-talet fanns det 191 kontrakt i landet. Tidigare utsåg biskopen i regel till prost den kyrkoherde som varit längst i tjänst inom kontraktet, men senare kunde även komministrar utses till kontraktsprostar.

Ulleråker-Norunda kontrakt bildades den 1 maj 1928 genom sammanslagning av kontrakten Ulleråker och Norunda.

Kontraktet bestod av följande pastorat: Bälinge, Åkerby och Jumkil; Uppsala-Näs, Västeråker och Dalby; Vänge och Läby; Skuttunge; Tensta, Lena och Viksta samt Björklinge.

1962 upphörde kontraktet och uppgick i det nya Norunda kontrakt. En viss överlappning förekommer mellan arkiven för å ena sidan Ulleråker-Norunda kontrakt och å andra sidan Norunda kontrakt, som alltså existerade både före och efter Ulleråker-Norunda kontrakt.

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Kontroll

Skapad1989-03-01 00:00:00
Senast ändrad2023-10-09 15:35:26