bild
Arkiv

Sölvesborgs tingsrätts arkiv


Grunddata

ReferenskodSE/LLA/11587
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/Q2ESyzCcOvCcS5xKYDIl95
Omfång
11,6 Hyllmeter 
1 Volymer  (Volym D VII ab:1 kom med leveransen från Blekinge tingsrätt i nov. 2013.)
92,4 Hyllmeter  (Nya leveransen 2015.)
8 Videoupptagningar 
4 Ljudupptagningar 
Datering
19712001(Tidsomfång)
VillkorDelvis
VillkorsanmVissa handlingar i arkivet kan omfattas av sekretess. En sekretessprövning ska göras innan handlingarna kan lämnas ut.
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd): Arkivförteckning, Från tingsrätten
Arkivförteckning (godkänd): Arkivförteckning, Catharina Grönqvist
ArkivinstitutionRiksarkivet i Lund (depå: Arkivcentrum Syd)
Arkivbildare/upphov
Sölvesborgs tingsrätt (1975 – 2001)
Alternativa namn: Listers och Sölvesborgs tingsrätt  (1971 – 1974)
Kategori: Statlig myndighet. Tingsrätter 1971-
 
Listers och Sölvesborgs tingsrätt (1971 – 1974)
Kategori: Statlig myndighet. Tingsrätter 1971-
 
Blekinge tingsrätt (2001 –) (2001-07-01)
Kategori: Statlig myndighet. Tingsrätter 1971-

Innehåll

Inledning (äldre form)Sölvesborgs tingsrätt

Arkivbeskrivning

1. Tingsrättens organisation och arbetsuppgifter
Genom tingsrättsreformen den 1 januari 1971 skapades Listers och Sölvesborgs tingsrätt vilken senare bytte namn till Sölvesborgs tingsrätt. Domsagan omfattade Sölvesborgs och Olofströms kommuner, det vill säga följande församlingar:

Gammalstorp
Jämshög
Kyrkhult
Mjällby
Olofström
Sölvesborg
Ysane

Grundläggande bestämmelser om tingsrättens uppgifter och organisation redovisas i rättegångsbalken och tingsrättsinstruktionen (1979:572) (TI).

Tingsrättens huvuduppgift var rättsskipning, vartill knutits vissa uppgifter av rent rättsvårdande karaktär. För rättsskipningen och den del av rättsvården som handlades som domstolsärenden var tingsrätten indelad i rotlar, var och en med en domare som ansvarig. Övriga funktioner fördelades på skilda enheter, även dessa med en domare som ytterst ansvarig. Den närmare indelningen framgår av tingsrättens arbetsordning.

Rättsskipningen var inriktad på brottmål och tvistemål. Verksamheten reglerades främst av rättegångsbalken jämte processuella bestämmelser i äktenskaps- och föräldrabalkarna.

Till utgången av 1991 förekom härjämte en särskild summarisk process (lagsökning, betalningsföreläggande, handräckning).

Rättsvården avser ett stort antal ärenden av skiftande karaktär, nämligen
- domstolsärenden, se närmare lag (1946:807) om handläggning härav. Fråga är om t ex adoption och dödande av förkomna handlingar,
- bouppteckningsärenden enligt närmare bestämmelser i ärvdabalken; se även § 26 protokollkungörelsen (1971:1066) för de allmänna domstolarna beträffande de s k boupptecknings- och avhandlingsprotokollen,
- konkurs- och ackordsärenden, samt
- ärenden rörande borgerlig vigsel.

Till utgången av juni 1995 förekom härtill förmynderskapsärenden enligt närmare bestämmelser i föräldrabalken. Ärendetypen utgick den 1 juli 1995, då huvuddelen av funktionerna överfördes till överförmyndarna och länsstyrelsen; tingsrättens kvarvarande befattning med förmynderskapsfrågor handlades därefter som domstolsärenden.

Vid tingsrätten förekom därtill en administrativ enhet och ett kassakontor. Den administrativa verksamheten reglerades närmare i förordningen (1996:381) med tingsrättsinstruktion.

Den till tingsrätten knutna inskrivningsmyndigheten bildar eget arkiv, vilket dock förvaltades av tingsrätten, jfr ovan.


2. Sambandet mellan tingsrättens arbetsuppgifter och viktigare handlingar och ärendeslag
Handlingar i den rättsskipande verksamheten registrerades som brottmål eller tvistemål - B-mål, T-mål. Alla handlingar i ett mål fördes samman till en akt. En akt innehåller dels handlingar som kommit in till tingsrätten, dels handlingar som upprättats vid tingsrätten. Inkomna handlingar är t ex stämningsansökningar och andra skrifter från parterna. Även handlingar från andra myndigheter förekommer, t ex i brottmålen förundersökningsprotokoll och utdrag ur kriminalregister. Upprättade handlingar är t ex protokoll, kallelser och förelägganden av olika slag samt tingsrättens dom eller beslut.

För tvistemål och brottmål samt flertalet typer av ärenden finns kronologiska dagböcker respektive förteckningar. Den 15 (för tvistemål) respektive 20 (övriga mål- och ärendetyper) oktober 1998 införde tingsrätten det av Domstolsverket framtagna mål- och ärendehanteringssystemet MÅHS för samtliga förekommande mål och ärenden. Brottmål, tvistemål, konkursärenden och domstolsärenden registrerades därefter i en gemensamt löpande nummerserie.

Förmynderskapsärendena registrerades i en särskild förmynderskapsbok till utgången av juni 1995, då den avslutades i samband med att ärendetypen upphörde. Domar och särskilt uppsatta beslut (jämte utslag i lagsöknings- och handräckningsmål) inbands årligen i särskilda dom- eller beslutsböcker.

Inkomna bouppteckningar sammanfördes i en särskild serie i kronologisk ordning med utgångspunkt från dag för inregistrering.

Förkortningar använda av tingsrätten för olika dom- och måltyper:
T – tvistemål
FT – förenklat tvistemål
MT – militärt tvistemål
B – brottmål
MB – militärt brottmål
Ä – domstolsärende
K – konkursärende
A – ackordsärende
U – utmätningsed
L – mål i lagsökning
J – ägodelningsmål, boskillnadsmål
FM – förmynderskapsärende
BF – mål i betalningsföreläggande
F – fastighetsdomstolsmål
HA – mål om handräckning

DT – dom i tvistemål
ST – slutligt beslut i tvistemål
DFT – dom i förenklat tvistemål
SFT – slutligt beslut i förenklat tvistemål
DMT – dom i militärt tvistemål
SMT – slutligt beslut i militärt tvistemål
DB – dom i brottmål
SB – slutligt beslut i brottmål
DMB – dom i militärt brottmål
SMB – slutligt beslut i militärt brottmål
SÄ – Slutligt beslut i domstolsärende
SFM – Beslut i förmynderskapsärende
UL – utslag i mål om lagsökning
DF – dom i fastighetsdomstolsmål
UF – utslag i fastighetsdomstolsmål
SF – slutligt beslut i fastighetsdomstolsmål
UH – utslag i handräckningsmål


3. Av tingsrätten förvarade arkiv
Sölvesborgs rådhusrätt, Listers häradsrätt, Listers häradsrätts ägodelningsrätt, Listers och Sölvesborgs domsaga, Listers och Sölvesborgs expropriationsdomstol och tingshusbyggnadsskyldiges i Listers och Sölvesborgs domsaga.


4. Sökingångar i arkiven
Arkivhandlingarna ordnades systematiskt i en arkivförteckning. Denna kompletterades med ett sakregister över förekommande typer av handlingar. Vidare fanns kronologiska dagböcker och namnregister över samtliga mål och flertalet ärendetyper; såvitt avser brottmålen utgallrades dock namnregistren efter ca två år. Krossreferenslistor, som innehåller uppgifter om mål som inte var avgjorda vid sammanslagningen och dess nya målnummer vid Blekinge tingsrätt arkiveras av Blekinge tingsrätt.


5. Inskränkningar i tillgängligheten genom sekretess
Tingsrättens arkivhandlingar är, med ett fåtal undantag, offentliga, men rätten att ta del av allmän handling begränsas av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och en prövning av om uppgiften är sekretessbelagd måste göras i varje enskilt fall. Uppgifter om av tingsrätten bedömd sekretess framgår av respektive dagbok och av notering på aktomslaget.


6. Gallring
Förekommande gallringsbeslut är antecknade i respektive serieanmärkning. Gallring i arkivet har skett med stöd av Riksarkivets beslut samt beslut av tingsrätten med stöd av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse RA-FS 1991:6 ändrad 1997:6 och allmänna gallringskungörelsen 1953:716 ändrad 1991:446.

I de flesta fall bygger gallringen mellan 1971-1999 på Riksarkivets gallringsbeslut nr 264 och ändring nr 346 samt nr 754 och ändring nr 935. Riksarkivets gallringsbeslut nr 785 har använts gällande System S-handlingar.

För arkivbildningen mellan 2000-2002 gäller i huvudsak RA-MS 1998:56 för tvistemål och domstolsärenden och 1999:56 för brottmål. Gallringsfristen är 10 år, men 5 år för brottmål.


7. Verksamhetsstöd
MÅHS: Mål- och ärendehanteringssystem har använts från och med den 14 april 1999. De uppgifter som registrerats i verksamhetsstödet bevaras inte elektroniskt utan gallras i enlighet med bestämmelserna i förordningen (2001:636). Uppgifterna bevaras i skrift i respektive akt och i serie D XII.



Vid ordnings- och förteckningsarbete har volymindelningen och –beteckningarna i serie E I a ändrats. Serierna J, J I och J II har tillkommit.

Arkivbeskrivningen bygger på de av tingsrätten och domstolsverket upprättade arkivbeskrivningarna för Sölvesborgs tingsrätt daterade 1995-12-19 och 2011-06-29 samt domstolsverkets arkivbildningsplan fastställd 1986-11-20.

Arkivbeskrivningen och arkivförteckningen är sammanställda och kompletterade hösten 2017 av arkivarie Catharina Grönqvist.

Ämnesord

Ämnesord, ort
Blekinge län

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Kontroll

Skapad2001-06-21 00:00:00
Senast ändrad2019-10-01 13:18:56