bild
Arkiv

Simrishamns tingsrätts arkiv


Grunddata

ReferenskodSE/LLA/11717
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/q0hajapKLqzPtzvUErsh49
ExtraID11717
Omfång
134,3 Hyllmeter  (-, Inklusive tilläggsleveranser.)
Datering
19712001(Tidsomfång)
VillkorDelvis
VillkorsanmVissa handlingar i arkivet kan omfattas av sekretess. En sekretessprövning ska göras innan handlingarna kan lämnas ut.
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd), Catharina Grönqvist (Christina Isberg)
ArkivinstitutionRiksarkivet i Lund (depå: Arkivcentrum Syd)
Arkivbildare/upphov
Ingelstads och Järrestads tingsrätt (1971 – 1974)
Kategori: Statlig myndighet. Tingsrätter 1971-
 
Simrishamns tingsrätt (1975 – 2001)
Alternativa namn: Ingelstads och Järrestads tingsrätt  (1971 – 1974)
Kategori: Statlig myndighet. Tingsrätter 1971-

Innehåll

Allmän anmärkningArkivförteckningen upprättad av tingsrätten på 1970-talet efter domstolsverkets arkivbildningsplan. Komplettering av förteckningen gjordes 2006 av arkivhandläggare Maria Wallin i samband med inventering på landsarkivet. Ytterligare kompletteringar gjorda 2016 på tilläggsleveranserna 2014 av arkivarie Catharina Grönqvist under handledning av arkivarie Christina Isberg.
Inledning (äldre form)Arkivbeskrivning
Simrishamns tingsrätt
SE/LLA/11717


Tingsrätten efterträdde från och med år 1971 Ingelstad och Järrestad domsaga. Den ursprungliga benämningen på tingsrätten mellan 1971 och 1974 var Ingelstad och Järrestad tingsrätt. 2001-11-26 uppgick Simrishamns tingsrätt i Ystads tingsrätt.

Simrishamns (Ingelstad och Järrestads) tingsrätt omfattade Simrishamn och Tomelilla kommuner, det vill säga följande församlingar:
Andrarum
Benestad
Bollerup
Bolshög
Borrby
Brösarp
Eljaröd
Fågeltofta
Gladsax
Hammenhög
Hannas
Järrestad
Kverrestad
Onslunda
Ramsåsa
Ravlunda
Rörum
S:t Olof
Simris
Simrishamn
Smedstorp
Spjutstorp
Stiby
Södra Mellby
Tomelilla
Tosterup
Tranås
Tryde
Ullstorp
Vallby
Vitaby
Östra Herrestad
Östra Hoby
Östra Ingelstad
Östra Nöbbelöv
Östra Tommarp
Östra Vemmerlöv
Övraby


Arkivbeskrivningen nedan bygger i huvudsak på den av Simrishamns tingsrätt upprättade gällande från och med 1996-01-01.

1. Tingsrättens organisation och arbetsuppgifter
Tingsrätten bildades vid den så kallade tingsrättsreformen den 1 januari 1971. Domsagan omfattade Simrishamns och Tomelilla kommuner. Knuten till tingsrätten var en inskrivningsmyndighet, vilken bildade ett eget arkiv. Tingsrätten hade vid slutet av 1990-talet följande organisation: 1 lagman, 1 tingsfiskal, 3 notarier, 1 byrådirektör, 1 byråsekreterare, 4 byråassistenter och 1 expeditionsvakt.

Tingsrättens huvuduppgift var rättsskipning, vartill knutits vissa uppgifter av rent rättsvårdande karaktär. För rättskipningen och den del av rättsvården som handlades som domstolsärenden var tingsrätten indelad i 2 rotlar, var och en med en domare som ansvarig. Övriga funktioner fördelades på enskilda enheter, även dessa med en domare som ytterst ansvarig. Den närmare indelningen framgår av tingsrättens arbetsordning.

Rättskipningen var inriktad på brottmål och tvistemål. Verksamheten reglerades främst av rättegångsbalken jämte processuella bestämmelser i äktenskaps- och föräldrabalkarna.

Från den 1 januari 1994 prövade tingsrätten överklaganden av beslut från kronofogdemyndigheten i Kristianstads län, se 18 kap 1 § utsökningsbalken.

Till utgången av 1991 förekom härjämte en särskild summarisk process (lagsökning, betalningsföreläggande, handräckning). Från och med den 1 januari 1992 gick dessa ärenden över till Kronofogdemyndigheten.

Rättsvården avsåg ett stort antal ärenden av skiftande karaktär, nämligen
- domstolsärenden, se närmare lag (1946:807) om handläggning härav.
- bouppteckningsärenden enligt närmare bestämmelser i ärvdabalken; se även 26 § protokollskungörelsen (1971:1066) för de allmänna domstolarna beträffande de så kallade boupptecknings- och avhandlingsprotokollen.
- konkurs- och ackordsärenden, samt
- ärenden rörande vigsel.

Till utgången av juni 1995 förekom härtill förmynderskapsärenden enligt närmare bestämmelser i föräldrabalken. Ärendetypen utgick den 1 juli 1995, då huvuddelen av funktionerna överfördes till överförmyndarna och länsstyrelsen. Tingsrättens kvarvarande befattning med förmynderskapsfrågor handläggs därefter som domstolsärenden.

Vid tingsrätten förekom därtill en administrativ enhet och ett kassakonto. Den administrativa verksamheten reglerades närmare i förordningen (1979:572) med tingsrättsinstruktion.

Den till tingsrätten knutna inskrivningsmyndigheten bildade eget arkiv, vilket dock förvaltades av tingsrätten, jämför ovan.


2. Sambandet mellan tingsrättens arbetsuppgifter och viktigare handlingar och ärendeslag
Handlingar i den rättskipande verksamheten registrerades som brottmål eller tvistemål. Alla handlingar i ett mål fördes samman till en akt. En akt innehåller dels handlingar som kommit in till tingsrätten, dels handlingar som upprättats vid tingsrätten. Inkomna handlingar är till exempel stämningsansökningar och andra skrifter från parterna. Även handlingar från andra myndigheter förekommer, till exempel i brottmålen förundersökningsprotokoll och utdrag ur kriminalregister. Upprättade handlingar är till exempel protokoll, kallelser och föreläggande av olika slag samt tingsrättens dom eller beslut.

För tvistemål och brottmål samt flertalet typer av ärenden finns kronologiska dagböcker respektive förteckningar. Förmynderskapen registrerades härutöver i en särskild förmynderskapsbok till utgången av juni 1995, då den avslutades (se ovan). Domar och särskilt uppsatta beslut inbands årligen i särskilda domböcker.

Inkomna bouppteckningar sammanfördes i en särskild serie i kronologisk ordning med utgångspunkt från dag för inregistrering.

Rutinerna för registrering av mål och domstolsärenden ändrades i samband med att ett nytt, databaserat målhanteringssystem, MÅHS, infördes vid tingsrätten under 1999. Ändringen innebar i huvudsak att brottmål, tvistemål, konkurs- och domstolsärenden kom att registreras i en gemensam löpande nummerserie i en gemensam dagbok. Övergången till MÅHS medförde även att serierna för akter i de olika mål- och ärendetyperna kom att sammanföras till en gemensam aktserie.

Förkortningar använda av tingsrätten för olika dom- och måltyper:
T - tvistemål
FT - förenklat tvistemål
MT - militärt tvistemål
B - brottmål
MB - militärt brottmål
Ä - domstolsärende
K - konkursärende
A - ackordsärende
U - utmätningsed
L - mål i lagsökning
FM - förmynderskapsärende
BF - mål i betalningsföreläggande
F - fastighetsdomstolsmål
HA - mål om handräckning

DT - dom i tvistemål
ST - slutligt beslut i tvistemål
DFT - dom i förenklat tvistemål
SFT - slutligt beslut i förenklat tvistemål
DMT - dom i militärt tvistemål
SMT - slutligt beslut i militärt tvistemål
DB - dom i brottmål
SB - slutligt beslut i brottmål
DMB - dom i militärt brottmål
SMB - slutligt beslut i militärt brottmål
SÄ - Slutligt beslut i domstolsärende
SFM - Beslut i förmynderskapsärende
UL - utslag i mål om lagsökning
DF - dom i fastighetsdomstolsmål
UF - utslag i fastighetsdomstolsmål
SF - slutligt beslut i fastighetsdomstolsmål
UH - utslag i handräckningsmål


3. Av tingsrätten förvarade arkiv
Simrishamns tingsrätt förvarade även arkiven för Ingelstad och Järrestad Härads domsaga, Simrishamns Rådhusrätt samt inskrivningsmyndigheten, se ovan.


4. Sökingångar i arkiven
De kronologiska dagböckerna är den primära sökingången i arkivet. Genom dessa identifieras det målnummer som sedan används för att lokalisera vilken volym i aktserierna som målets akt ligger i, samt vilket domnummer en eventuell dom fått för att kunna avgöra vilken dombok den tillhörande domen är inbunden i. För ärenden gällande konkurser, ackord, betalningsförelägganden samt utmätningseder förekommer också namnregister som alternativa sökingångar.


5. Inskränkningar i tillgängligheten genom sekretess
Tingsrättens arkivhandlingar är, med ett fåtal undantag, offentliga. Men rätten att ta del av allmän handling begränsas av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och en prövning av om uppgiften är sekretessbelagd måste göras i varje enskilt fall. Akter med sekretessbelagt material har förvarats avskilt av tingsrätten, vilket resulterat i en aktserie för särskilda mål. Det förekommer även att akter är sekretessmärkta utanför denna serie. Uppgifter om av tingsrätten bedömd sekretess framgår av respektive dagbok och av notering på aktomslaget.


6. Gallring
Förekommande gallringsbeslut är antecknat i respektive serieanmärkning. Gallring i arkivet har skett med stöd av Riksarkivets beslut samt beslut av tingsrätten med stöd av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse RA-FS 1991:6 ändrad 1997:6 och allmänna gallringskungörelsen 1953:716 ändrad 1991:446.

I de flesta fall bygger gallringen mellan 1971-1999 på Riksarkivets gallringsbeslut nr 264 och ändring nr 346 samt nr 754 och ändring nr 935. Riksarkivets gallringsbeslut nr 785 har använts gällande System S-handlingar.

För arkivbildningen mellan 2000-2001 gäller i huvudsak RA-MS 1998:56 för tvistemål och domstolsärenden och 1999:56 för brottmål. Gallringsfristen är 10 år, men 5 år för brottmål.


7. Verksamhetsstöd
MÅHS: Mål- och ärendehanteringssystem har använts från och med april 1999. De uppgifter som registrerats i verksamhetsstödet bevaras inte elektroniskt utan gallras i enlighet med bestämmelserna i förordningen (2001:636). Uppgifterna bevaras i skrift.


8. Kompletteringar av arkivförteckningen
I samband med tillgängliggörandet av arkivförteckningen efter leverans till Landsarkivet har ett visst ordnings- och förteckningsarbete ägt rum, till följd av att det i leveransen medföljde ett antal oförtecknade volymer. Serierna G XII ca, D IV a och D IV d har sorterats och förtecknats om. Den ursprungliga J-serien har brutits upp i en serie för föremål, J I, och en serie för video- och ljudband J II, som dessutom fyllts på med material från aktserierna då audiovisuellt material påträffats i dessa. En serie, J III, har tillkommit för att inrymma övriga aktbilagor som brutits ut av tingsrätten - specifikt handlingar rörande delgivningar. K-serierna har uppdaterats, främst gällande gallringsföreskrifter. De två Ö-serierna lades till vid en inventering på Landsarkivet 2006 och dessa serier har fyllts på och omarbetats något vid förteckningsarbetet 2016.

Ämnesord

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Kontroll

Skapad2006-08-29 00:00:00
Senast ändrad2019-10-01 14:15:40