Tillbaka

Ingegerd

Start

Ingegerd

Prinsessa

Ingegerd, trol d 1050. Föräldrar: konung Olof "skotkonung" av Sverige o obotritiskan Estrid.

G 1019 m storfursten Jaroslav "den vise" av Novgorod o Kiev, senare av hela Ryssland, trol f omkr 988 (Arne), d 1054 i Vyshorod, norr om Kiev, son till storfursten Vladimir "den helige" av Novgorod o Kiev o Rogneda av Polotsk.

Uppgifterna om I:s börd och äktenskap förekommer tidigast i Adams av Bremen på 1070-talet författade Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum. Yngre och i detaljer delvis inbördes motstridiga är de utförliga isländska berättelserna om hennes tidigare trolovning med den norske konungen Olaf "den helige", som fick nöja sig med hennes illegitima halvsyster Astrid. Den isländska dateringen av I:s giftermål till 1019 styrks av den ryska s k Nestorskrönikans uppgift, att Jaroslavs äldste son föddes 1020. En isländsk saga skildrar, hur hon under strider i Ryssland tillfångatogs av den norske kungaättlingen Eymund Ringsson, som var i tjänst hos en fientlig broder till Jaroslav, och hur hennes fångenskap utnyttjades till att föreskriva Jaroslav fredsvillkor. Isländska uppgifter finns även om att Olaf "den helige" och hans son Magnus "den gode" 1029 för en tid tog sin tillflykt till I och Jaroslav, då de blivit landsflyktiga.

Nestorskrönikan nämner ej I:s namn men uppger, att Jaroslavs gemål dog 1050. Enligt en senare tillkommen inskription i Sofiakatedralen i Novgorod kallades I i Ryssland Anna (Leib). Denna Anna blev föremål för helgondyrkan, och hennes minne firades 10 febr, 5 sept och — tillsammans med sonen Vladimirs — 4 okt (Martinov). En före andra världskriget bevarad grav i nämnda katedral uppgavs vara hennes, men den där begravda kvinnan befanns vid undersökning vara i 30–35-årsåldern. Man har därför med I i stället identifierat en kvinna i 50–60-årsåldern, vars skelett återfunnits vid sidan av skelettet av en man i 60–70-årsåldern i den grav i Sofiakatedralen i Kiev som enligt traditionen är Jaroslavs (Ginzburg; Arne). En nu endast genom en 1600-talsteckning känd bild på en fresk i denna katedral anses föreställa henne. Av ovisst ursprung är en rysk litteraturuppgift, att hon även skulle ha kallats Irene.

I:s söner blev stamfäder för olika grenar av den ryska storfurstesläkten, av vilka en blev det första tsarhuset och utdog 1598. Hennes döttrar blev gifta med konungarna Harald hårdråde av Norge, Andreas I av Ungern och Henrik I av Frankrike. Den sistnämnda blev stammor för alla senare franska konungar.

Hans Gillingstam


Svenskt biografiskt lexikon