Tillbaka

E Ottilia Adelborg

Start
O. Adelborg.Fotografi. A Bonniers förlags arkiv, Centrum för näringslivshistoria

E Ottilia Adelborg

Författare, Målare

4. Eva Ottilia Adelborg, de föregåendes syster, f. 6 dec. 1855 i Karlskrona. Genomgick tekniska skolan i Stockholm 1875–77; elev vid konstakademins läroverk ht. 1878–84; har företagit studieresor till Holland 1898, Italien 1901 och Holland och Belgien 1905.

Den mest betydande delen av O. A:s arbeten utgöres av akvareller och teckningar till egna visor och rim och av henne berättade gamla svenska sagor samt ett flertal illustrationer till andras text, särskilt i barnböcker. Hon har även skildrat svenska allmogemotiv i akvareller, varibland särskilt må nämnas Karin (1904) och den serie, som reproducerats i hennes bok »Från Gagnämäns näs» (1909). Många dylika äro återgivna bland konst bilagorna i de sista årtiondenas jultidningar. Utmärkande för hennes konst är kanske framför allt den träffsäkra karaktäristiken och förmågan att känsligt återge landskapets stämning.

Sedan 1903 bosatt i Gagnef, har O. A. nedlagt ett stort arbete för hemslöjden, särskilt spetsknypplingen, till vars främjande den av henne 1903 grundade knyppelskolan i Gagnef kraftigt bidragit: Genom ett på hennes initiativ och under hennes ledning upprättat sockenmuseum i Gagnef har hon gjort en betydande insats i forn- och hembygdsvården.

Gerda Boethius.


Svenskt biografiskt lexikon