Gymnastiska Centralinstitutet, Kungliga (GCI / KGCI) 1813 - 1966
INLEDNING
I. Centralinstitutets tillkomst (1)
1) Nedanstående avsnitt har huvudsakligen baserats på Berättelse af Kongl. Uppfostrings-Comitén, Första häftet (Stockholm 1813), varur även förekommande citat hämtats.
Under 1800-talets första decennier pågick livliga diskussioner i syfte att omdana landets uppfostrings- och undervisningsväsen. Den gymnastiska undervisningens nytta och nödvändighet hade fastslagits redan i den provisoriska skolordning som utfärdades 1807. Gymnastikfrågan fick emellertid en särskild dignitet i och med den allmänna beväringens införande år 1812; det är i ljuset av denna reform man får se den närmast forcerade handläggningen av gymnastikfrågan under de år som följde.
Den 29 januari 1812 tillsattes en kommitté med uppgift att föreslå förbättringar av rikets läroverk samt uppfostrings- och undervisningsanstalter (1812 års uppfostringskommitté). I Kungl. Maj:ts skrivelse till kommittén 1812-10-27 betonas skolgymnastikens roll som en förberedelse för beväringstidens övningar, och även i de yttranden kommittén begärde in från konsistorierna i Uppsala och Lund (avgivna 1812-12-31 respektive 1813-01-27) intog folkuppfostran och nationalbeväring en framträdande plats.
Av nämnda skrivelser och yttranden framgår att Per Henrik Ling (1776-1839) redan då var känd och uppskattad. Ling hade, efter en tids verksamhet i Köpenhamn, år 1805 erhållit platsen som fäktmästare vid Lunds akademi. I en skrivelse till uppfostringskommittén 1813-01-29 anhöll Ling om kommitténs förord hos Kungl. Maj:t för hans begäran om att i Stockholm få grunda en gymnastisk inrättning, bekostad med statliga anslag. I ett åtföljande "Prospekt" lämnade Ling en redogörelse för inrättningens syfte och tänkta verksamhet. Det positiva bemötandet av Lings begäran framgår av de skrivelser som nu avgick från kommittén till Kungl. Maj:t (1813-02-01 och 1813-04-20) Kungl. Maj:ts bifall följde redan den 5 maj samma år. I brevet till kommittén 1813-05-05, som utgör KGCI:s egentliga stadfästelsebrev, ges Ling i uppdrag att inrätta en gymnastisk undervisningsanstalt i huvudstaden, med ett årligt arvode av 500 rdr "samt derutöfver tills vidare Etthundrade Riksdaler årligen till hyra för de rum der öfningarne anställas."
Ett av kommittén utarbetat förslag till reglemente för KGCI, avlämnat till Kungl. Maj:t 1814-03-14, godkändes i omgångar 1814-1817.
II. Förvaltningsorganisationen 1813 - 1966
1814 års stadga var närmast - som dess benämning anger - ett "Reglemente för det gymnastiska centralinstitutets föreståndare". Enligt stadgan borde ett "substitut" för föreståndaren anställas, men annan personal omnämns inte och en särskild direktion saknas likaledes.
KGCI ställdes under uppsikt av Ecklesiastikexpeditionen. Denna skulle enligt stadgan bl.a. vara representerad vid de offentliga examinationerna, tillsammans med av flottornas och lantarméns generaladjutanter utsedda representanter. Det militära inslaget blev för övrigt betydande, eftersom en stor del av eleverna och (sedermera) lärarkåren rekryterades militärt.
Stadgans innehåll, liksom det faktum att den aldrig trycktes, kan ses som ett uttryck för den svaga ställning KGCI hade under sin första 50-årsperiod. Förhållandet kompenserades i någon mån av att uppfostringskommittén även fortsättningsvis fungerade som länk mellan institutet och Ecklesiastikexpeditionen i större frågor. Så var fallet beträffande institutets lokalfråga, som löstes 1815 genom att den gamla Styckgjutaregården, i hörnet Beridarebansgatan-Hamngatan, uppläts för KGCI.
Under KGCI:s första period var statsanslagen helt blygsamma. De extrainkomster som inflöt från frisk- och sjukgymnastikens betalande elever och patienter användes för att bestrida städnings- och bränslekostnader o.s.v. - först år 1841 förekom expensmedel på institutets ordinarie stat.
Närmast för att stärka Riksdagens anslagskontroll ställdes KGCI fr.o.m. 1830-01-23 under uppsikt av Kungl. direktionen för Stockholms stads undervisningsverk (2). Skoldirektionen skulle enligt det kungliga brevet fördela anslagen, men fick i realiteten även andra uppgifter: de anställde och entledigade institutets ordinarie personal och fungerande även som medlare i de många stridigheter som förekom inom detta.
KGCI:s stadgemässigt sett svaga ställning togs upp i motioner i Riksdagen 1856, vari bl.a. yrkades att institutet skulle utrustas med en egen direktion och ges en mer tidsenlig stadga. Det utredningsarbete som påbörjades 1858 ledde så småningom fram till den nya stadgan 1864-01-08 (3). Enligt stadgan skulle KGCI ledas av en av Kungl. Maj:t utsedd direktion, som till sitt biträde fick utse sekreterare och redogörare. Den direkta ledningen av verksamheten skulle handhas av dess föreståndare.
Den förvaltningsorganisation, som därmed framträdde kvarstod i sina huvuddrag under KGCI:s återstående verksamhetsperiod. Enligt den nya stadga som följde 1887-07-13 (4) skulle lärarkåren bilda ett kollegium. I den stadga som följde 1934-06-22 (5) tillkom de särskilda ämneskonferenserna inom gymnastik, lek och idrott.
Efter ett omfattande utredningsarbete flyttades KGCI år 1946 till nybyggda lokaler på Lidingövägen 1, intill Östermalms idrottsplats.
III. Verksamhetens organisation 1813 - 1966
1813 - 1863 Enligt 1814 års stadga skulle KGCI utbilda "skicklige lärare till gymnastikens utbredande i landet, såwäl för medborgare i allmänhet som för krigsståndet", och dessutom årligen ge gratis undervisning till 22 medellösa ynglingar. Elevmatriklar från den äldsta perioden saknas, men enligt en uppgift från Ling själv skall 42 personer ha genomgått lärarutbildning åren 1813 - 1826. Åren 1835 - 1863 utexaminerades ca 300 elever. Undervisningen var uppdelad i pedagogik, militär (fäktning) och medikal (sjukgymnastik) gymnastik, innehållande såväl teoretiska som praktiska övningar. Mot betalning gavs även sjukgymnastisk behandling, frivillig friskgymnastik samt gymnastik för vissa skolor i huvudstaden.
1864 - 1966 Enligt 1864 års stadga skulle KGCI utbilda både gymnastiklärare och sjukgymnastikläkare - d.v.s. sjukgymnaster - och dessutom ge sjukgymnastisk behandling. Undervisningar och övningar skulle ske inom tre avdelningar - en pedagogisk, en militär och en medicinsk-gymnastisk - vardera ledd av en överlärare. Miliitära elever kommenderades i enlighet med stadgan på generalorder för att utbildas till militära gymnastikinstruktörer, civila elever emottogs efter ansökan för att utbildas till gymnastiklärare eller sjukgymnaster. Kurserna var tvååriga. Direktionen ägde själv att besluta i fråga om antagande av kvinnliga elever.
I enlighet med 1887 års stadga omorganiserades undervisningen så att de tre avdelningarna ersattes av tre kurser om vardera ett år: intruktörskurs, gymnastiklärarkurs och sjukgymnastikurs. Gymnastiklärarkursen förutsatte godkänd instruktörskurs och berättigade till gymnastiklärarbefattning; påbyggnad i form av sjukgymnastikkurs gav rätt till gymnastikdirektörstitel och legimitation som sjukgymnast. Kvinnliga kurser påbörjades nu vartannat år (fr.o.m. 1900 varje år).
Under efterföljande decennier blev KGCI och dess verksamhet föremål för ett omfattande utredningsarbete. De mest brännande frågorna gällde den militära utbildningens omfattning och sjukgymnastikens ställning. Det militära inslaget hade alltid varit starkt vid KGCI - ännu i början av 1930-talet utgjorde militära elever hälften av antalet på gymnastiklärarlinjen. De förslag som avlämnades av 1910 och 1915 års kommittéer, liksom av sakkunniga tillsatta 1924, 1927 och 1931 kunde dock inte föras fram till ny lagstiftning. På uppdrag av Kungl. Maj:t lämnade institutets direktion emellertid år 1934 ett förslag, som antogs av Riksdagen samma år och kom att ligga till grund för KGCI:s nya stadga 1934. Den militärt inriktade undervisningen (1887 års instruktörskurs) upphörde nu. Systemet med militära kommenderingar bibehölls dock. Undervisningen delades upp i en gymnastiklärar- och en sjukgymnast-linje om två respektive ett och ett halvt år (den senare förlängd till två år 1944).
Enligt 1934 års stadga skulle institutet genom forskning befrämja gymnastikens utveckling. År 1939 inrättades i enlighet härmed en professur i kroppsövningarnas fysologi och hygien och år 1944 upprättades en särskild fysiologisk institution.
Utvecklingen inom gymnastikens och idrottens områden gjorde dock att 1934 års stadga snabbt föråldrades. De år 1945 tillsatta gymnastiklärarutbildningssakkunniga fick i uppdrag att utreda gymnastiklärarutbildningens framtida innehåll och därvid även ta frågan om sjukgymnastikens ställning vid institutet under förnyad prövning. I en skrivelse till Kungl. Maj:t 1948-05-10 föreslog de sakkunniga sjukgymnastikens avskiljande från KGCI, och efter ytterligare utredningar under 1950-talets mitt blev detta också fallet: fr.o.m. budgetåret 1958/59 överfördes den sjukgymnastiska utbildningen till Karolinska institutet. En ny stadga utfärdades 1959-06-05 (6).
Utbildningen av gymnastikdirektörer - ca 150 årligen vid 1960-talets mitt - förmådde dock inte hålla jämna steg med det växande behovet i samhället, och det var för att utreda möjligheterna till ett ökat utbildningsomfång som Gymnastik- och idrottslärarutbildningen tillsattes 1965-04-23. I sitt betänkande samma år (7) föreslog utredningen inrättandet av en ny Gymnastik- och idrottshögskola i Örebro, vilken tillsammans med den äldre i Stockholm skulle svara för landets gymnastiklärarutbildning. Forskningsverksamheten skulle reserveras för Stockholmshögskolan, där även en särskild idrottslärarlinje skulle tillskapas.
Stadgeändringen 1966-05-27 (8), avsedd för vad som nu rubricerades "Gymnastik- och idrottslärarhögskolorna, medförde att den äldre direktionen för KGCI ersattes av en för de båda högskolorna gemensam styrelse.
IV. Centralinstitutets arkiv
IV. 1. Arkivet 1813 - 1863
Det bestånd av handlingar som återstått att förteckna från institutets första 50-årsperiod är inte särskilt omfattande. Det är svårt att uttala sig om huruvida detta återspeglar brister i den samtida arkivläggningen eller om senare arkivförluster har förekommit. Den i arkivet sämst representerade perioden är P.H. Lings föreståndaretid, 1813 - 1839, under vilken institutet saknade en fast kansliorganisation och uppfostringskommittén innebär dock att handlingar av relevans för institutets utveckling intill 1830 kan sökas även i dessa arkiv (båda i Riksarkivet).
L.G. Brantings (9) föreståndaretid, 1839 - 1862 utmärks av en betydligt mer omfattande arkivproduktion - väsentliga delar av arkivets struktur har byggtt upp under denna period. Mest givande torde vara registraturen (serie B I), de äldre inkomna skrivelserna (serie E I a), räkenskaperna (serie G I) samt serien av äldre föreståndarehandlingar (serie F II). Sistnämnda, som i realiteten innehåller ett flertal olika serier, överlämnades av Branting till den tillträdande föreståndaren 1862.
Det hos Stockholms stadsarkiv förvarade arkivet från Kungl. direktionen för Stockholms stads undervisningsverk innehåller också, vad avser perioden 1830 - 1863, handlingar av stort intresse för KGCI och dess historia. Den tämligen omfattande skriftväxlingen mellan skoldirektionen och institutets föreståndare torde visserligen återfinnas i institutets registratur och inkomna skrivelser, men i skoldirektionens arkiv (serie A I a) finner man även skrivelser från annan personal vid institutet - skrivelser som inte passerat institutets registratur.
KGCI:s bokföring har under perioden före 1864 endast omfattat statliga expensmedel samt vissa av institutet uppburna inkomster. Dessa handlingar i KGCI:s arkiv kompletteras av serierna G III f och G I a i skoldirektionens arkiv: 1837 - 1842 i form av fullständig huvudbokföring, 1843 - 1864 i form av debet och kredit för vissa statliga expensmedel.
IV. 2. Arkivet 1864 - 1966
De handlingar som tillkommit före 1864 utgör närmast ett föreståndarearkiv. 1864 års förvaltningsreform, som gav institutet en egen direktion och en reglerad kansliorganisation, avspeglar sig även i arkivet: direktionprotokollen tillkommer 1864, och från detta år daterar sig även serierna av diarieförda in- och utgående skrivelser (serierna B II och E I b). Institutet har fr.o.m. 1864 dessutom övertagit hela sin bokföring. Vid sidan av huvudböckerna förekommer nu 1864 - 1884 reviderade redogörelser för institutets räkenskaper, fogade till verifikationerna, fr.o.m. 1885 ersättes redogörelserna av reviderade huvudböcker.
Omfattningen av de utgallringar som företagits framgår av förteckningen (10).
IV. 3. Till institutet donerade handlingar
Vid den inventering som företogs i Gymnastik- och idrottshögskolans lokaliteter våren 1977 påträffades en betydande mängd handlingar i högskolans bibliotek, härrörande från f.d. tjänstemän och deras anhöriga. Handlingarna - övervägande donationer - har en stark innehållslig anknytning till KGCI och dess verksamhet, men är formellt tämligen disperata: handskrifter, manuskript, korrespondenser, teckningar, fotografier m.m. De mest betydande donationerna härrör från L.G. Branting (11) och Hjalmar Ling (professor, överlärare 1864 - 1882), men en rad av de mest namnkunniga personerna i institutets tidigare historia finns företrädda.
Delar av dessa handlingar har förvarats sammanblandade med bibiotekets äldre litteraturbestånda, andra i slutna lådor eller sammanförda i skåp. Efter noggrant övervägande har enstaka av handlingarna överförts till ämbetsarkivet, i första hand handlingar vilka tillhört L.G. Branting. Andra handlingar har lämnats kvar bland de donerade, eftersom de inte med säkerhet kunnat rubriceras som ämbetshandlingar. I samband med det ordnings- och förteckningsarbete som snarast borde komma till stånd beträffande de donerade arkiven kan dessa gränsfall givetvis tas upp till förnyad prövning. De donerade arkivhandlingarnas omfattning gör dock att ett inordnande av hela beståndet i ämbetsarkivet vore direkt olämpligt.
En närmare redogörelse för de donerade arkiven och förslag till åtgärder beträffade dessa har lämnats i en särskild promemoria (12).
Stockholm 1977-07-01
Tom Sahlén
Litteratur:
Kungl. Gymnastiska centralinstitutets historia 1813 - 1913. Med anledning av institutets hundraårsdag utgiven av dess lärarekollegium. Stockholm 1913.
Berättelse av Kongl. Uppfostrings-Comitén, Första häftet. Stockholm 1813.
Sleman, Folke, Kungl. direktionen över Stockholms stads undervisningsverk (Stockholms stads arkivnämnd och stadsarkiv. Årsberättelse 1948). Stockholm 1949.
Lindroth, Jan, Idrottens väg till folkrörelse. Studier i svensk idrottsrörelse till 1915. (Studia Historica Upsaliensia. (60.). Uppsala 1974.
Kommittébetänkanden.
Tryckta stadgar.
2) Se Kungl. direktionens arkiv, protokollet 1830-04-14 (Stockholms stadsarkiv, nr 332). 3) SFS 1864:5. 4) SFS 1887:54. 5) SFS 1934:350. 6) SFS 1959:397. 7) Stencil, Ecklisiastikdepartementet 1965-11-23 (nr 7). 8) SFS 1966:232. 9) Branting, Lars Gabriel, 1799-1881, professor. 10) Se även PM till Riksarkivet 1977-05-12 (dnr 1477/S 52). 11) Den Brantingska donationen finns utförligt beskriven i "Delar av L.G. Brantings efterlemnade handskrifter" Hf. I-III (Uppsala 1882). 12) PM till Riksarkivet 1977-05-12 (dnr 1476/S 52).
Arkivbildarhistorik
Kungl. Gymnastiska centralinstitutet
Kring sekelskiftet 1800 uppkom ett stort intresse för medborgarnas hälsa och fysiska utveckling. Tre system eller huvudriktningar för ungdomens fysiska fostran utbildades: engelsk sport, tysk Turnen och svensk gymnastik. Portalfiguren för den senare blev Per Henrik Ling, som utvecklade sina idéer utifrån naturfilosofiska och nationalromantiska, "götiska" utgångspunkter.
Efter förslag av Ling, via 1812 års uppfostringskommitté, beslöt Kungl. Maj:t den 5 maj 1813 att inrätta ett gymnastiskt institut i Stockholm (reglementen 1814-1817). Institutet (GCI) skulle utbilda "skicklige lärare till gymnastikens utbredande i landet, såväl för medborgare i allmänhet som för krigsståndet". Institutet ställdes under uppsikt av Ecklesiastikexpeditionen som tillsammans med representanter för flottorna och armén skulle vara representerade vid de offentliga examinationerna. 1830 ställdes institutet under överinseende av Kungl. direktionen för Stockholms stads undervisningsverk.
Undervisningen var uppdelad i pedagogisk, militär och medicinsk gymnastik. Mot betalning gavs även sjukgymnastisk behandling, frivillig friskgymnastik samt gymnastik för vissa skolor i Stockholm. 1864 utfärdades en ny stadga (SFS 1864:5), enligt vilken GCI skulle ledas av en av Kungl. Maj:t utsedd direktion. Uppdraget för GCI var nu att utbilda gymnastiklärare och sjukgymnaster samt att ge sjukgymnastisk behandling. Undervisningen organiserades på tre avdelningar: en pedagogisk, en militär och en medicinsk-gymnastisk. Kurserna var tvååriga. Samtidigt infördes en första, ettårig kurs för kvinnor.
1887 omorganiserades undervisningen så att de tre avdelningarna ersattes av tre ettåriga kurser: instruktörskurs, gymnastiklärarkurs och sjukgymnastkurs. 1934 överfördes sjukgymnastiken i huvudsak till medicinska inrättningar. Den militärt inriktade undervisningen överfördes 1936 till Arméns gymnastik- och idrottsskola i Stockholm. År 1939 inrättades en professur i kroppsövningarnas fysiologi och hygien och 1944 en särskild fysiologisk institution.
Fr.o.m. den 1 juli 1958 överfördes sjukgymnastutbildningen till Karolinska institutet. GCI upphörde 1966 och efterträddes av Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. Gymnastik- och idrottshögskolorna i Stockholm och Örebro fick en gemensam stadga (SFS 1966:232) och gemensam styrelse.
Riksarkivets beståndsöversikt, del 5
Ordning & struktur
Förteckning: Tom Sahlén, 1977 Reviderad och digitaliserad i Riksarkivet 1995
Hänvisningar
Reproducerat
Nej
Kontroll
Skapad
1993-09-30 00:00:00
Senast ändrad
2025-04-30 13:34:36
Gymnastiska Centralinstitutet, Kungliga (GCI / KGCI) 1813 - 1966
INLEDNING
I. Centralinstitutets tillkomst (1)
1) Nedanstående avsnitt har huvudsakligen baserats på Berättelse af Kongl. Uppfostrings-Comitén, Första häftet (Stockholm 1813), varur även förekommande citat hämtats.
Under 1800-talets första decennier pågick livliga diskussioner i syfte att omdana landets uppfostrings- och undervisningsväsen. Den gymnastiska undervisningens nytta och nödvändighet hade fastslagits redan i den provisoriska skolordning som utfärdades 1807. Gymnastikfrågan fick emellertid en särskild dignitet i och med den allmänna beväringens införande år 1812; det är i ljuset av denna reform man får se den närmast forcerade handläggningen av gymnastikfrågan under de år som följde.
Den 29 januari 1812 tillsattes en kommitté med uppgift att föreslå förbättringar av rikets läroverk samt uppfostrings- och undervisningsanstalter (1812 års uppfostringskommitté). I Kungl. Maj:ts skrivelse till kommittén 1812-10-27 betonas skolgymnastikens roll som en förberedelse för beväringstidens övningar, och även i de yttranden kommittén begärde in från konsistorierna i Uppsala och Lund (avgivna 1812-12-31 respektive 1813-01-27) intog folkuppfostran och nationalbeväring en framträdande plats.
Av nämnda skrivelser och yttranden framgår att Per Henrik Ling (1776-1839) redan då var känd och uppskattad. Ling hade, efter en tids verksamhet i Köpenhamn, år 1805 erhållit platsen som fäktmästare vid Lunds akademi. I en skrivelse till uppfostringskommittén 1813-01-29 anhöll Ling om kommitténs förord hos Kungl. Maj:t för hans begäran om att i Stockholm få grunda en gymnastisk inrättning, bekostad med statliga anslag. I ett åtföljande "Prospekt" lämnade Ling en redogörelse för inrättningens syfte och tänkta verksamhet. Det positiva bemötandet av Lings begäran framgår av de skrivelser som nu avgick från kommittén till Kungl. Maj:t (1813-02-01 och 1813-04-20) Kungl. Maj:ts bifall följde redan den 5 maj samma år. I brevet till kommittén 1813-05-05, som utgör KGCI:s egentliga stadfästelsebrev, ges Ling i uppdrag att inrätta en gymnastisk undervisningsanstalt i huvudstaden, med ett årligt arvode av 500 rdr "samt derutöfver tills vidare Etthundrade Riksdaler årligen till hyra för de rum der öfningarne anställas."
Ett av kommittén utarbetat förslag till reglemente för KGCI, avlämnat till Kungl. Maj:t 1814-03-14, godkändes i omgångar 1814-1817.
II. Förvaltningsorganisationen 1813 - 1966
1814 års stadga var närmast - som dess benämning anger - ett "Reglemente för det gymnastiska centralinstitutets föreståndare". Enligt stadgan borde ett "substitut" för föreståndaren anställas, men annan personal omnämns inte och en särskild direktion saknas likaledes.
KGCI ställdes under uppsikt av Ecklesiastikexpeditionen. Denna skulle enligt stadgan bl.a. vara representerad vid de offentliga examinationerna, tillsammans med av flottornas och lantarméns generaladjutanter utsedda representanter. Det militära inslaget blev för övrigt betydande, eftersom en stor del av eleverna och (sedermera) lärarkåren rekryterades militärt.
Stadgans innehåll, liksom det faktum att den aldrig trycktes, kan ses som ett uttryck för den svaga ställning KGCI hade under sin första 50-årsperiod. Förhållandet kompenserades i någon mån av att uppfostringskommittén även fortsättningsvis fungerade som länk mellan institutet och Ecklesiastikexpeditionen i större frågor. Så var fallet beträffande institutets lokalfråga, som löstes 1815 genom att den gamla Styckgjutaregården, i hörnet Beridarebansgatan-Hamngatan, uppläts för KGCI.
Under KGCI:s första period var statsanslagen helt blygsamma. De extrainkomster som inflöt från frisk- och sjukgymnastikens betalande elever och patienter användes för att bestrida städnings- och bränslekostnader o.s.v. - först år 1841 förekom expensmedel på institutets ordinarie stat.
Närmast för att stärka Riksdagens anslagskontroll ställdes KGCI fr.o.m. 1830-01-23 under uppsikt av Kungl. direktionen för Stockholms stads undervisningsverk (2). Skoldirektionen skulle enligt det kungliga brevet fördela anslagen, men fick i realiteten även andra uppgifter: de anställde och entledigade institutets ordinarie personal och fungerande även som medlare i de många stridigheter som förekom inom detta.
KGCI:s stadgemässigt sett svaga ställning togs upp i motioner i Riksdagen 1856, vari bl.a. yrkades att institutet skulle utrustas med en egen direktion och ges en mer tidsenlig stadga. Det utredningsarbete som påbörjades 1858 ledde så småningom fram till den nya stadgan 1864-01-08 (3). Enligt stadgan skulle KGCI ledas av en av Kungl. Maj:t utsedd direktion, som till sitt biträde fick utse sekreterare och redogörare. Den direkta ledningen av verksamheten skulle handhas av dess föreståndare.
Den förvaltningsorganisation, som därmed framträdde kvarstod i sina huvuddrag under KGCI:s återstående verksamhetsperiod. Enligt den nya stadga som följde 1887-07-13 (4) skulle lärarkåren bilda ett kollegium. I den stadga som följde 1934-06-22 (5) tillkom de särskilda ämneskonferenserna inom gymnastik, lek och idrott.
Efter ett omfattande utredningsarbete flyttades KGCI år 1946 till nybyggda lokaler på Lidingövägen 1, intill Östermalms idrottsplats.
III. Verksamhetens organisation 1813 - 1966
1813 - 1863 Enligt 1814 års stadga skulle KGCI utbilda "skicklige lärare till gymnastikens utbredande i landet, såwäl för medborgare i allmänhet som för krigsståndet", och dessutom årligen ge gratis undervisning till 22 medellösa ynglingar. Elevmatriklar från den äldsta perioden saknas, men enligt en uppgift från Ling själv skall 42 personer ha genomgått lärarutbildning åren 1813 - 1826. Åren 1835 - 1863 utexaminerades ca 300 elever. Undervisningen var uppdelad i pedagogik, militär (fäktning) och medikal (sjukgymnastik) gymnastik, innehållande såväl teoretiska som praktiska övningar. Mot betalning gavs även sjukgymnastisk behandling, frivillig friskgymnastik samt gymnastik för vissa skolor i huvudstaden.
1864 - 1966 Enligt 1864 års stadga skulle KGCI utbilda både gymnastiklärare och sjukgymnastikläkare - d.v.s. sjukgymnaster - och dessutom ge sjukgymnastisk behandling. Undervisningar och övningar skulle ske inom tre avdelningar - en pedagogisk, en militär och en medicinsk-gymnastisk - vardera ledd av en överlärare. Miliitära elever kommenderades i enlighet med stadgan på generalorder för att utbildas till militära gymnastikinstruktörer, civila elever emottogs efter ansökan för att utbildas till gymnastiklärare eller sjukgymnaster. Kurserna var tvååriga. Direktionen ägde själv att besluta i fråga om antagande av kvinnliga elever.
I enlighet med 1887 års stadga omorganiserades undervisningen så att de tre avdelningarna ersattes av tre kurser om vardera ett år: intruktörskurs, gymnastiklärarkurs och sjukgymnastikurs. Gymnastiklärarkursen förutsatte godkänd instruktörskurs och berättigade till gymnastiklärarbefattning; påbyggnad i form av sjukgymnastikkurs gav rätt till gymnastikdirektörstitel och legimitation som sjukgymnast. Kvinnliga kurser påbörjades nu vartannat år (fr.o.m. 1900 varje år).
Under efterföljande decennier blev KGCI och dess verksamhet föremål för ett omfattande utredningsarbete. De mest brännande frågorna gällde den militära utbildningens omfattning och sjukgymnastikens ställning. Det militära inslaget hade alltid varit starkt vid KGCI - ännu i början av 1930-talet utgjorde militära elever hälften av antalet på gymnastiklärarlinjen. De förslag som avlämnades av 1910 och 1915 års kommittéer, liksom av sakkunniga tillsatta 1924, 1927 och 1931 kunde dock inte föras fram till ny lagstiftning. På uppdrag av Kungl. Maj:t lämnade institutets direktion emellertid år 1934 ett förslag, som antogs av Riksdagen samma år och kom att ligga till grund för KGCI:s nya stadga 1934. Den militärt inriktade undervisningen (1887 års instruktörskurs) upphörde nu. Systemet med militära kommenderingar bibehölls dock. Undervisningen delades upp i en gymnastiklärar- och en sjukgymnast-linje om två respektive ett och ett halvt år (den senare förlängd till två år 1944).
Enligt 1934 års stadga skulle institutet genom forskning befrämja gymnastikens utveckling. År 1939 inrättades i enlighet härmed en professur i kroppsövningarnas fysologi och hygien och år 1944 upprättades en särskild fysiologisk institution.
Utvecklingen inom gymnastikens och idrottens områden gjorde dock att 1934 års stadga snabbt föråldrades. De år 1945 tillsatta gymnastiklärarutbildningssakkunniga fick i uppdrag att utreda gymnastiklärarutbildningens framtida innehåll och därvid även ta frågan om sjukgymnastikens ställning vid institutet under förnyad prövning. I en skrivelse till Kungl. Maj:t 1948-05-10 föreslog de sakkunniga sjukgymnastikens avskiljande från KGCI, och efter ytterligare utredningar under 1950-talets mitt blev detta också fallet: fr.o.m. budgetåret 1958/59 överfördes den sjukgymnastiska utbildningen till Karolinska institutet. En ny stadga utfärdades 1959-06-05 (6).
Utbildningen av gymnastikdirektörer - ca 150 årligen vid 1960-talets mitt - förmådde dock inte hålla jämna steg med det växande behovet i samhället, och det var för att utreda möjligheterna till ett ökat utbildningsomfång som Gymnastik- och idrottslärarutbildningen tillsattes 1965-04-23. I sitt betänkande samma år (7) föreslog utredningen inrättandet av en ny Gymnastik- och idrottshögskola i Örebro, vilken tillsammans med den äldre i Stockholm skulle svara för landets gymnastiklärarutbildning. Forskningsverksamheten skulle reserveras för Stockholmshögskolan, där även en särskild idrottslärarlinje skulle tillskapas.
Stadgeändringen 1966-05-27 (8), avsedd för vad som nu rubricerades "Gymnastik- och idrottslärarhögskolorna, medförde att den äldre direktionen för KGCI ersattes av en för de båda högskolorna gemensam styrelse.
IV. Centralinstitutets arkiv
IV. 1. Arkivet 1813 - 1863
Det bestånd av handlingar som återstått att förteckna från institutets första 50-årsperiod är inte särskilt omfattande. Det är svårt att uttala sig om huruvida detta återspeglar brister i den samtida arkivläggningen eller om senare arkivförluster har förekommit. Den i arkivet sämst representerade perioden är P.H. Lings föreståndaretid, 1813 - 1839, under vilken institutet saknade en fast kansliorganisation och uppfostringskommittén innebär dock att handlingar av relevans för institutets utveckling intill 1830 kan sökas även i dessa arkiv (båda i Riksarkivet).
L.G. Brantings (9) föreståndaretid, 1839 - 1862 utmärks av en betydligt mer omfattande arkivproduktion - väsentliga delar av arkivets struktur har byggtt upp under denna period. Mest givande torde vara registraturen (serie B I), de äldre inkomna skrivelserna (serie E I a), räkenskaperna (serie G I) samt serien av äldre föreståndarehandlingar (serie F II). Sistnämnda, som i realiteten innehåller ett flertal olika serier, överlämnades av Branting till den tillträdande föreståndaren 1862.
Det hos Stockholms stadsarkiv förvarade arkivet från Kungl. direktionen för Stockholms stads undervisningsverk innehåller också, vad avser perioden 1830 - 1863, handlingar av stort intresse för KGCI och dess historia. Den tämligen omfattande skriftväxlingen mellan skoldirektionen och institutets föreståndare torde visserligen återfinnas i institutets registratur och inkomna skrivelser, men i skoldirektionens arkiv (serie A I a) finner man även skrivelser från annan personal vid institutet - skrivelser som inte passerat institutets registratur.
KGCI:s bokföring har under perioden före 1864 endast omfattat statliga expensmedel samt vissa av institutet uppburna inkomster. Dessa handlingar i KGCI:s arkiv kompletteras av serierna G III f och G I a i skoldirektionens arkiv: 1837 - 1842 i form av fullständig huvudbokföring, 1843 - 1864 i form av debet och kredit för vissa statliga expensmedel.
IV. 2. Arkivet 1864 - 1966
De handlingar som tillkommit före 1864 utgör närmast ett föreståndarearkiv. 1864 års förvaltningsreform, som gav institutet en egen direktion och en reglerad kansliorganisation, avspeglar sig även i arkivet: direktionprotokollen tillkommer 1864, och från detta år daterar sig även serierna av diarieförda in- och utgående skrivelser (serierna B II och E I b). Institutet har fr.o.m. 1864 dessutom övertagit hela sin bokföring. Vid sidan av huvudböckerna förekommer nu 1864 - 1884 reviderade redogörelser för institutets räkenskaper, fogade till verifikationerna, fr.o.m. 1885 ersättes redogörelserna av reviderade huvudböcker.
Omfattningen av de utgallringar som företagits framgår av förteckningen (10).
IV. 3. Till institutet donerade handlingar
Vid den inventering som företogs i Gymnastik- och idrottshögskolans lokaliteter våren 1977 påträffades en betydande mängd handlingar i högskolans bibliotek, härrörande från f.d. tjänstemän och deras anhöriga. Handlingarna - övervägande donationer - har en stark innehållslig anknytning till KGCI och dess verksamhet, men är formellt tämligen disperata: handskrifter, manuskript, korrespondenser, teckningar, fotografier m.m. De mest betydande donationerna härrör från L.G. Branting (11) och Hjalmar Ling (professor, överlärare 1864 - 1882), men en rad av de mest namnkunniga personerna i institutets tidigare historia finns företrädda.
Delar av dessa handlingar har förvarats sammanblandade med bibiotekets äldre litteraturbestånda, andra i slutna lådor eller sammanförda i skåp. Efter noggrant övervägande har enstaka av handlingarna överförts till ämbetsarkivet, i första hand handlingar vilka tillhört L.G. Branting. Andra handlingar har lämnats kvar bland de donerade, eftersom de inte med säkerhet kunnat rubriceras som ämbetshandlingar. I samband med det ordnings- och förteckningsarbete som snarast borde komma till stånd beträffande de donerade arkiven kan dessa gränsfall givetvis tas upp till förnyad prövning. De donerade arkivhandlingarnas omfattning gör dock att ett inordnande av hela beståndet i ämbetsarkivet vore direkt olämpligt.
En närmare redogörelse för de donerade arkiven och förslag till åtgärder beträffade dessa har lämnats i en särskild promemoria (12).
Stockholm 1977-07-01
Tom Sahlén
Litteratur:
Kungl. Gymnastiska centralinstitutets historia 1813 - 1913. Med anledning av institutets hundraårsdag utgiven av dess lärarekollegium. Stockholm 1913.
Berättelse av Kongl. Uppfostrings-Comitén, Första häftet. Stockholm 1813.
Sleman, Folke, Kungl. direktionen över Stockholms stads undervisningsverk (Stockholms stads arkivnämnd och stadsarkiv. Årsberättelse 1948). Stockholm 1949.
Lindroth, Jan, Idrottens väg till folkrörelse. Studier i svensk idrottsrörelse till 1915. (Studia Historica Upsaliensia. (60.). Uppsala 1974.
Kommittébetänkanden.
Tryckta stadgar.
2) Se Kungl. direktionens arkiv, protokollet 1830-04-14 (Stockholms stadsarkiv, nr 332). 3) SFS 1864:5. 4) SFS 1887:54. 5) SFS 1934:350. 6) SFS 1959:397. 7) Stencil, Ecklisiastikdepartementet 1965-11-23 (nr 7). 8) SFS 1966:232. 9) Branting, Lars Gabriel, 1799-1881, professor. 10) Se även PM till Riksarkivet 1977-05-12 (dnr 1477/S 52). 11) Den Brantingska donationen finns utförligt beskriven i "Delar av L.G. Brantings efterlemnade handskrifter" Hf. I-III (Uppsala 1882). 12) PM till Riksarkivet 1977-05-12 (dnr 1476/S 52).
Serien inbunden tillsammans med serie A II, Kollegiets protokoll. 1932; Ingår i A II:6 1933; saknas 1934-1943; ingår i A II:8 1944, 1946, 1948, 1950, 1952-1954; ingår i A II:9 1955-1959; ingår i A II:10 1960, 1964-1966; ingår i A II:11
Serien i arkivkartong om annat ej framgår. 1839-1875: Ingår i serie F II:1. "Anslag rörande examinas anställande, ordningen därvid etc. etc." 1876-1926: Ej återfunna.
1946-1966: Ingår i serie B IV:1. Luckor. Spridda koncept från GCI:s föreståndare 1946-1966. Kladdar och koncept till utgående skrivelser från direktionens sekreterare 1951-1963.
I serien ingår även koncept till direktionsprotokoll 1956-1963.
(Tidigare inkomna skrivelser (serie E I a) ej diarieförda - se dock registren till dessa.) Se även serie D IX, som innehåller register till viktigare diarieförda inkomna skrivelser 1932-1944.
Tillhörande handlingar i serie B II. Se även serie D IX, som innehåller register till viktigare diarieförda utgående skrivelser 1932-1944. 1944-1969: Se Gymnastik- och idrottshögskolans arkiv, serie C II.
1839-1865: Ingår i serie F II:1. Luckor. "Förteckning över fripatienter vid kliniska avdelningen för fruntimmer" 1851-1862. "Förteckning över kurselever admitterade till examen"
Statistiska centralbyråns studiekort. Med uppgifter om tidigare examina samt avgångsbetyg från KGCI. Tidsangivelsen avser vårtermin och år när utexamination skett.
Examinationsprotokoll. I serien av äldre föreståndarehandlingar finns även koncept, avskrifter och sammandrag av examensbetyg för åren 1838, 1840-1864 (serie F II:1) samt koncept till examensprotokoll spridda år 1854-1865 (serie F II:2).
1907-1977. Ingår i serie D IX:1. Förteckning över handlingar levererade till Riksarkivet 1935-07-11. Koncept- och originalförteckningar 1941, 1945, 1951, 1955, 1961, 1977.
Beträffande till Riksarkivet insända originalförteckningar 1907-1961, se Ämbetsarkivet.
Serien i arkivkartong. In- och utgående handbrev, diarieförda i serie C IV. Serien kronologiskt ordnad. 1934, 1936-1944 saknas. 1935 ingår i serie E II aa:1. 1967-1968; Ingår i serie E II aa:21. Delvis ej diarieförd.
Cirka 1945-1966. Ej diarieförda handbrev till och från institutionens ledning. Tillsammans med senare tillkommen korrespondens överförd till fysiologiska institutionen 1/7 1977.
Befintliga ansökningshandlingar, betygsavskrifter m.m. överförda till personaldossierer inom Gymnastik- och Idrottshögskolan. Se Gymnastik- och Idrottshögskolans arkiv, serie F I.
1813-1841; Ingår i serie E I a:1. Avskrifter av skrivelser från Kungl. Maj:t, 1812 års uppfostringskommitté, Per-Henrik Ling samt Kungl. Direktionen för Stockholms stads undervisningsverk rörande medel till det beviljade institutet, institutets byggnader och personal m.m. Med Kungl. Maj:ts skrivelse till uppfostringskommittén 5 maj 1813 vari den av Ling föreslagna inrättningen godkännes. Häri även GCI:s första instruktion, avlämnad av uppfostringskommittén till Kungl. Maj:t 14 mars 1814 samt diverse utkast till och korrespondens rörande densamma. Alltsammans i avskrift. Se även serie F II:2.
Serien består av koncept, inkomna skrivelser, tabeller m.m., vilka tillkommit genom föreståndarens verksamhet. Innehållet i volym 1, levererat till Riksarkivet 1935, har kunnat kompletteras i samband med inventeringsarbeten i högskolans bibliotek 1977.
1864-1964; Ingår i serie B VII:1. Även odaterat (u.å.). Av Kungl. Maj:t utfärdade stadgor för KGCI 1864, 1887, 1934 och 1959, med tillägg t.o.m. 1964. Instruktioner för kontorister 1964. Instruktioner odaterat för föreståndare, lärare, expeditionstjänstemän och bibliotekarie. Stadgar för biblioteket och biblioteksnämnden (u.å.). Stadgar för KGCI:s elevkår odaterat; Ekonomisk instruktion för KGCI 1925, 1938. Se även serie F I, som innehåller KGCI:s första stadga 1814 samt handlingar rörande densamma.
Serien i arkivkartong om annat ej framgår. Schemata och arbetsordningar utfärdade för institutets lärare och elever. Angivelser i tidskolumnen avser läsår. 1834-1864; Ingår i serie F II:1 "Lektionstabeller".
Handlingar tillhörande Byggnadsstyrelsens och KGCI:s gemensamma kommission för studier av institutioner för fysisk fostran i utlandet. (Kommissionens arbete avsåg att ge underlag för Byggnadsstyrelsens utredning angående GCI:s lokalfråga 1937-1938).
Beträffande Studiekommissionens och Byggnadsstyrelsens förslag - se direktionens protokoll 26/11 1937 samt Ecklesiastikdepartementets konseljakt nr 94 3/3 1938.
Spridda avskrifter av handlingar rörande stipendiefonder 1864-1961.
Handlingar rörande Carl Martin Edholms stipendiefond 1895-1903. Med avskrifter av Edholms testamente, fondens stadga samt handlingar i målet mellan Edholms arvingar och KGCI.
Tablåer över stipendieansökningar 1955-1966.
Stadga för professor R. Murrays minnesfond ingår i serie G IV a.
T.o.m. 1840 årsvisa "Specialräkningar betalda med anslagna statsmedel", därefter kvartalsvis "Betalda räkningar". Utgör verifikationer till huvudbokens räkenskaper.
Rubrik "Räkenskapsbok för Kongl. Gymnastiska Centralinstitutet. augusti 1838". Innehåller redovisning av medel som uppburits för lämnad undervisning, samt utgifter vilka bestridits med dessa.
Lösa blad för 2:a kvartalet 1836. Med verifikationer 1839.
1885; Ingår i serie G II f:7. 1886; Ingår i serie G II aa:1. 1887-1918; Behållna i Kammararkivet efter revision. Se: Verks- och inrättningars reviderade räkenskaper (Sektion 5 RA). Utgör 31 band, 1 häfte.
Innehåller fr.o.m. budgetåret 1924/25 även kladdar och dupletter t.o.m. 1934/35 benämnda "Räkenskaper", därefter "Huvudbok".
Koncept till räkenskaper av skilda slag, såsom: sammandrag av institutets räkenskaper att föreläggas riksdagens revisorer (jml KK 23/5 1884 samt KK 4/6 1886); inbetalningar till lärarnas änke- och pupillkassa; kassarapporter; löne- och taxerings- beräkningar; pensionsuppgifter; rekvisitioner av statsmedel; anslagsavräkningar.
Innehåller även kamrerarens korrespondens 1864-1938.
Angivelsen i tidskolumnen avser år för upprättande. Statistik över sökande, antagna, utskrivna, beläggning m.m. åren 1944-1954. Sammanfattning av lärarnas dagböcker åren 1951/52 - 1953/54.
Fotosamling upprättad 1946, bestående av fotografier tagna av institutets tjänstemän under olika perioder.
Fotografierna sammanförda i ämnesgrupper, med innehållsförteckningar samt försedda med inledande texter.
Den till fotosamlingen hörande serien av porträttalbum över KGCI:s elever (1901-), vilken mestadels består av donerade album, har vid ordningsarbetet i maj 1977 kvarlämnats i Gymnastik- och Idrottshögskolans bibliotek, för att ingå i det arkiv som upprättats för de donerade handlingarna, (se inledningen till förteckningen (IV. 3).
5 fotoalbum, odaterade från GCI = placering 4A28:46.