Strängnäs trivialskola bildades samtidigt som Strängnäs gymnasium 1626. En trivialskola kan beskrivas som ett lägre läroverk. Omkring 1820 bytte skolan namn till Strängnäs lärdoms- och apologistskola i samband med att trivialskolor i 1820 års skolordning ersattes med elementarläroverk, vilka indelades i apologistskolor, i vilka inte undervisades i grekiska och latin men däremot i matematik, och lärdomsskolor. Skolan upphörde 1850 för att 1 oktober detta år tillsammans med Strängnäs gymnasium uppgå i det nybildade elementarläroverket (Högre allmänna läroverket i Strängnäs).
Arkivet innehåller bl.a. kollegieprotokoll, elevmatriklar, examenskataloger och provskrivningar.
Till ledning vid sökandet i äldre volymer kan tjäna en äldre förteckning, upprättad av J. A. Drysén (Högre allmänna läroverkets i Strängnäs arkiv, volym D IV a:2). Om denna se den bifogade konkordansen.
Handlingar angående lärdoms- och apologistskolan återfinns även i Strängnäs gymnasiums arkiv och Högre allmänna läroverkets i Strängnäs arkiv.
Beträffande skollivet i Strängnäs och dess historia hänvisas till kapitlet Lärdomsstaden, gymnasium och djäkneliv i Hans Jägerstad (red.): Strängnäs stads historia.
Arkivbildarhistorik
Strängnäs högre lärdoms- och apologistskola 1626 bildades Strängnäs trivialskola, som ca 1820 bytte namn till Strängnäs lärdoms- och apologistskola. En trivialskola var ungefär ett lägre läroverk. Termen trivialskola ersattes i 1820 års skolordning med elementarläroverk, som indelades i apologistskolor och lärdomsskolor. I apologistskolan undervisades inte i grekiska och latin, men däremot i matematik.
Arkivhistorik
Arkivet inkom 1970 (leverans 16/1970) till landsarkivet. Handlingarna tillhörande de tre olika skolformer som under den aktuella tiden funnits i Strängnäs, gymnasium, trivialskola (lärdoms- och apologistskola) och läroverk (högre allmänt läroverk), behandlades i äldre tider som ett enda arkiv, över vilket flera arkivförteckningar under årens lopp upprättades. Vid det 1975 i landsarkivet slutförda ordnings- och förteckningsarbetet ar i enlighet med proveniensprincipen var och en av de tre skolorna betraktats som en arkivbildare. De äldre arkivförteckningarna finns bevarade under serierna D IV i Strängnäs gymnasiums arkiv och D IV a i Högre allmänna läroverkets i Strängnäs arkiv.
Arkivet ordnades och förtecknades 1975 (förteckning 1975:18).