Fordonsuppgifter

Historik

Den svenska bilregistreringen kan sägas ha påbörjats den 1 juli 1905. Beslutet om den första nationella förordningen om automobiltrafik togs på Stockholms slott den 21 september 1906, automobiltrafikförordningen, (SFS 1906:90). Den medförde bland annat att länsstyrelserna blev skyldiga att föra register över fordon från år 1907. Från 1907 stadgades vidare att motorfordonsförare skulle ha körkort, men först år 1916 kom de första lagkraven på vad en förare av motorfordon skulle kunna. Före 1916 saknas uppgifter i bilregistren avseende fordonstyp, men därefter finns uppgift om märke, tjänstevikt, cylindervolym och så vidare.

År 1915 ändrades automobiltrafikförordningen med Länsstyrelsen i respektive län som ansvariga myndigheter. Registren fördes 1916–1923 i inbundna liggare, som var uppdelade i tre avdelningar; automobiler (A), motorcyklar (B) och yrkesmässig trafik (C). Liggarna eller böckerna är förda kronologiskt efter den ordning som anmälningarna av fordon skett. De inbundna böckerna är ännu inte digitaliserade men uppgifter om fordon kan beställas från Riksarkivet via våra formulär. Ett undantag finns som är digitaliserat Bilregister (1907–1923) Västernorrlands läns landskansli, Automobilavdelningens arkiv.

År 1942 skedde en övergång till registrering av fordon på lösblad. Fram till 1972 bestod registreringsbeteckningen av länsbokstaven för det län där fordonets ägare var folkbokförd samt ett ordningsnummer, exempelvis Z 1234 för ett fordon registrerat i Jämtlands län. Om fordonets ägare skrev sig i ett annat län eller om fordonet såldes över länsgränsen ändrades registrerings-beteckningen. Det innebär att man, för att kartlägga ett fordons historia, ofta måste studera registerkort från flera olika län.

1972 överfördes uppdraget med fordonsregistrering till dåvarande Trafiksäkerhetsverket där ett rikstäckande register över fordon skapades. Detta register för perioden 1972–1994 finns arkiverat på mikrofilm och uppgifter kan beställas från Riksarkivet via våra formulär.

Fordonsregisterkort, ca 1940–ca 1972

Från och med 1942 övergick man till att föra in fordonsuppgifterna med skrivmaskin på korten. Korten fick också olika färg beroende på fordonsslag. Sorteringsordningen var registreringsnumret. Om fordonet ändrades lades ett nytt kort till så det kan finnas flera kort för ett och samma fordon.

Dessa fordonsregisterkort skannas just nu av Riksarkivet. På grund av GDPR är materialet endast digitalt tillgängligt på läsesalsplattformarna i våra läsesalar. Se våra besöksplatser och öppettider. Fordonsuppgifter kan även beställas via våra formulär.

Till fordonsregisterkorten för Norrlandslänen finns ett sökregister Wincars – fordonsregister för norrlandslänen (1916–ca 1972) som öppen och nedladdningsbar data.