bild
Arkiv

CDE Stockholm, delegationsarkiv

Delegationsarkiv

CDE-delegationens arkiv härstammar från den nedrustningskonferens i som pågick mellan 1984 och 1986 i Stockholm. Det är den svenska delegationen vid denna konferens som efterlämnat arkivet. Stockholmskonferensen var en del i det samarbete inom ESK (Europeiska säkerhetskonferensen) som initierats i Helsingfors 1973-75. Initiativet till detta samarbete hade tagits redan på 50-talet, då man ansåg att det behövdes en organisation för att säkra freden i Europa, men ingenting hände egentligen förrän Helsingforskonferensen, även kallad CSCE (Conference on Security and Co-operation in Europe) kom till stånd. Organisationen som kom att stå bakom konferenserna kallas OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe, på svenska OSSE, Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa).

Helsingforskonferensen resulterade i ett dokument som senare följdes upp och utarbetades vidare på en rad säkerhetskonferenser i bland annat Madrid, Wien och sedemera Stockholm. Detta dokument innehöll en rad principer om respekt för varandras nationsgränser och att lösa konflikter mellan stater på ett icke-militärt sätt, men även punkter rörande nationers inre angelägenheter. Där ingick respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter som tanke- och religionsfrihet. Intressant nog undertecknades detta dokument av Sovjetunionen och andra öststater, och det finns de som anser att arbetet med säkerhetskonferenserna gynnade demokratiseringen av Östeuropa och medverkade till murens fall.

Konferensen i Stockholm inleddes i Kulturhuset på Sergels Torg den 17 januari 1984 och dess mål, enligt ordföranden utrikesminister Lennart Bodström, var att stärka förtroende och säkerhet mellan staterna och att uppnå nedrustning. Detta skulle ske via ett antal CSBMs, Confidence and Security Building Measures.

Frågan är om detta mål nåddes? Enligt slutdokumentet för Stockholmskonferensen kom man överens om att man skulle avstå från hot och våld, förvarna om vissa militära aktiviteter, bjuda in observatörer till vissa militära aktiviteter och att utbyta årliga kalendrar för planerade militära aktiviteter. I detta finns inga konkreta beslut om nedrustning. Men man kunde ändå upprätthålla samarbetet i organisationen mellan öststater och väststater trots kalla krigets ogynnsamma politiska klimat. Kanske måste detta betraktas som en framgång.

För mer information om Stockholmskonferensen i UD:s arkiv se Utrikesdepartementet Huvudarkivet 1975-96 (2210.01.2) under Ö 1 Pressklipp. Där finns en sammanställning av pressklipp som rör konferensens slutdokument (vol. Ö1D:5).

Arkivet ordnades och förtecknades av Sara Öberg i mars 2009.

 Serier (5 st)