bild
Arkiv

Hässelby-Vällingby Konstklubb


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/2469
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/2PxEoOKJuawZq2z5y37zwF
Omfång
1,8 Hyllmeter 
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)

Innehåll och historik

Innehåll
När Vällingby och Hässelby byggdes ut under 1950+-talet var det stora kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder en stor aktör. Stadens ”starke man”, Albert Aronsson var också detta bolags ordförande och förstod att den s.k. ABC-staden (Arbete,Bostad,Centrum) behövde förses med kreativa och engagerade människor för att få ett eget liv, inte endast en förort till City. Av detta skäl försågs alla nya bostadsområden med konstnärsateljéer kombinerade med bostäder. Detta blev mycket attraktivt för trångbodda konstnärer inne i den centrala staden.

Hit flyttade rader av mer eller mindre etablerade konstnärer. Philip von Schantz, Leopold Fare, Gösta Sundström, Sune Fogde, Nils Kölare, Kaj Piehl, Lars Hofsjö, Margareta Carlstedt, Margot Hedeman, Fritz Sjöström, Verner Jansson och många fler kom hit, bodde och gjorde konst och ville ställa ut. Medborgarhuset Trappan i Vällingby erbjöd utställningsmöjligheter och konstnärerna gick samman för att organisera sina utställningar. 25 november 1966 bildades Hässelby – Vällingby Konstklubb och landshövdingen Ruben Wagnsson blev den förste ordföranden. Det där med ”klubb” var viktigt. Det var inte en vanlig konstförening utan i första hand konstnärernas sammanslutning

Salong 67 var klubbens första utställning. Det blev också en Salong 68, men sedan ansåg konstnärerna att Trappan var för trång och för svårhanterlig som utställningslokal. Intendenten Birger Olson på Hässelby slott erbjöd då klubben att ställa ut på slottet och 1972 kunde nyrenoverade utställningslokaler i den gamla spannmålsbyggnaden ”Plaisiren” vid slottet tas i bruk. Detta blev klubbens ”hem” ända fram till 2010 då hela slottsanläggningen såldes av staden till en privat ägare och kom att användas för andra ändamål. Under dessa 38 år arrangerade klubben, ofta i samarbete med Stiftelsen Hässelby, det nordiska kulturcentret i slottet, årligen 2 – 5 utställningar, varav en alltid presenterade lokala konstnärer.

Konstförsäljningen har genom åren varit omfattande och i arkivmaterialet finns utställningsprogram, kataloger, försäljningsverifikationer, pressklipp, material från konstresor mm.

Arkivmaterialet är på intet sätt komplett. Det har inte varit möjligt att samla in allt material från de många olika funktionärer, sekreterare, kassörer, utställningsansvariga etc som varit verksamma genom åren. På grund av lokalbrist har materialet systematiserats fram till 2010 och överlämnats till Stadsarkivet 2017. Föreningen är dock alltjämt när detta skrivs verksam.

Arkivet har överlämnats till Stadsarkivet som en donation och är fritt tillgängligt för forskning.

Stockholm i maj 2017
Torbjörn Forsells

Kontroll

Skapad2017-05-29 11:39:02
Senast ändrad2017-06-02 09:02:40

Nyheter

den 1 juli 2025
400 000 nya sidor i vårt AI-sök
I april lanserade vi helt nya möjligheter för anvä...


den 30 juni 2025
Nya poster i 1930 års folkräkningsdatabas
Nu har vi uppdaterat folkräkningsdatabasen för år ...


Tidigare nyheter