bild
Arkiv

Stockholms stamningsförening


Historik

Stockholms stamningsförening bildades 1954, under namnet P-club. P stod här för plus och positiv och präglar således den bild man ville ge de talhämmade -för att använda dåtidens terminologi- en mer positiv självbild av sig själva och sitt handikapp. I föreningens stadgar för 1990 presenterar man sig som "en parti-politiskt oberoende sammanslutning av stammande som genom samarbete och ömsesidigt stöd inom ramen för självhjälpsprincipen vill komma tillrätta med problem som hänger samman med stamning." Dessutom vill man verka för spridande av information om stamning och för att forskningen utvecklas på området liksom behandlingsmetoderna.

Under 1950-talet var organisationens omfattning relativt begränsad. Någon större aktivitet märker vi inte förrän en bit in på 1960-talet, då man bland annat börjar att ge ut tidskriften Plus i stencilerad form (1962). Syftet med tidskriften är främst att ge information om och kring stamning. Till och från ges också P-papper ut, en tidskrift snarast att betrakta som en klubbtidning.

Under 1960-talet ägnas en inte oväsentlig del av föreningens verksamhet på konferenser av olika slag. Bland annat besöker man den stora stamningskongressen i Wien 1965.

Diskussionerna kring bildandet av en riksorganisation förs redan på 1960-talet -önskemålet finns redan med i föreningens stadgar vid bildandet- men det kommer att dröja fram till 1977 innan Riksförbundet P-club (nuvarande Sveriges stamningsföreningars riksorganisation) bildas. Fram till dess kan P-cluben i Stockholm sägas fylla en sådan funktion. Anledningen till bildandet av riksorganisationen kan till stor del förklaras med behovet av en central organisation i samband med den stora informationskampanjen om stamning som igångsätts det året. Lokalföreningarna står emellertid fristående från riksorganisationen och måste själva söka medlemskap. Lokalföreningarna företräds i riksorganisationen genom ombud som utses på årsmötet.

I och med bildandet av en riksorganisation övertas också utgivandet av Plus från stockholmsklubben. Tidskriften har då sedan 1968 utkommit i tryckt form och verkat som ett nordiskt forum för frågor rörande stamning. På senare år har dock ambitionsnivån sänkts något och har idag mer funktion av föreningstidskrift.

Då namnet P-club ständigt förväxlas med verksamhet av mer tvivelaktig form, ändras namnet 1988 (efter att under ett antal år gått med tillägget Föreningen för stammare) till att benämnas FSS / Plusklubben. 1995 skedde återigen en namnändring till Stockholms stamningsförening.


Stockholm stamningsförening förvaltar också en fond, Ingegerd Blackerts fond, som bildades genom en gåva av Ingegerd Blackert på 50 000 kronor 1968, vars avkastning är tänkt att användas till att främja föreningen och dess medlemmars intressen.

Arkivet

Arkivet anlände till Stockholms stadsarkiv i september 1995 i oordnat skick. Försök har dock gjorts att i möjligaste mån bevara den struktur som funnits. Den enda större omstrukturering som genomförts är skapandet av en protokollserie. Bildandet av en riksorganisation innebar att då Stockholms föreningen innan påtog sig den uppgiften, har visst matieral som rätteligen har riksorganisationen som arkivbildare, inneslutits i detta arkiv.

Stockholm i stadsarkivet den 16/11 1995
Lars Lundqvist
Praktikant

I februari 2017 överlämnade Stockholms stamningsförening sina arkivhandlingar för åren 1995-2009 till Stockholms stadsarkiv. I samband med detta överlämnande slöts ett avtal om donation av även de handlingar som överlämnats tidigare. Handlingarna 1995-2009 har ordnats in i föreningens äldre arkiv.

Maria Fagerlind
Arkivarie

 Serier (29 st)

ReferenskodTitelAnmärkning 
APROTOKOLL 
A 1Årsmötesprotokoll med bilagorSerien i kartong. Med halvårsmötesprotokoll. 
A 2Övriga protokoll med bilagorSerien i kartong. 
BUTGÅENDE HANDLINGAR 
B 1Utgående handlingar, huvudserieSerien i kartong. 
B 2Arkivexemplar av tidskriften PlusSerien i kartong. Utgivandet av Plus övertas av riksorganisationen vid dess bildande 1977. 
DREGISTER OCH LIGGARE 
D 1AdressregisterSerien i kortlåda. Adress- och medlemsregister återfinns även bland korrespondensen, jämför
E 1 A. Jämför även B 2: 1.
 
EINKOMNA HANDLINGAR 
E 1ALLMÄN KORRESPONDENS 
E 1 AAllmän korrespondens, huvudserieSerien i kartong. 
E 1 BAllmän korrespondens, övrigSerien i kartong. 
E 2KORRESPONDENS RÖRANDE BIDRAGSANSÖKNINGAR 
E 2 ABidragsansökningar, huvudserieSerien i kartong. 
E 2 BBidragsansökningar till fonder och stiftelserSerien i kartong. 
FÄMNESORDNADE HANDLINGAR 
F 1Handlingar rörande information om stamningSerien i kartong. 
F 2Handlingar rörande kongresser och kampanjerSerien i kartong. 
F 3LjudinspelningarSerien i kartong. Med 97 stycken kassettband inklusive ett rullband. 
F 4FotografierSerien i kartong. 
F 5Handlingar rörande projekt 
GRÄKENSKAPER 
G 1Revisionsberättelser 
G 2KassaböckerSerien inbunden. Räkenskapsåret skiftar efter 1974 till att följa kalenderåret. 
G 3Räkenskapshandlingar rörande informationskampanjen om stamningSerien i kartong. 
ÖÖVRIGA HANDLINGAR 
Ö 1Handlingar tillkomna genom redaktörsskapet för tidskriften PlusSerien i kartong. 
Ö 2TidningsurklippSerien i kartong. 
Ö 3Handlingar rörande Ingegerd Blackerts fond 

Nyheter

den 30 juni 2025
Nya poster i 1930 års folkräkningsdatabas
Nu har vi uppdaterat folkräkningsdatabasen för år ...


den 26 maj 2025
Nya arkiv öppnas för fler med hjälp av AI
Många har testat vår nya möjlighet att leta bland ...


Tidigare nyheter