bild
Arkiv

Skolan för bokhantverk


Skolan för bokhantverk startade sin verksamhet 1903, då stiftelsen Lars Johan Hiertas minne gav grundplåten till skolan. Den hette till en början Allmänna Svenska boktryckareföreningens yrkesskola, därefter Yrkesskolan för bokhantverk i Stockholm och efter 1919, då skolan fogades in i Statsbidragsbestämmelserna och blev statligt godkänd, enbart Skolan för bokhantverk.

På uppdrag av Allmänna Svenska boktryckareföreningen ordnade Hugo Lagerström med att de första årskullarna fick sju timmars undervisning per vecka i svenska, räkning, frihandsteckning och linearritning. Dessutom gavs undervisning i tyska språket på kvällstid. Man planerade på så sätt att ordna en treårig kurs.

Vid 1906 års möte med boktryckareföreningen tillsattes på förslag av Hugo Lagerström en särskild styrelse för skolan, vilken självständigt skulle förvalta skolans tillgångar och bedriva undervisningen.

Skolan hade till ändamål att bereda boktryckerielever, sättare såväl som tryckare, tillfälle till en grundlig och tidsenlig praktisk och teoretisk yrkesutbildning.

Skolan för bokhantverk uppgick 1957 i Grafiska yrkesskolorna i Stockholm, som tillkom detta år. Grafiska yrkesskolorna bestod, förutom av Skolan för bokhantverk, av Bokbindarskolan i Stockholm och Skolan för grafisk reproduktion. De två sistnämnda hade olika stiftelser som huvudmän, medan Svenska boktryckareföreningen ägde Skolan för bokhantverk.

 Serier (16 st)

Nyheter

den 1 juli 2025
400 000 nya sidor i vårt AI-sök
I april lanserade vi helt nya möjligheter för anvä...


den 30 juni 2025
Nya poster i 1930 års folkräkningsdatabas
Nu har vi uppdaterat folkräkningsdatabasen för år ...


Tidigare nyheter