bild
Arkiv

Elsa Gullbergs arkiv


Grunddata

ReferenskodSE/RA/721535
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/FtBYNRvdv4MYJlXPIDDPa1
Omfång
6,75 Hyllmeter 
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd), Kristina Lauridsen 2019
ArkivinstitutionRiksarkivet i Stockholm/Täby (depå: Marieberg)
Arkivbildare/upphov
Gullberg, Elsa (1886 – 1984)
Kategori: Person (släkt). Konstnärligt arbete (Textilkonstnär)

Innehåll

Allmän anmärkningPressklippen rör mestadels Elsa Gullbergs värv, utställningar, design m.m.
Inledning (äldre form)Elsa Gullbergs personarkiv

Elsa Svensson (Gullberg) föddes i Malmö 1886, dotter till grosshandlare Johan Svensson och Maria, född Olsson. Som ung flyttade hon till Stockholm där hon genomgick Högre konstindustriella skolan och tog examen 1907. 1907-1917 blev hon föreståndare för Svenska slöjdsföreningens (SSF) provvävningsanstalt och därefter för SSF:s förmedlingsbyrå. 1926-1927 var hon direktris på Thyra Grafströms textilaffär AB, innan hon startade sin egen firma Elsa Gullberg textilier och inredning och drev den från 1927-1955, då dottern Elsa-Maria tog över. Elsa Gullberg var gift med journalisten Thorsten Gullberg och fick fyra barn. Elsa-Maria var äldst och därefter följde Kerstin, Bengt-Johan och Peder.

Elsa Gullbergs personarkiv består av korrespondens med vänner och familj, mest brev från dottern Elsa-Maria, som verkar ha varit det barn som stod henne närmast. Vidare finns korrespondens med kända designers som danska Kay Boyesen och Bruno och Karl Mathson. Elsa Gullberg räknas till textilpionjärerna och var mycket inspirerad av Lili Zickerman, som var en god vän och kollega och en person som hon såg upp till. En hel volym i arkivet rör denna vän och hyllar hennes arbete för att höja statusen för svensk textil.

I arkivet finns också gott om pressklipp, de flesta rör Elsa Gullbergs utställningar och är välordnade i böcker eller monterade på papper. Det finns också gott om fotografier, både från firman, utställningarna men också flera privata.

Elsa Gullbergs mönster är ofta inspirerade av andra länder och folk eller historiska epoker. Även på ålderns höst företog hon inspirationsresor, både till Sydamerika och USA och 1960-1961 reste hon runt i Grekland för att där studera grekisk textil och design. Hon var med om utgrävningar tillsammans med arkeologen Per Åström och studerade där antik kläddesign genom bland andra hur den avbildats på antika statyer och den äldre vävtekniken som fortfarande praktiserades. Studierna resulterade i boken "Ariadnes tråd", en samproduktion med Per Åström. Manuset till boken finns i arkivet, jämte anteckningar, korrespondens från resan och fotografier.

Något som kanske inte är så känt, är att Elsa Gullberg stod för inredningen till både Avesta lasarett och Malmö stadsteater (1944), liksom inredning till flera andra kända byggnader. Handlingar i arkivet vittnar om detta, liksom samarbete med nordiska och utländska designers.

September 2019
Kristina Lauridsen

Hänvisningar

Relaterade arkivenheter
Se även: A.B. ELSA GULLBERG TEXTILIER OCH INREDNING (SE/RA/740092)

Kontroll

Skapad2019-06-25 14:54:08
Senast ändrad2020-05-29 15:45:31

Nyheter

den 27 maj 2024
Databasen över den svenska folkräkningen 1930 omfattar nu mer än tre miljoner sökbara personer
I databasen för folkräkningen 1930 är nu 216 955 ...


den 22 maj 2024
Riksarkivets arbete med AI och texttolkning uppmärksammas
Kulturnytt i Sveriges Radio har denna vecka uppmä...


Tidigare nyheter