bild
Arkiv

Ryagårdens yrkesskolas arkiv


Grunddata

ReferenskodSE/LLA/10710
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/u3yFcJelGo1AFk6TLOzcXD
Omfång
47 Hyllmeter 
Datering
1936 – 1982  (Tidsomfång)
1952 – 1982  (Huvudsaklig tid)
VillkorDelvis
VillkorsanmVissa handlingar i arkivet kan omfattas av sekretess. En sekretessprövning ska göras innan handlingarna kan lämnas ut.
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd), Annika Tergius
Arkivförteckning (godkänd): Arkivförteckning
ArkivinstitutionRiksarkivet i Lund (depå: Arkivcentrum Syd)
Arkivbildare/upphov
Ryagårdens yrkesskola, 1936 – 1982 (Arkivbildare)
Kategori: Statlig myndighet. Sociala myndigheter, övriga statliga (Yrkesskolor)

Innehåll och historik

Innehåll
Ryagårdens yrkesskolas arkiv

Ryagårdens yrkesskola i Rya socken grundades 1952 och var till en början ett hem för flickor som stod under skyddstillsyn. Skolan hade sitt direkta ursprung i institutionen Ljungaskog. Anläggningen bestod vid starten av två skolor, Ljungaskog med två avdelningar samt det tidigare yrkeshemmet för pojkar, Sonestorp, se även historiken till dessa två arkiv. I tillägg till de två nämnda avdelningarna, fanns även avdelningen Gammelgården samt en utskrivningsavdelning i Helsingborg.

Vid starten 1952 hade skolan 55 platser varav många erbjöds tvångsplacerade unga kvinnor från Stockholmstrakten.

Under 1965 var skolan föremål för en utredning om vård av unga begärd av Socialstyrelsen. Resultatet visade att skolan var underbemannad och att den dåvarande organisationen inte kunde ge eleverna tillfredsställande vård bl a beroende på den ökande förekomsten av narkotika bland de tvångsomhändertagna. Omfattande förändringar gjordes och yrkesskolan hade till slut åtta avdelningar fördelade på Ljunghaga (avd I), Björkhaga (avd II), Sörgården (avd III), Gammelgården (avd IV), Ekhaga (avd V), Torpet (avd VI), Nyhaga (avd VII) samt en sjuk- och behandlingsavdelning (avd VIII) med plats för totalt 77 elever. Därtill hade man kvar utskrivningsavdelningen Claestorp i Helsingborg, ett tidigare pojkhem i I.O.G.T:s regi, vilken man kompletterade med avdelningen Örestrand i Landskrona.

Från och med 1975 började man ta emot missbrukare av båda könen. 1983 övergick huvudmannaskapet till dåvarande Kristianstad läns landsting för att sedan övergå till Statens Institutionsstyrelse 1994. Handlingar från tiden 1983-1993 finns hos Regionarkivet i Skåne och för tiden 1994 och framåt i Riksarkivet i Stockholm.

Arkivet består till större delen av akter rörande de intagna. Dessa har lagts på personnummerordning, medan en del av registren har först alfabetiskt. Under 2016 har ett större tillägg av äldre handlingar inordnats i arkivet. Akterna över de intagna i serie F 2 A har i görligaste mån kompletterats, men i vissa fall kan det förekomma ytterligare anteckningar i de intagningshandlingar som finns i serie D 2 AA. I samband med kompletteringen har även ny serie F 2 B skapats vilken utgörs av sjukjournaler varav flera inte kunnat kopplas till en klientakt, eventuellt beroende på att dessa överförts till landstinget 1983. Även sjukjournalerna är lagda i personnummerordning. I den tilläggsleverans som mottogs 1993 ingick även en del personliga handlingar från intagna såsom brev, betyg etc. Dessa har tidigare sorterats in i respektive elevs akt, men detta har inte varit möjligt i samband med inordnadet av tillägget. Dessa har därför lagts i serie F 2 D och ett särskilt alfabetisk register ingår i volym F 2 D:1.

Arkivförteckning och historik kompletterad av arkivarie Annika Tergius 2016.
Ordning & strukturArkivnr LLA/10710

Inkom 1984-03-13
Diarienr A 318
Dossiernr 16






Förteckning

över

Ryagårdens yrkesskolas arkiv

1952-1982




































Förteckningen uppgjord 1980 av
arkivassistent Gunnar Andersson,
kompletterad och avslutad 1983 av
Karin Hyltén-Cavallius.
Ryagården, Örkelljunga 830602

Ingrid Liljeberg
Bokhållare

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Hänvisningar

Relaterade arkivenheter
Se även: Ljungaskogs yrkesskolas arkiv (SE/LLA/10713)

Kontroll

Senast ändrad2024-10-11 15:14:52

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter