bild
Arkiv

Föreningen Skärholmens Gård


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/0231
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/DDdPDiLb5aY9KxzcTXhWk4
ExtraID0231
Omfång
1,7 Hyllmeter 
Datering
19732012(Tidsomfång)
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)

Innehåll

ArkivhistorikHistorik:

Det fanns redan 1627 ett torp som hette Skärholmen och som låg under Vårby gård. Handelsborgmästare Engelbert Gother blev 1750 ägare till torpet och han lät då uppföra Skärholmens gård, med huvudbyggnad och två mindre flygelbyggnader.

De två närmaste seklen var gården sommarnöje för välbärgade officers-och köpmansfamiljer från Stockholm. Huvudbyggnaden har två öppna spisar med ursprung på Stockholms slott. Gården omfattade ett jordbruk som utarrenderades, tre sommarvillor (Tuscolum, Bergudden och Sjövillan), arrendator- och trädgårdsmästarbostäder samt ekonomibyggnader. Bevarat är Sjövillan, arrendatorsbostaden, trädgårdsmästarbostaden och tvättstugen.
Gårdens siste ägare var greve Adam Lewenhaupt och hans hustru Hedvig. Ett flertal försök att sälja gården till Stockholms stad gjordes (1934 och 1944) innan den slutligen såldes och överlämnades till Idrotts-och friluftsstyrelsen 1945.

I 20 år var gården säte för Mälarhöjdens scoutkår, med kurser arrangerade av Svenska Scoutförbundet. Efter en period av förfall blev gårdens tillstånd uppmärksammat i början av 1970-talet av de nya invånarna i miljonprogramsförorten Skärholmen. Detta ledde till en omfattande renovering 1975-1977. Den knöts till stadens vatten-och avloppssystem och började vinteranpassas. En brunn finns på gården.

Ovisshet för gårdens framtid ledde till att en aktionsgrupp bildades och Föreningen Skärholmens Gård bildades 12 december 1983. 1988 kom ett initiativ från Skärholmens fritidsdistriktsnämnd om att samla områdets föreningar till en diskussion om gårdens framtid. Föreningen Skärholmens Gård övertog gården som hyresgäst.
Därefter inleddes en mindre renovering under våren 1989 och Skärholmens Gård återinviges som förenings-och kulturgård. Den används för sammanträden, årsmöten och andra föreningsaktiviteter. I övrigt utnyttjas den för kulturaktiviteter (konstutställningar, musikevenemang, föredrag och guidade visningar). Hantverks-och julmarknaderna har blivit en tradition, tillsammans med Skärholmens gårds dag och firandet av nationaldagen. Skärholmens hembygdsförening har också sin verksamhet på gården.

1996 bildades Föreningen Skärholmens Gårds Vänner som en stödförening till Föreningen Skärholmens Gård. Denna upplöstes dock 2007.

2013 tvingas Föreningen Skärholmens Gård att lämna gården p.g.a. för hög hyra. Av denna anledning upplöses föreningen samma år.

Arkivet:

Arkivet omfattar huvudsakligen dokument från föreningens existens 1988 - 2012, men innehåller även mindre material från organisatoriska föregångare som aktionsgrupper och pressklipp rörande Skärholmens gård. Lämpliga sökvägar in i arkivet är framför allt arkivförteckningen. Viktiga serier är protokoll, verksamhetsberättelser, program, skrivelser, korrespondens, övriga handlingar rörande verksamheten samt ingår i arkivet gör också handlingar från den nedlagda stödföreningen Föreningen Skärholmens Gårds Vänner. Protokollen utgör de största handlingsslagen.

Peter Wattman
arkivarie, Stockholms stadsarkiv
26 april 2013


Ämnesord

Ämnesord, ort
Sverige
Stockholms stad

Kontroll

Skapad2013-04-04 13:27:14
Senast ändrad2013-04-30 11:24:19

Nyheter

den 10 april 2024
Genväg till namnen bakom pseudonymerna i svensk dagspress
Bang, Red Top och Kar de Mumma har gått till hist...


den 7 mars 2024
1930 års folkräkning uppdaterad
Folkräkningsdatabasen har uppdaterats med 143 647...


Tidigare nyheter