bild
Arkiv

Föreningen Jönköpingsflickorna i Stockholm


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/2614
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/1kV3LBqI346wJooHPtmWV0
Omfång
0,1 Hyllmeter 
Datering
1936 – 2003  (Tidsomfång)
VillkorNej
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)

Innehåll och historik

Innehåll
FÖRENINGEN JÖNKÖPINGSFLICKORNA I STOCKHOLM 1936 - 2003

FÖRENINGENS HISTORIK OCH VERKSAMHET

Föreningen bildades den 7 maj 1936. Avsikten var att, enligt protokollet ”att samla damer, i fortsättningen kallade ”Jönköpingsflickor”, som har det gemensamt att de under några år, kanske många, har haft Jönköping som sin hemstad eller skolstad”. Till det första mötet samlades ca 80 personer och föreningen har sedan dess i genomsnitt samlat mellan 40 – 50 personer till sina vår respektive höstmöten. Vid speciella tillfällen och jubileum har flera deltagit.

Det förekom inledningsvis ingen medlemsavgift, men en mindre kollekt upptogs för att täcka portokostnader för kallelser samt även utgöra grund för det stipendium som man från 1938 årligen delade ut till en förtjänt elev vid Jönköpings flickskola. Så småningom skapades vissa intäkter även genom lotterier av broderier samt en något höjd årsavgift.

Föreningens verksamhet har i första hand bestått av de sammanträden som ordnades. Där förekom alltid underhållning i form av musik, sång, tal m.m. i första hand av de egna medlemmarna. Ofta talade man om skolminnen och hade även tät kontakt med Santessonska kamratföreningen (en flickskola i Jönköping) samt med lärarinnor från de olika flickskolorna i Jönköping. Vid flera tillfällen ordnades i samband med mötena studiebesök och kortare resor. Från början av 1960-talet genomför man en del gemensamma aktiviteter med Föreningen Jönköpingspojkarna i Stockholm såsom kräftmiddagar och jubileumsfirande.

Vid ett extra styrelsemöte i september 2003 beslöt man att avveckla föreningen efter ha varit verksam som kamratförening i 67 år. En anledning anges vara att en mycket aktiv sekreterare hastigt gått bort. Medlemmar som önskade upprätthålla kontakten med en förening med anknytning till Jönköping rekommenderades ta kontakt med Föreningen Jönköpingspojkarna som numera var öppet även för kvinnliga medlemmar.

ARKIVETS STRUKTUR OCH INNEHÅLL

Föreningens arkiv inlämnades till Stockholms stadsarkiv i juni 2004, då föreningen upphört. Det inkomna handlingarna var oförtecknade och har ordnats och förtecknats i två volymer. Då omfånget av handlingarna var begränsat har inte det allmänna arkivschemat använts utan handlingarna har i huvudsak sorterats i kronologisk sorteringsordning samt utifrån den ordning de inkom från arkivbildaren. Inom respektive volym har de olika akterna redovisats i detalj. Inga handlingar har gallrats.

Föreningens arkiv omfattar ca 0,15 hyllmeter med två volymer. I samband med att arkivet har ordnats och förtecknats har denna arkivbeskrivning sammanställts. Huvuddelen av informationen har inhämtats från den korta historiken som sammanställts av Ingrid Wissing, samt utifrån övriga arkivhandlingar. Arbetet har genomförts av arkivstudent Gunilla Granath Zillén från Stockholms universitet med handledning av Solveig Larsson, Stockholms stadsarkiv.


Stockholms stadsarkiv, 2016-04-04

Gunilla Granath Zillén (arkivstudent)

Tillgänglighet

SekretessNej

Kontroll

Skapad2016-04-01 09:36:19
Senast ändrad2016-10-07 12:58:29

Nyheter

den 1 juli 2025
400 000 nya sidor i vårt AI-sök
I april lanserade vi helt nya möjligheter för anvä...


den 30 juni 2025
Nya poster i 1930 års folkräkningsdatabas
Nu har vi uppdaterat folkräkningsdatabasen för år ...


Tidigare nyheter