bild
Serie

Stadsgemensamma system

Stadsledningskontoret

Serien är en digital leverans som förvaras i e-arkiv Stockholm.
Från och med 2015 se under Stadsledningskontoret 4441/02.

 Volymer (10 st)

ReferenskodTitelTidAnmärkning 
1Skola1987 – 2004Volymen är digital och förvaras i e-arkiv Stockholm, se Stockholms stadsarkivs hemsida.

SKOLA-systemet.
SKOLA-systemet har använts av Stockholms stad sedan höstterminen 1987 t.o.m. september 2004 som ett elevadministrativt system för stadens kommunala grundskolor. Systemet upphandlades av dåvarande skolförvaltningen och levererades av dåvarande Kommundata under namnet KLASS. Samtidigt upphandlades Kommundatas invånarregister (KIR) vilket var en förutsättning för att KLASS-systemet skulle kunna försörjas med uppgifter från folkbokföringen. Systemet ersatte en manuell hantering av s.k. skolpliktskort vid skolförvaltningen. KLASS-systemet bytte namn till SKOLA 1992 utan att något i övrigt förändrades. Under perioden 1988-1991 användes systemet även för administration av gymnasieelever. De elever som var aktuella i gymnasiet fördes 1991 över till systemet Hanna som därefter använts för att administrera eleverna i gymnasieskolan. Uppgifter om gymnasieelever som inte var aktuella i gymnasieskolan 1991 men som tidigare administrerats i SKOLA-systemet arkiverades i pappersform av skolförvaltningen.
 
2DORIS1988 – 2003Volymen är digital och förvaras på arkivserver SSA. För att ta del av handlingarna kontakta Stadsarkivet.

DORIS. Stockholm stads digitala akter för socialbidrag.
 
3Agresso2004 – 2014Volymen är digital och förvaras i e-arkiv Stockholm, se Stockholms stadsarkivs hemsida.

Ekonomisk information.
Stockholms stad började införa ekonomisystemet AGRESSO 2004-05-01. Systemet infördes först på fyra pilotförvaltningar och sedan successivt på övriga förvaltningar. Från och med 2006-01-01 använder hela Stockholms stad AGRESSO.

Under åren 2004 och 2005 återfinns ekonomidata i både EDIT/EMIL och AGRESSO. För de tio förvaltningarna nedan är huvudboken komplett i AGRESSO, men inte leverantörs- och kundreskontra.

Förvaltningar i AGRESSO 2004:
Från och med 2004-05-01 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning (SM), Enskede/Årstas stadsdelsförvaltning (SL), Idrottsförvaltningen (FL), Socialtjänstförvaltningen (FA).
Från och med 2004-10-01 Vantörs stadsdelsförvaltning (SO), Farstas stadsdelsförvaltning (SN), Utrednings- och statistikkontoret (FE), Revisorskollegiet (FK), Hägerstens
stadsdelsförvaltning (SS), Älvsjös stadsdelsförvaltning (SP).

Förvaltningar i AGRESSO 2005:
Socialtjänstnämnden (FA), Utbildningsnämnden (FD), Utrednings- och statistikkontoret (FE), Revisorskollegiet (FK), Idrottsnämnden (FL), Konsumentnämnden (FV), Stadsdelsnämnd Kungsholmen (SF), Stadsdelsnämnd Norrmalm (SG), Stadsdelsnämnd Östermalm (SH), Stadsdelsnämnd Enskede-Årsta (SL), Stadsdelsnämnd Skarpnäck (SM), Stadsdelsnämnd Farsta (SN), Stadsdelsnämnd Vantör (SO), Stadsdelsnämnd Älvsjö.

Från och med 2005-05-01:
Valnämnden (CE), Stadsledningskontoret (CF), KF/KS Kansli (CG), Överförmyndarnämnden (FH), Stadsdelsnämnd Maria-Gamla stan (SJ), Stadsdelsnämnd Katarina-Sofia (SK), Stadsdelsnämnd Liljeholmen (SR), Stadsdelsnämnd Skärholmen (ST).

Från och med 2005-10-01:
Stadsbyggnadskontoret (FC), Kyrkogårdsnämnden (FO), Stadsdelsnämnd Kista (SA), Stadsdelsnämnd Rinkeby (SB), Stadsdelsnämnd Spånga-Tensta (SC), Stadsdelsnämnd Hässelby-Vällingby (SD), Stadsdelsnämnd Bromma (SE).
 
4Webbarkiv2013 – 2014Volymen är digital och förvaras i e-arkiv Stockholm, se Stockholms stadsarkivs hemsida.

Webbarkiv.
Det övergripande syftet med stockholm.se är att effektivt tillhandahålla hjälp till självhjälp, kontakt och möjligheten att själv göra aktiva val genom e-tjänster. Stadens webbplats är dessutom stadens främsta ansikte utåt och ska berätta om stadens verksamheter och historien om arbetet mot en stad i världsklass. Arbetet med kommunikationen via stockholm.se utförs löpande av förvaltningarnas webbredaktörer och sker utifrån redaktionella riktlinjer samt kommunikationsprogram mot stadens målgrupper.

Insamling av webbplatsen kommer ske en gång per år. Insamlingen sker via ett insamlingsprogram (webbcrawler) med avgränsningen att inte ta med länkar till webbplatser utanför stadsledningskontorets ansvarsområde.
 
5Lisa1991 – 2014Volymen är digital och förvaras i e-arkiv Stockholm, se Stockholms stadsarkivs hemsida.

Lönehantering (LISA).
All lönehantering för stadens förvaltningar sker i systemet. Bolagens lönehantering hanteras inte i LISA. Systemägare är Personalstrategiska avdelningen.

Följande sekretessparagrafer begränsar åtkomsten till informationen:
- OSL kap 39 § 1 (sjuklön)
- OSL kap 39 § 3 (känslig befattning)
- OSL kap 21 § 3 (skyddad id)
 
6Paraplyet1998 – 2014Serien är digital och förvaras i e-arkiv Stockholm, se Stockholms stadsarkivs hemsida.

Uttag ur socialtjänstregister, Paraplyet.
Paraplyet är ett gemensamt system för stadsdelarna, Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen. Registrering sker av enskilda ärenden inom socialtjänstens verksamhetsgrenar individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen samt omsorgen om funktionshindrade. Systemet togs i bruk 2002, men äldre uppgifter från tidigare systemet Doris har migrerats för åren 1998-2003. Sekretess i handlingarna lyder under Offentlighets- och sekretesslagen kap 26.

Innan leverans till e-arkivet har gallring skett i enlighet med Socialtjänstlagen, Socialtjänstförordningen och stadsarkivets gallringsbeslut (2008:16). Levereraser till e-arkivet sker fem år efter det att sista anteckning gjorts i akten (för akter som ska bevaras för forskningsändamål, sk. A-akter) samt året efter ett barn fyllt 18 år (för akter som ska bevaras av rättssäkerhetsskäl, sk. B-akter). Ett utökat bevarande sker genom att samtliga akter för ekonomiskt bistånd bevaras (EB-akter).
 
7Cognos2002 – 2014Volymen är digital och förvaras i e-arkiv Stockholm, se Stockholms stadsarkivs hemsida.

COGNOS är ett ekonomiskt system för bolagskoncernen Stockholms Stadshus AB.
Stockholms Stadshus AB använder systemet för prognoser, budget, finansiell rapportering och konsolidering för koncernen. Stockholm Stadshus AB rapporterar regelbundet information ur Cognos till Stadsledningskontoret som äger och förvaltar systemet.

Förutom databasleverans från systemet Cognos har även tillhörande leveransdokumentation, systemdokumentation och tabelldata levererats till e-arkiv Stockholm.
 
8Jobb i stan2009 – 2016Volymen är digital och förvaras i e-arkiv Stockholm, se Stockholms stadsarkivs hemsida.

Jobb i stan
Jobb i Stan var Stockholms stads digitala rekryteringportal. Alla Stockholms stads elektroniska platsannonser var publicerade i rekryteringsportalen på stockholm.se.

Beståndet består av information som tillkommer i samband med en rekrytering, såsom platsannonser, sammanställningar över samtliga sökande till annonserna och ansökningshandlingar. Informationen består också av ett antal utvalda rekryteringsexempel på annonser och ansökningar samt statistikrapporter.

Rekryteringsverktyget Jobb i Stan har använts sedan 1 oktober 2009 till och med den 9 oktober 2016. Från 10 oktober 2016 infördes det nya rekryteringssystemet Jobba i Stan.

Informationen är offentlig och det förekommer ingen sekretess.
I ansökningshandlingarna och exempelansökningarna förekommer fullständigt personnummer, namn och adressuppgifter och därför har de klassats med PUL.

Enligt Beslut 2011:9 ska ansökningshandlingar för sökande som inte fått anställning gallras 2 år efter tillsättning. Stadsledningskontoret har begärt en förlängning av gallringsfristen på ytterligare ett år. För ansökningshandlingar, lista över sökande i annons och enskilda annonstexter gäller följande, gallras 3 år efter tillsättning. Övrig information bevaras.
 
9Troman2001 – 2011Volymen är digital och förvaras i e-arkiv Stockholm, se Stockholms stadsarkivs hemsida.

Förtroendemannaregistret, Troman är ett persondatorbaserat verksamhetssystem för hantering av uppgifter om nämnder och styrelser. Systemet innehåller också uppgifter om förtroendevalda och övriga personer med förtroendeuppdrag. I Stockholm användes Troman åren 2000-2010, för bolag till 2011. Endast förtroendevalda som var aktiva år 2000 registrerades i systemet med sin historik (därav vissa uppgifter från 1960-talet och framåt). Troman ersattes av eVald 2012.

Till e-arkivet har levererats dels hela databasen, dels filer med personhistoriska data. Sekretess kan förekomma för vissa filer enligt OSL 39 kap. 3§ (Personaladministrativ verksamhet).
 
10ILS2008 – 2014Volymen är digital och förvaras i e-arkiv Stockholm, se Stockholms stadsarkivs hemsida.

Stadens system för integrerad ledning och styrning av verksamhet och ekonomi, ILS-webb. Systemet användes för att planera, följa upp och utveckla stadens verksamheter. I beståndet ingår bl.a. verksamhetsplaner, verksamhetsberättelser, underlag för budget med flera rapporter. Stadens olika verksamheter anslöt sig under perioden 2008-2013 stegvis till systemet.
Den aktuella informationen återfinns även hos respektive arkivbildare, vanligen bland de diarieförda handlingarna.
 

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter