Torsdagen den 15 maj, klockan 11.00–11.30 och 16.30–22.00, pågår underhållsarbete på webbplatsen. Sökning, bildvisning och andra funktioner påverkas.
Efter en systemuppdatering saknas viss funktionalitet i bildvisaren. Vi arbetar med att åtgärda problemet så fort som möjligt.
bild
Arkiv

Sällskapet till arbetsflitens befrämjande


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/2851
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/m4TUo0wO6qgp8SRT589C21
Omfång
1,6 Hyllmeter 
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)
Arkivbildare/upphov
Organisationer inom social verksamhet, välgörenhet (Arkivbildare)
Kategori: Förening

Innehåll och historik

Innehåll
Historia – Sällskapet till arbetsflitens befrämjande


Sällskapet till arbetsflitens befrämjande stiftades 1839 av drottning Desidera. Sällskapets intentioner var att kunna ekonomiskt bistå mindre bemedlade kvinnor, som ägnade sig åt handarbeten av textil. Sällskapets avsikter var också att uppmuntra dessa kvinnor till flit och arbetsskicklighet. Sällskapet har genom åren haft flera kungligheter bland sina ledamöter och ordföranden, bland annat Josefina av Leuchtenberg, Victoria av Baden och Drottning Silvia. En av de betydelsefulla drivkrafterna i Sällskapet till arbetsflitens befrämjande, som också bör omnämnas, är Rosalie Olivecrona. Hon var sällskapets ordförande från 1870 fram till sin död 1898.

Föreningen Bikupan, instiftad 1870, bedrev en liknande verksamhet som Sällskapet till arbetsflitens befrämjande. Bikupan bestod också av en butik, där föreningen fungerade som en mellanhand mellan säljare och köpare. Kvinnor kunde lämna in handarbeten mot ersättning till föreningen, som senare kunde säljas i butiken. År 1887 förenades butiken Bikupan med Sällskapet till arbetsflitens befrämjande, efter att Bikupan under en tid lidit av en mer ansträngd ekonomi. Samtidigt såg Sällskapet till arbetsflitens befrämjande detta, som ett bra tillfälle att utöka sin verksamhet. Det var således en bra affär för båda parter. Bikupan fick också hjälp från kungligt håll då Drottning Victoria tillsammans med Bikupans styrelse lyckades bilda en stödfond, som senare kom att kallas för Drottning Victorias fond.

Sällskapet till arbetsflitens befrämjande och butiken Bikupan var främst inriktade på försäljning av konsthantverkstextiler, folkdräkter, dockor, men följde även tidens efterfrågan och saluförde med tiden även barnkläder. De utställde på konst- och industriutställningarna i Stockholm åren 1897 och 1909. Dessutom anordnade de årligen en julutställning.

Butiken Bikupan verkar ha haft olika adresser i Stockholm under årens gång, bland annat Mäster Samuelsgatan 3, Malmskillnadsgatan 30 och Biblioteksgatan 11. Butiken fungerade som sällskapets försäljningsorgan fram till 1 oktober 1942 då sällskapet på grund av ekonomiska skäl tvingades låta butiken upphöra.

Under andra halvan av nittonhundratalet sker även en del andra förändringar inom sällskapets verksamhet. Till exempel under 1980-talet går sällskapet från att tidigare enbart bevilja kvinnliga sökanden bistånd till att även stödja manliga sökanden. Under den här tiden börjar sällskapet även utföra arbeten åt museer och föreningar. De börjar också ge resestipendier och liknande bidrag till studenter och doktorander vid hantverksskolor och konstvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet.

Handlingar rörande Sällskapet till arbetsflitens befrämjande och föreningen Bikupan finns även på andra arkiv i Sverige. Hos Malmö Stadsarkiv förvaras Bikupans räkenskapshandlingar och revisionsberättelser 1874-1906. Handlingar rörande instiftandet av Sällskapet till arbetsflitens befrämjande samt äldre handlingar (1839-1850) rörande sällskapet finns på Bernadotteska familjearkivet, Oscar I och Drottning Josefinas arkiv, volym 77. Kungliga Biblioteket har ledamotsförteckningar för Sällskapet till arbetsflitens befrämjande åren 1905-1935.

Arkivet är ordnat och förtecknat av Fredrik Pihl, Stockholm, 2014-09-19, som en del i kursen Arkivetenskaplig praktik 15hp vid Södertörns Högskola höstterminen 2014.

Bikupan, handarbete, konsthantverk, folkdräkter.Sällskapet till arbetsflitens befrämjande och föreningen Bikupan går samman år 1887.
Allmän anmärkningFöreningen Bikupan

Kontroll

Skapad2014-09-16 09:40:06
Senast ändrad2017-08-28 13:05:25

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter