bild
Arkiv

Hökarängsskolans överläraredistrikt/rektorsområde

Hökarängsskolan

Grunddata

ReferenskodSE/SSA/0237/01
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/oMUutOmsqacXb28aiOaC40
Omfång
9,9 Hyllmeter 
Datering
1949 – 1991  (Tidsomfång)
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Kungsklippan)
Arkivbildare/upphov
Stockholms Skoldirektion, 1958 – 1981 (Ingående arkivbildare)
Kategori: Kommunal myndighet

Innehåll och historik

Innehåll
Arkivbeskrivning för Hökarängens överläraredistrikt/rektorsområde (1949/50 – 1990/91)

Arkivbeskrivningen är upprättad enligt 6§ 2p Arkivlagen. Arkivbeskrivningen har till syfte att underlätta för allmänheten att ta del av allmänna handlingar.

Kort historik

Skolenheten hette till och med 1957/58 Hökarängens överläraredistrikt och bytte därefter namn till Hökarängens rektorsområde. I arkivredovisningen används dock enbart det senare namnet. Följande skolor ingick i Hökarängens rektorsområde:

Hökarängsskolan 1949/50 – 1990/91
Parkskolan 1972/73 – 1979/80
Skönstaholmsskolan 1976/77 – 1990/91
Sköndalsskolan 1979/80 – 1990/91

Hökarängsskolan (Fagersjövägen 18) stod färdig 1950 efter ritningar av arkitekt Ture Rydberg. Under planeringsfasen var skolan organisatoriskt placerad under Gubbängsskolans överläraredistrikt. Hökarängsskolan fungerade som huvudskola i Hökarängens rektorsområde, det vill säga att rektor och annan administrativ personal huvudsakligen arbetade på denna skola. När rektorsområdet upphörde i och med läsåret 1990/91 blev skolan huvudskola i Hökarängens skolenhet.

Parkskolan (Munstycksvägen 18) stod färdig 1958 efter ritningar av arkitekt Björn Hedvall. Innan skolan knöts till Hökarängens rektorsområde tillhörde den Hästhagens rektorsområde (1958/59), Västboda rektorsområde (1959/60), Hästhagens rektorsområde igen (1960/61 – 1964/65), och därefter Fagersjö rektorsområde (1965/66 – 1971/72). 1980 överläts byggnaden till Martinskolan, en friskola med waldorfpedagogik.

Sköndalsskolan (Perstorpsvägen 75) stod färdig 1953 efter ritningar av arkitekt Cyrillus Johansson, och var innan den knöts till Hökarängens rektorsområde huvudskola i Sköndals rektorsområde. Skolan blev egen enhet i och med att Hökarängens rektorsområde upphörde.

Skönstaholmsskolan (Lördagsvägen 20) stod färdig 1956 efter ritningar av arkitekt Lennart Brundin, och var även den tillhörande Sköndals rektorsområde innan den knöts till Hökarängens rektorsområde. När Hökarängens rektorsområde upphörde blev skolan en del i Hökarängens skolenhet, som annexskola till Hökarängsskolan.

Rektorsområdet hade provisoriska lokaler på Hauptvägen 35, 43, 49, 61 och 59, Cigarrvägen 9, 14, 16 och 79 och Piprensarvägen 34. Hyrda lokaler fanns på Tobaksvägen 55, Kontoristvägen 9, Stadsbudsvägen 12 och Knektvägen 11 på 1950-talet.

Verksamhet och organisation

Hökarängsskolan bedrev undervisning för skolår 1-9 medan de övriga skolorna inom rektorsområdet bedrev undervisning för barn i skolår 1-6. På Hökarängsskolan fanns åtminstone sedan 1980-talet en regional undervisningsgrupp för högstadiet samt särskoleverksamhet. Sedan 1980-talet förekom årskursblandad undervisning på både Hökarängsskolan och Skönstaholmsskolan, dock i större utsträckning på Skönstaholmsskolan.

Skolorna drevs kommunalt och låg organisatoriskt under Skolförvaltningen. Mer information om verksamhet och organisation i olika tider finns i arkivets serie B1 (Handlingsprogram och planer).

Viktigare handlingstyper – samband mellan verksamhet och information

Nedan listas viktigare handlingstyper från olika delar av rektorsområdets verksamhet. Handlingarna är ett urval. Se arkivförteckningen för en fullständig redovisning av arkivets handlingstyper.

Skolledning/administration

Personalkonferensprotokoll (A1) Protokoll från större informationsmöten.
Arbetsenhetsprotokoll (A7) Protokoll från mindre personalgruppsmöten.
Handlingsprogram och planer (B1) Lokalt framtagna handlingsplaner för undervisning etc., handlingsplaner för egenkontroll m.m.

Betygsättning

Kopior av slutbetyg (B2) Slutbetyg årskurs 9. Originalen gavs till eleven och skolan bevarade en kopia.
Betygskataloger (D1a) Förteckningar över elevernas terminsbetygsresultat.

Elevvård

Elevakter (F2) Handlingar rörande elevvård, såsom åtgärdsprogram m.m. En elevakt per elev. Akterna förvaras i personnummerordning.

Elevregistrering

Elevkort (D1b) Elevkorten följde med eleven vid byte av grundskola och arkiverades på den sista grundskolan eleven gick på i Sverige. Korten innehåller uppgifter om skolgång, person- och kontaktuppgifter samt elevfotografier. Uppgifterna varierar mellan olika perioder. Elevkorten finns i tre sviter som delvis överlappar varandra. Svit 1 innehåller terminsbetygsresultat, person- och kontaktuppgifter, skoltandläkarens anteckningar, uppgifter om understöd och uppgifter om tilldelade läroböcker. Svit 2 innehåller terminsbetygsresultat, person- och kontaktuppgifter och elevfotografier och svit 3 person- och kontaktuppgifter, uppgifter om aktivitet i fritt valt arbete (högstadiet) och elevfotografier. Elevkort finns för elever födda t.o.m. 1981.
Klasslistor (D1c) Visar klassammansättningar samt (för de flesta åren) elevernas adresser och födelsedata.
Skolans kataloger (B5) Kataloger av olika storlek och karaktär. De äldre varianterna visar främst kontaktuppgifter, medan det i de yngre varianterna även finns gruppfotografier. Till serien har även förts äldre elevfotografier.

Arkivförteckningens struktur

Hökarängens rektorsområdes arkiv är förtecknat enligt det allmänna arkivschemat.

Förvaring

Hökarängens rektorsområdes arkiv förvaras i ett arkivrum i Hökarängsskolan. I samma rum förvaras även större delen av Hökarängsskolans arkiv (1991/92 - ). Alla handlingar förvaras i godkända arkivboxar.

Skolhälsovårdsjournaler för barn födda till och med 1975 förvaras på Stockholms stadsarkiv, medan skolhälsovårdsjournaler för barn födda från och med 1976 förvaras i Utbildningsförvaltningens centralarkiv.

Personalakter för anställda som avslutat sin tjänstgöring på Stockholms skolor 1996 eller tidigare förvaras på Stockholms stadsarkiv medan personalakter för anställda som avslutat sin anställning på Stockholms skolor efter 1996 förvaras på Utbildningsförvaltningens centralarkiv. Personalakter för personer som innehar anställning inom Stockholms skolor förvaras på Utbildningsförvaltningens personalavdelning.

Sökingångar i arkivet

Arkivförteckningen och diariet är sökingången till arkivet. Övriga handlingar som kan användas som sökingångar i arkivet är olika typer av protokoll (förtecknas under huvudavdelning A i arkivförteckningen).

Sekretess och gallring

Sekretess förekommer, även om de flesta handlingarna i rektorsområdets arkiv är offentliga. Serier som kan vara föremål för sekretess är bland andra A4 (Elevvårdskonferensprotokoll), A5 (Klasskonferensprotokoll), D1c (Klasslistor), D1b (Elevkort) och F2 (Elevakter). Användbara paragrafer i Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) är 23 kap. 1-4 § (sekretess till skydd för enskild i utbildningsverksamhet m.m.).

Gallring har skett enligt gällande gallringsbeslut (bl.a. 2008:13 och 2009:5) samt gällande dokumenthanteringsplaner utfärdade för Stockholms skolor. De hanteringsanvisningar och gallringsbeslut som har använts finns bevarade i arkivets serie D2 samt Hökarängsskolan/Skönstaholmsskolans arkivförtecknings serie D2. Gallringsbesluten och hanteringsanvisningarna finns även bifogade respektive arkivs förteckningar.

Arkivansvar

Arkivansvarig för skolorna och den centrala förvaltningen är avdelningschefen på den administrativa avdelningen på Stockholms utbildningsförvaltning, Agnetha Styrwoldt-Alfheim. Varje skola/skolenhet är dock egna arkivbildare med verksamhetsansvar för sina egna arkiv. Verksamhetsansvaret för skolornas arkiv och dokumenthantering ligger på respektive skolas rektor. Eftersom Hökarängens rektorsområde har upphört, men dess arkiv förvaras på Hökarängsskolan, ligger verksamhetsansvaret för arkivet på Hökarängsskolan/Skönstaholmsskolans rektor, Heidi Hård af Segerstad. Rektorn har utsett skolintendent Helena Håkansson som arkivhandläggare.



Upprättare av arkivbeskrivning,
Erik Broström, 2009-12-18
Arkivarie
Allmän anmärkningHökarängsskolans överläraredistrikt (öd); Hökarängsskolans rektorsområde (ro)

Kontroll

Skapad2016-12-20 09:38:05
Senast ändrad2025-05-12 14:45:44

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter