Efter en systemuppdatering saknas viss funktionalitet i bildvisaren. Vi arbetar med att åtgärda problemet så fort som möjligt.
bild
Arkiv

Kungsholmens grundskola


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/2366
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/3Bj8wqR6NKzCphJONyeyfQ
Omfång
15,5 Hyllmeter 
VillkorDelvis
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Kungsklippan)
Arkivbildare/upphov
Utbildningsnämnden i Stockholm (Arkivbildare)
Kategori: Kommunal myndighet

Innehåll och historik

Arkivbildarhistorik
Utbildningsnämnden i Stockholm
Stockholms Utbildningsnämnd bildades 1999. Till nämndens föregångare hör:
• Stockholms Folkskoledirektion 1862 – 1958
• Stockholms Skoldirektion 1958 – 1981
• Stockholms Skolstyrelse 1982 – 1994
• Stockholms Grundskolestyrelse (GRUS) 1995 – 1996
• Stockholms Arbetsmarknads- och Utbildningsnämnd (ARUN) 1995 – 1998

Till Utbildningsnämnden har samtliga skolor som har varit aktiva efter 1999 kopplats även om många av dem innehåller material från tidigare och de varit verksamma under flera av föregångarna listade ovan.

Svenska för invandrare (SFI), vars verksamhet tidigare legat under Stockholms
Utbildningsnämnd, flyttade den 1 januari 2009 över till Socialtjänst- och
Arbetsmarknadsförvaltningen.
ArkivhistorikArkivbeskrivning för Kungsholmens grundskola
(1992 - 2013)

Arkivbeskrivningen är upprättad enligt 6§ 2p Arkivlagen. Arkivbeskrivningen har till syfte att underlätta för allmänheten att ta del av allmänna handlingar.
Inledning
Från årsskiftet 2013/2014 övergick Stockholms stad och Utbildningsförvaltningen till ett nytt sätt att redovisa information genom processorienterad informationsredovisning (PIR).
I april 2018 slutförtecknades Kungsholmens grundskolas arkiv (1992 – 2013) enligt det allmänna arkivschemat. Skolans arkiv ordnades och förtecknades senast 2011 med mindre uppdateringar senare år. Vid slutförtecknandet av arkivet 2018 har arkivförteckningen och arkivbeskrivningen uppdaterats och ersätter all föregående redovisning.

Se arkivredovisningen för Kungsholmens grundskola för en fullständig redovisning av vilka handlingstyper som ingår i arkivet. Arkivredovisningen finns i arkivets serie D2 Arkivredovisning. För information om Kungsholmens grundskola efter 2013, se Kungsholmens grundskolas arkiv (2014 - ).
Kort historik
Kungsholmens grundskola gick från början under namnet Fridhemsskolan. Verksamheten startade höstterminen 1988 i lokaler vid S:t Göransgatan 75. Eleverna kom från det nerlagda Kungsholmens skola på Mariebergsgatan 34. Lokalerna vid S:t Göransgatan hade tidigare inhyst Fridhemsplans vuxengymnasium, Fridhemsplans gymnasium och ursprungligen Stockholms stads handelsgymnasium/handelsskola.

Fridhemsskolan ingick i Kungsholmens rektorsområde tiden 1988 till 1991 där Rålambshovsskolan var huvudskola. Att vara huvudskola inom ett rektorsområde innebar att rektor och annan administrativ personal arbetade på denna skola.
Skolorna inom Kungsholmens rektorsområde var kommunala grundskolor som bedrev undervisning för skolår 1-9. Kungsholmens rektorsområdes arkiv (1973-1991) finns levererad till Stockholms stadsarkiv.
Kungsholmens Rektorsområde upphörde 1991 och Fridhemsskolan blev 1992 en egen enhet tillsammans med Kullskolan. Kullskolan på Nordenflychtsvägen 20-22 var annex till Fridhemsskolan och skolorna bedrev undervisning från låg- till mellanstadiet.

Efter vårterminen 2000 lämnade Kullskolan Fridhemsskolan och bildade en ny skolenhet tillsammans med Klastorpsskolan och Essingeskolan.

Behovet av en skola med högstadium i området var på denna tid stort. Höstterminen 2000 inrättades en högstadieskola i lokaler på S:t Göransgatan 145. Skolan fick namnet Stadshagsskolan. I lokalerna fanns tidigare Stadshagens vårdgymnasium samt Komvux.
Den första terminen hade Stadshagsskolan sex klasser i årskurserna sex till sju. Kvar fanns även några klasser från Komvux.
Stadsshagsskolan underställdes organisatoriskt under Fridhemsskolan i skolenheten Fridhemsskolan/Stadsshagsskolan.

Fridhemsskolan/Stadsshagsskolan bytte namn till Kungsholmens grundskola i juli 2010. Utbildningsnämnden beslöt att skolan skulle byta namn till Kungsholmens grundskola från och med den 1 juli 2010. Skolans dåvarande rektor ville med namnbytet betona att skolan inte var två separata enheter utan två delar av en och samma skolenhet.

Sedan Utbildningsnämnden bildades har ett antal omorganisationer skett. Den mest omfattande gjordes 1 juli 2007, då ansvaret för stadens ca 150 grundskolor flyttades över från stadsdelsnämnderna till Utbildningsförvaltningen.

Kungsholmens grundskolas organisatoriska tillhörighet har sett ut enligt följande:
- Verksamheten startas i lokaler på Fridhemsskolan höstterminen 1988
- Ingick i Kungsholmens rektorsområde 1988 – 1991
- Egen enhet från och med januari 1992
- Kullskolan annex till Fridhemsskolan 1991 – 1999/2000
- Stadsshagsskolan med högstadium tillkommer läsåret 2000/2001
- Namnbyte till Fridhemsskolan/Stadsshagsskolan 2000/2001
- Fridhemsskolan/Stadsshagsskolan byter namn till Kungsholmens grundskola 1 juli 2010
- Tillhörde Kungsholmens stadsdelsnämnd 1997 – 2007
- Utbildningsförvaltningen 2007 –
- Kungsholmens grundskolas arkiv (1992 – 2013) slutförtecknades i april 2018 på grund av att Stockholms stad och Utbildningsförvaltningen 2014 övergick till processorienterad informationsredovisning (PIR)
- Kungsholmens grundskolas arkiv (2014 - )
Verksamhet
Kungsholmens grundskola är en kommunal grundskola som bedriver undervisning för förskoleklass till årskurs nio, grundsärskola samt fritidshem.
Förskoleklass till årkurs fyra samt grundsärskoleklasser fanns på S:t Göransgatan 75. Årskurs fem till nio samt grundsärskoleklass fanns på S:t Göransgatan 145 (adressen ändras 2017 till Kellgrensgatan 4).
Kungsholmens grundskola hade i juli 2013 ca 800 elever och ca 135 anställda.

Våren 2014 evakuerades verksamheten på S:t Göransgatan 75 till Konradsberg då lokalerna skulle genomgå en om- och tillbyggnation. 2016 återinvigdes skollokalerna och verksamheten kunde flytta in i nya lokaler.

Kungsholmens grundskolas skolledning bestod läsåret 2013/2014 av rektor Elisabet Ollas Paulsson och biträdande rektorer Lotta Rosenberg, Margareta Stille Friman, Maria Ubrig, samt Åke Hallin.

För mer information om skolans verksamhet och organisation, se arkivets serie B1 Handlingsprogram och planer.
Viktiga handlingstyper
Nedan listas viktiga handlingstyper från olika delar av Kungsholmens grundskolas verksamhet. Handlingarna är ett urval. Se arkivförteckningen för en fullständig redovisning av arkivets handlingstyper.

Administration: A1 Ledningsgruppsprotokoll
A3 Arbetsplatsträffsprotokoll (APT)
A4 Samverkansprotokoll (SVG)
B1 Handlingsprogram och planer
F1 Diarieförda handlingar

Betygssättning: B2 Kopior av slutbetyg
D1a Betygskataloger med bilagor

Elevvård: F2 Elevakter
A6 Elevvårdskonferensprotokoll (EVK)


Elevregistrering: B5 Skolans kataloger
D1b Elevkort
D1c Klasslistor

Förvaring
Kungsholmens grundskolas arkiv förvarades, innan leverans till Stockholms stadsarkiv, i en arkivlokal på Kellgrensgatan 4. Innan evakueringen av lokalerna på S:t Göransgatan 75 våren 2014 flyttades hela arkivet med handlingar till arkivlokalen på Kellgrensgatan 4.
Alla handlingar förvaras i godkända arkivboxar.

Skolsköterskorna på Kungsholmens grundskola förvarar skolhälsovårdsjournaler för elever som är inskrivna på skolan. Skolhälsovårdsjournaler för elever födda från och med 1976 förvaras i Utbildningsförvaltningens Centralarkiv.

Skolpsykologen förvarar skolpsykologjournaler för elever som är inskrivna på skolan. Skolpsykologjournaler på elever som har slutat på skolan skickas till centralarkivet efter avslutad skolgång.

Personalakter på anställda förvaras på Utbildningsförvaltningens personalavdelning. Personalakter för anställda som avslutat sin tjänst inom Stockholms stad förvaras i Utbildningsförvaltningens Centralarkiv. För anställda som avslutade sin tjänstgöring inom Stockholms stad 1996 eller tidigare förvaras akterna på Stockholms stadsarkiv.
Sökingångar i arkivet
Arkivförteckningen och diariet är de främsta sökingångarna till arkivet. Övriga handlingar som kan användas som sökingångar i arkivet är olika typer av protokoll. Protokoll förtecknas under huvudavdelning A i arkivförteckningen. Andra sökingångar är till exempel digitala verksamhetssystem som BER.
Sekretess
Sekretess förekommer, även om de flesta handlingarna i skolans arkiv är offentliga. Se arkivförteckningen för en fullständig redovisning av vilka handlingar som omfattas av sekretess. Offentlighets- och sekretesslagen har använts i arkivredovisningen och har förkortats OSL.
Användbara paragrafer i Offentlighets- och sekretesslagen är 23 kap. 1-4 § (sekretess till skydd för enskild i utbildningsverksamhet m.m.).

Serier som kan vara föremål för sekretess är bland andra:
• A6 Elevvårdskonferensprotokoll (EVK)
• D1c Klasslistor
• F2 Elevakter
Gallring
Skolan följde hanteringsanvisningar och dokumenthanteringsplaner som utfärdades av
Utbildningsförvaltningen för Stockholms stads skolor. De gallringsbeslut och hanteringsanvisningar som använts finns bevarade i arkivets serie D2 Arkivredovisning.

Arkivansvar
Arkivansvarig för skolorna och den centrala förvaltningen är avdelningschefen på den avdelning som utbildningsförvaltningens arkiv ligger under. Varje skola/skolenhet är dock egna arkivbildare med verksamhetsansvar för sina egna arkiv.
Verksamhetsansvaret för skolornas arkiv och dokumenthantering ligger på respektive skolas rektor.


Arkivbeskrivning uppdaterad april 2018
Arkivarie
Anna Wiklund

Kontroll

Skapad2019-12-17 08:26:04
Senast ändrad2019-12-17 08:48:18

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter