bild
Arkiv

Arvika förening mot tuberkulos arkiv


Grunddata

ReferenskodSE/VA/18309
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/yFFLuRuOmI73HvhEBLcm90
Omfång
0,5 Hyllmeter 
Datering
1907 – 1950  (Tidsomfång)Verksamhetstid.
ArkivinstitutionVärmlandsarkiv, Region Värmland (depå: Arkivcentrum Värmland)

Innehåll och historik

Innehåll
HISTORIK:
Det första sammanträdet hölls den 21 augusti 1907 med intresserade för samlande av medel till ett tuberkuloshem. Namnet blev Tuberkuloshemskommittén och kallades i protokollet "Kommittén".
Den 11 november 1907 bildades så Arvika Förening Mot Tuberkulos utan personlig ansvarighet. Tuberkuloshemmet skulle till skillnad från sanatorier även mottaga sådana, där inget hopp fanns.
Föreningens uppgift var bl a:
att samla alla samhällsklasser i gemensam strid mot tuberkulosen
att i närheten av Arvika förvärva eller få rätt att uppföra och förvalta ett tuberkuloshem för vård och undervisning mot TBC.
Vid sammanträde 1910-07-18 beslutade styrelsen att hyra lägenhet på landet för barn, vilket utgjorde starten till koloniverksamheten som därefter bedrevs.
Dispensärverksamheten startades genom förslag om anställande av en dispensärsjuksköterska 1910-03-17. Till följd härav måste stadgarna ändras. Doktor Labatt erbjöd sig att göra kostnadsfria undersökningar två gånger i månaden. Nya lokaler behövdes och hyrdes hos veterinären och därefter hyrde man nya lokaler tillsammans med Arvika landsbyggds dispensärbyrå.
Värmlands läns landstings dispensärnämnd skrev 1919 och frågade om man kunde tänka sig ansluta dispensären i Arvika stad till landstingets dispensärnämnd fr o m 1 januari 1920. Föreningen beslutade att överlåta stadsdispensärens och barnkolonins inventarier och drift på värmlands läns landsting. Villkoret var dock att Arvika stad, men hänsyn till verksamheten omfattning, även efter anslutningen till landstingsorganisationen skulle utgöra särskilt dispensärområde med egen dispensärläkare och självständigt arbetande barnkoloni. 1922 beslutades om inköp av fastighet vid Lundsholm gård i Mangskog för stadsdispensärens barnkoloni. Köpet blev klart 1923 i april och hemmet skulle användas till dispensärbarnhem 10 mån/år (Lundsholms barnhem).
1948 meddelade landstinget att man inte längre var villig driva dispensärkolonierna i egen regi längre men väl kunde tänka sig lämna bidrag om Arvika stad hade resurser.
I november 1949 framhöll ordföranden föreningens ringa funktion med anledning av att samhället tagit hand om den aktuella vården och det beslutades att fastigheten skulle försäljas och föreningen upplösas i och med årsmötet 1950.
En fond överlämnade till Direktionen för värmlands läns centralsanatorium och sanatoriets syssloman skulle föra fondens räkenskaper.

Kontroll

Senast ändrad2023-07-31 12:39:50

Nyheter

den 1 juli 2025
400 000 nya sidor i vårt AI-sök
I april lanserade vi helt nya möjligheter för anvä...


den 30 juni 2025
Nya poster i 1930 års folkräkningsdatabas
Nu har vi uppdaterat folkräkningsdatabasen för år ...


Tidigare nyheter