bild
Arkiv

Saltsjöbadens idrottsförening


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/0974
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/tzkax1RGvIRHlawoH8zAI2
Omfång
0,8 Hyllmeter 
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)

Innehåll och historik

Innehåll
Saltsjöbadens IF är en klubb med anor. Den bildades den 22 juni 1906. Men bär inom sig en än äldre tradition. Den 12 oktober 1902 bildades av några grabbar i en bergsskreva ovanför mejeriet i Neglinge SK Fram. Bland aktörerna vid detta tillfälle befann sig bröderna Henning och Oskar Wahlberg, Abdon Lundgren och Erik Persson, alla omsider stöttepelare i Saltsjöbadens IF. Erik Persson lämnade, jämte Henning Wahlberg, i april 1906 SK Fram och blev SIF:s förste ordförande. "Fram" förföll men årterupplivades något år senare och blev Neglinge IF. De båda utbrytarna var nu tillbaka i de gamla leden. Ej under att striden stod hård i det tidiga 1900-talet mellan de båda naboföreningarna, kanske främst på fotbollsplanen - det var på Neglinge torg.

Men striden slutade i djupaste fred - sammanslagning. Namnet blev Saltsjöbadens, färgerna - blåvitt - Neglinges. Man skrev 1908.

Det var väl fotbollen som kom allt buller åstad. Den studsade emellertid rätt nyckfullt på Neglinge torg och senare på Ringvägsplanen, "Kamelen" benämnd efter alla pucklar. Först 1942 kunde Saltsjöbadens IP invigas. SIF låg då förhållandevis högt i Stockholmsserien, något år i klass 2, men de stora framgångarna uteblev i denna sport, trots den nya, fina planen. Ej heller SIF:s handboll - ett barn av 30-tal - har nått högt i det nationella seriesystemet. Både herrar och damer kämpar, när detta skrivs, div 5. Av lagsporterna är ishockeyn härute av tradition den framgångsrikaste. Den kom sent igång i klubben - först mot 40-talets slut. Men redan 1953 befann sig SIF i div 3, och ledd av den legendariske Curre Piper klappade de blåvita åren efter på i Allsvenskan. Men AIK blev för svår, och stjärnorna som skockats kring Curre försvann. Det blev klass 1 och småningom div 4. Calle Hårlemans idoga försök på sin tid att rädda spillrorna från "storhetstiden" är värda ett omnämnande.

Bland andra verksamheter som idag bedrivs i "Saltis" märks basket, simning och konståkning. Men till de stora idrotterna i klubben hörde en gång - man ville säga naturligtvis - den allmänna idrotten. Saltsjöbadstävlingarna var under årtionden ett stort årligt evenemang, uppmärsammat långt utom stockholmsdistriktet. Och de flesta klubbrekorden i friidrott har noterats så sent som på 40-talet.
Också skidlöpningen - ej minst backhoppningen - var en karaktärssport i gamla "Saltis", kanske speciellt i 10- och 20-talen. Slutligen skall nämnas att under 20-talet exklusiva sporter som schack och boxning övades i föreningen.

10-talets SIF var en de stora mecenaternas tid. Män som d:r Carl Grönstedt och grosshandlare David Rapp såg till att det icke saknades likvida medel för verksamheten. Följden blev ett ringa ansvarstagande och en bristande sammanhållning hos medlemmarna. År 1923 tog en kärntrupp av medlemmar - 36 till antalet - initiativ till en förändring. En ny styrelse valdes; ekonomin angreps på medlemsnivån med olika evenemang, dansbana, basarer, lotterier etc. Och efter de linjerna har det fortsatt. Dock bör nämnas, att kommunen ställt sig mycket positiv till verksamheten.

Medlemstalet i föreningen steg före första världskriget över 100, föll sedan under kriget avsevärt, nådde under 20-talet åter den tredje siffran med en notering 1930 kring 150. Senare i 30-talet antecknas mycket låga tal - också under 50 - men på 40-talet vitaliseras föreningen. År 1945 är medlemstalet 170. 50-talet återigen var ett krisskede för SIF. År 1957 räknade styrelsen till blott 35 betalande medlemsavgift. Men nu var vändpunkten nådd. Ungdomsarbetet intensifierades. För år 1959 betalade 491 personer medlemsavgift. Med vissa fluktuationer har föreningen sedan stannat i denna storleksklass.

SIF:s arkiv har i samband med Operation Stockholms Idrottsminnen deponerats i Stockholms stadsarkiv.

Stockholm i stadsarkivet 1977-11-08


Sven Olsson
Ordning & strukturArkivnr: SSA/14476

Förteckning 974









Förteckning

över

Saltsjöbadens IFs arkiv

Tillgänglighet

SekretessNej

Kontroll

Senast ändrad2009-11-06 15:02:05

Nyheter

den 30 juni 2025
Nya poster i 1930 års folkräkningsdatabas
Nu har vi uppdaterat folkräkningsdatabasen för år ...


den 26 maj 2025
Nya arkiv öppnas för fler med hjälp av AI
Många har testat vår nya möjlighet att leta bland ...


Tidigare nyheter