bild
Arkiv

Kvinnliga Bilkåren Södermanlands distrikt - Bilkåren


Grunddata

ReferenskodSE/D010/ENSKILDA_349-1
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/blvItyni7YFCCPtpk0zNjB
ExtraIDENSKILDA_349-1
Omfång
0 Hyllmeter 
3 Volymer 
ArkivinstitutionSträngnäs kommunarkiv
Arkivbildare/upphov
Kvinnliga Bilkåren Södermanlands distrikt av SKBR, 1980 – 2009 (Arkivbildare)
Kategori: Förening. Ospecificerad (Övrig förening)

Innehåll och historik

Arkivbildarhistorik
Kvinnliga Bilkåren Södermanlands distrikt av SKBR
1939 började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittén, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Större företag, som insåg att de skulle ha nytta av kvinnliga ersättningsförare när deras chaufförer inkallades till militärtjänst, lånade ut bilar.
Den 7 juni 1939 kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en ”bilkår”. Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.
Den 1 maj 1942 samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitténs lastbilsförarkurser från Gävle,
Linköping, Mjölby, Norrköping och Nynäshamn. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers
Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande
1943 fick Riksförbundet bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och kunde därför anordna två centrala kurser på T2 i Skövde.
Det var svårt i början för Kvinnliga Bilkåren som saknade ekonomiska resurser. Bilkåristerna togs inte heller riktigt på allvar. Trots detta fortsatte tjänstgöringstillfällena att öka och bilkårister transporterade Landstormsmän vid deras övningar, evakuerade skolbarn, hjälpte till med flyktingtransporter och körde ambulans.
Utbildningen ökade också hela tiden och omfattade förutom körning även motorkunskap och materielvård, sjukvård, orientering, skytte m.m. Bilkåristerna fick även utbildning på gengas
1947 fick SKBR för första gången statsbidrag.
Så småningom fick Kvinnliga Bilkåren även uppdrag av Överbefälhavaren (ÖB) att utbilda bilförare för Försvarsmakten. De minskade värnpliktskullarna på 1950-talet gjorde att armén fick stort behov av förare. Eftersom behovet ökade, ökade också statsbidraget och antalet bilkårer och medlemmar växte mycket snabbt.
Under 1960-talet tog utbildningen för den civila delen av totalförsvaret fart efter intensiva förhandlingar med berörda myndigheter.
SKBR:s emblem togs fram på 1950-talet och det internationella triangeltecknet för maning och varning uttrycktes i de tre trianglarna som symboliserar mottot ”Vaksam, Varsam, Verksam”.
1944 antog riksmötet stadgar för Riksförbundet, men det tog ända fram till 1958 innan Kungliga Maj:t för första gången fastställde grundstadgar för SKBR.
Ett historiskt beslut fattades vid den extra riksstämman den 7 februari 2009 i Stockholm. Delegaterna röstade igenom förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren. Vid stämman beslutades också att Bilkåren får ett nytt emblem för att passa det nya namnet.
Beträffande organisationens regionala nivå beslutade Centralstyrelsen i juni 2008 att lägga ned distrikten och ersätta dem med kårråd, var geografiska kopplingar är friare än i nuvarande form. Varje kår avgör vilken kårråd de vill tillhöra och kårrådsrepresentanter ska utses vid kårernas årsmöten. Omdaningen och överlämnandet var helt genomfört den sista juni 2009.
För Södermanlands del genomfördes ett seminarium i januari 2009, där samtliga kårer inbjöds till information, utbildning i de nya reglerna och fritt samråd med utrymme för dialog tillsammans med distriktsstyrelsen. Distriktets ekonomiska dokumentation finns arkiverat av kansliet i Stockholm. Övrig dokumentation är överlämnad till Södermanlands kårråd.

Kontroll

Skapad2022-08-15 12:42:04
Senast ändrad2022-08-15 12:42:04

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter