bild
Arkiv

Njurunda Betel baptistförsamling


Grunddata

ReferenskodSE/FAY2/2_21113-1
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/n1iaImUbdqkhbSprmb3jo3
ExtraID2_21113-1
Omfång
0,8 Hyllmeter 
17 Volymer 
Datering
1889 – 1991  (Tidsomfång)
VillkorJa
VillkorsanmIaktta sekretess.
ArkivinstitutionFöreningsarkivet i Västernorrland. Medelpadsdepån
Arkivbildare/upphov
Njurunda Betel baptistförsamling, 1889 – 1995 (Arkivbildare)
Alternativa namn: Mjösunds baptistförsamling 1889-1914
Kategori: Förening. Ospecificerad (Baptistsamfundet)
Kategori: Förening. Ospecificerad (G - Religiösa organisationer)

Innehåll och historik

Arkivbildarhistorik
Njurunda Betel baptistförsamling
H I S T O R I K
Depå 2
21113 Njurunda Betel baptistförsamling
Då Njurunda baptistförsamling bildades år 1889, lär fria andliga rörelser ha pågått i Njurunda omkring 50 år. Så tidigt som år 1836 kom en frälst mjölnare Jonas Engberg från Bollnäs till socknen och bedrev kvarnrörelse i Mariefors. Han stannade i Njurunda till 1845, då hans kvarn brann ned. Några närmare upplysningar om Engbergs andliga verksamhet stå inte att få. Det anses dock otänkbart att en man med så brinnande nitälskan för Guds verk skulle ha varit overksam under dessa år.
En annan man, som av missionsfolket är mera känd och som tidigare omnämnts i dessa spalter, är Olov Bredberg, som 1841 upplevde en andlig kris. Enligt denne mans uppgifter var det andliga läget ganska mörkt denna tid och han började predika evangelium för sina medmänniskor. Han hade en mycket god sångröst och därtill hade han lätt för att tala och blev till stor välsignelse i sin egen hemsocken.
Omkring 1850-1860 verkade i socknen en prästman Brundell, vilken beskrives som en mycket gudfruktig och varmhjärtad kristen. De som blevo omvända genom hans verksamhet fingo öknamnet ”Brundells-kristna”. En man, som icke kan förbigås i detta sammanhang, är Erik Hegner. Han kom som skrågesäll till Njurunda, där hans uppgift var att utföra förgyllningsarbeten i kyrkan, men han utnyttjade alltid sina möjligheter att ”vittna om Herren”.
Många år innan Njurunda församling bildades bedrev man söndagsskolverksamhet i socknen. I söndagsskolan, som hölls i olika byar och hem, deltogo även äldre, som kände behov av vägledning och upplysning i andliga frågor. I Mjösund byggdes också ett kapell för söndagsskolans räkning. När baptistförsamlingen bildades, fick den övertaga kapellet som sin helgedom under förutsättning att den i fortsättningen bedrev söndagsskola.
Njurunda baptistförsamling bildades Kristi Himmelsfärdsdag - den 30 maj - 1889. Vid församlingsbildandet anmälde sig 32 personer. Av dessa kommo 28 på flyttningsbetyg från Svartviks församling, tre från Bredbyn och en från Lucksta. De första åren användes namnet Mjösunds baptistförsamling till dess detta ändrades till Betel, Njurunda. I sitt gamla kapell hade församlingen sitt sista möte den 26 april 1914. De första månaderna kallades det nybyggda kapellet för Tabernaklet, men namnet ändrades efter någon tid till det nuvarande.
Kapellet beslagtogs av landstormen år 1914 som logement, och de sista åren eller 1942-45 var kapellet i olika etapper använt som läger för militär och finska barn. Församlingens sång- och musikliv har varit rikt och blomstrande. Man ägde under många år en god kör och en stark musikförening. Under de senare åren har tyvärr en försämring inträtt, många av de bästa förmågorna ha blivit gamla medan andra sökt sig åt annat håll, vilket gjort att detta arbete måst nedläggas. Ungdoms- och juniorarbete har sedan många år bedrivits, och likaså har en Mödraförening varit verksam.
I söndagsskolan undervisas ett 80-tal elever av 9 lärare. Badmästare Birger Pettersson är skolans föreståndare. Herr Gunnar Lindberg leder juniorföreningen, och lärarinnan fr. Nordengren är ordförande för ungdomsföreningen.
Bland de många som tjänstgjort som föreståndare må här nämnas några. Pastor A. F. Frölander tjänade församlingen under en tioårsperiod 1910-1920. Denna tid betecknas som en stabiliserings- och uppbyggnadsperiod. Frölander fick senare vid flera tillfällen tjäna församlingen under vakanser. Han var under de senaste åren av sin levnad bosatt i Njurunda och tillhörde församlingen till sin död. Pastor Fredrik Lundgren, numera bosatt i Sundsvall, och pastor Simon Öberg, nu i Stockholm, höra till de mera kända som tjänat församlingen. Sedan några år tillbaka är pastor Nils Kahlrot församlingens föreståndare och predikant tillika med sin tjänst i Svartviks och Bredbyns baptistförsamlingar.
I dagarna har en andra predikant anställts, nämligen studeranden vid Betelseminariet i Stockholm Sköld Arvidsson. H. N.
(Källa: Sundsvalls Tidning 1946-06-29)
ArkivhistorikVerifikationer 1957-1981 utgallrade.
Verifikationer 1981-1994, utgallrade 2017-04-19/ABN

Kontroll

Skapad2018-09-26 17:57:00
Senast ändrad2018-09-26 17:57:00

Nyheter

den 1 juli 2025
400 000 nya sidor i vårt AI-sök
I april lanserade vi helt nya möjligheter för anvä...


den 30 juni 2025
Nya poster i 1930 års folkräkningsdatabas
Nu har vi uppdaterat folkräkningsdatabasen för år ...


Tidigare nyheter