bild
Arkiv

Stiftelsen Hem för ungdom


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/2739
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/xojArb5x24M7L43UvyY0E4
Omfång
8,5 Hyllmeter 
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Kungsklippan)

Innehåll och historik

Innehåll
Arkivbeskrivning – Stiftelsen Hem för Ungdom

Stockholm – Ungdomens stad
Stiftelsen Hem för Ungdom var verksam mellan åren 1945-1980. ”En trevlig bostad och tre ordentliga mål mat om dagen till rimligt pris ger Stiftelsen Hem för Ungdom åt skötsamma och ansvarskännande ungdomar i Stockholm”. Så skrev tidningen Såningsmannen 1954 om SHU efter stiftelsens nionde verksamhetsår. Stockholms dragningskraft på unga människor är inget nutidsfenomen. Arbetstillfällen, studier och storstadslivet i allmänhet har alltid lockat. Bostadsfrågan har i samma takt varit ett problem för såväl inflyttade som för stadens egna ungdomar.

Socialt engagerade människor uppmärksammade detta problem och grundade år 1945 Stiftelsen Hem för Ungdom. Stiftelsen började uppföra s.k. ungdomshotell, där boendet närmast kan liknas vid ett kollektivboende. Det första som uppfördes var ”Ungdomsbyn” i Midsommarkransen år 1947 och fler tillkom efter hand, bland annat på Björkhagsplan och i Hässelby Gård.

Förmedlingen av bostäderna sköttes till att börja med av egna resurser men i mitten av 50-talet överlämnades förmedlingsarbetet till en särskild enhet inom barnavårdsnämnden, Stockholms stads ungdomsupplysning, som även förmedlade inneboenderum.

I mitten av 50-talet fanns 396 platser, 205 för pojkar och 191 för flickor. Åldersgränserna för att få bo på ungdomshotellen var lägst 15 år och högst 25 år. Och för att få skötsamma hyresgäster krävdes dessutom att de kunde visa upp goda skol- eller arbetsbetyg samt rekommendationer från lärare eller arbetsgivare. Regelrätta hyreskontrakt upprättades inte, utan ungdomarna hyrde per månad. Hyreskontrakt tillkom under senare delen av 60-talet.
Till de flesta ungdomshotellen hörde en restaurang. För att sörja för god mathållning ingick det även ett tvång att köpa matkuponger som var kopplat till hyran. Bostäderna, som var ett rum per person, försågs också med den service som ansågs normalt förekomma i ett hem, som städning, tvätt och byte av linne.

Även grannkommunerna Lidingö, Tumba och Solna byggde ungdomshotell och engagerade SHU och Stiftelsen Hotellhem i Stockholm att sköta driften.

Miljonprogram och strejker
Toppåret vad gäller antalet platser var 1972 då man kunde erbjuda 1 222 ungdomar bostad.

Samtidigt hade miljonprogrammets bostadsutbyggnad under 60-talet börjat ge resultat och beläggningen på ungdomshotellen minskade successivt. En avveckling påbörjades och nya projekt lades på is.

Matkupongtvånget ifrågasattes allt mer och i samband med en hyreshöjning 1971 utbröt demonstrationer mot både hyreshöjningen och mattvånget. Resultatet blev att matkupongerna togs bort, vilket också sänkte hyreskostnaden för ungdomarna. Stiftelsen började samtidigt att avveckla restaurangverksamheten successivt.

Den övre åldersgränsen på 25 år mjukades upp för att helt försvinna 1972. Mot bakgrund av det ändrades benämningen från ungdomshotell till bostadshotell samma år.

När väl miljonprogrammet satt sig ökade såväl inflyttningen som bostadsbehovet i Stockholm. Nu fanns det gott om arbete i staden. Efterfrågan hos SHU ökade igen och beläggningen förbättrades successivt. Stiftelsen kunde i mitten på 70-talet erbjuda något över 601 ungdomar bostad.
Det blev som tidigare långa väntetider för att få ett rum på bostadshotellen. Långt in på 80-talet kunde väntetiden till vissa ställen vara upp till två år.

Stiftelsen Hotellhem i Stockholm tar över
Redan 1964 fick Stiftelsen Hotellhem i Stockholm i uppdrag att förvalta SHU:s ungdomshotell, sedermera bostadshotell, men 1979 gick SHU i graven och verksamheten införlivades fr o m 1 januari 1980 med Stiftelsen Hotellhem i Stockholm vars uppgift blev att fullfölja SHU:s ursprungliga målsättning.
Idag drivs bostadshotell för ungdom i Enskede, Nybohov, Maria, Stadshagen och Lidingö.

Förmedlingen av bostäderna sköts sedan halvårsskiftet 1986, då ungdomsupplysningen avvecklades, av expeditionen för ungdomsbostäder, en egen enhet inom Stiftelsen Hotellhem i Stockholm.

Ungdomsupplysnigen arrangerade många informationsträffar för att hjälpa unga människor tillrätta i storstaden.

Faktaruta
Stiftelsen var verksam: 1945-10-29-1979/80.

Ändamål: ”Stiftelsen skall ha till ändamål att arbeta för tillkomsten av goda hem i Stockholms olika stadsdelar för ensamstående mindre välsituerade ungdomar i uppväxt- och utbildningsåren i syfte att befrämja skötsamma ungdomars utveckling och utbildning till goda yrkesmän och medborgare genom skapande av en uppfostrande miljö med låga bostadskostander”.

Kompletterande ändamål: Sörja för god mathållning genom tillskapande av restaurang i anslutning till anläggningen.

Första ordförande: Otto Wangson, fattigvårdsdirektör

Några ledamöter: I. Wahlbärj, Elsa Ander, Walfrid Franke, K E Granath, Inga Thorsson, Hans Karlsson, Sören Karlsson, Ingemar Josefsson, Arne Borg, Inger Båvner, Anders Käärik, Lars Wettergren.

Initiativtagare/Grundare: Socialt intresserade människor med folkrörelseanknytning, verksamma inom social- och ungdomsvården. En avgörande insats uträttades av advokaten Karl I Ewerts.

Samarbetspartner: Stockholms bespisningsförening upa som skötte den ekonomiska och förvaltade verksamheten. Fr o m 1964-01-01 övertaget av Stiftelsen Hotellhem i Stockholm. Barnavårdsnämnden och sedermera socialnämnden skötte förmedlingsverksamheten till bostäderna genom ungdomsupplysningen. Då verksamheten vid ungdomsupplysningen lades ner 1986-04-30 inrättades stiftelsen expeditionen för ungdomsbostäder fr o m 1986-07-01.

Styrelseförhållande: 1948 ändrades majoritetsförhållandet i SHU:s styrelse så att kommunen tillsatte 5 av 9 ledamöterna.

Några av stiftarna: (totalt 31 personer) Otto Wangson fattigvårddirektör, Karl I Ewerts advokat, Doris Holmgren inspektris, Olle Nystedt pastor primarius, Ingegerd Palme fil dr, Agda Rössel konsulent, N A Wihlander poliskommissarie, I Wahlbärj annonschef.

Ny huvudman: Fr o m 1980-01-01 övertogs enligt beslut SHU:s verksamhet av Stiftelsen Hotellhem i Stockholm.

SHU:s anläggningar genom tiderna
Ungdomshotell/Bostadshotell Restauranger i anslutning
Björkhagen, Björkhagsplan 9 Björkhagen
Gubbängen, Lingvägen 100 Gubbängen
Hägersten, Nyårsvägen 10-16 Hägersten
Hässelby, Friherregatan 1
Nybohov, Nybohovsbacken 43 Nybohov
Nytorp, Paternostervägen 84
Enskede, Handelsvägen 186 Enskede
Tumba, Köpmanplan 6 Tumba
Allmän anmärkningSe även arkivet för Stiftelsen hotellhem i Stockholm med referensnummer SE/SSA/2939/01.

Hänvisningar

Relaterade arkivenheter
Se även: Stiftelsen Hotellhem i Stockholm 1963-2013 (SE/SSA/2939/01)

Kontroll

Skapad2017-08-14 08:57:46
Senast ändrad2023-10-11 17:46:31

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter