Efter en systemuppdatering saknas viss funktionalitet när bildvisaren används i mobiltelefon. Vi arbetar med att åtgärda problemet så fort som möjligt.
bild
Arkiv

Stiftelsen Sveriges sjömanshus


Grunddata

ReferenskodSE/SSHM/SME_35-1
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/ayGYncsTOgFPX2MtjVZvx3
ExtraIDSME_35-1
Omfång
6,5 Hyllmeter 
102 Volymer 
Datering
1972 – 2005  (Tidsomfång)
ArkivinstitutionSjöhistoriska museet
Arkivbildare/upphov
Stiftelsen Sveriges sjömanshus, 1972 – (Arkivbildare)
Kategori: Övriga. Ospecificerad (Övrigt)

Innehåll och historik

Arkivbildarhistorik
Stiftelsen Sveriges sjömanshus
H I S T O R I K
Sjöhistoriska museet
Stiftelsen Sveriges sjömanshus
2005:029
1748 inrättades det första sjömanshuset i Stockholm med ansvar för hela landet. Så småningom inrättades sjömanshus i de flesta hamnstäderna, som mest i 49 städer.
Den ursprungliga uppgiften var att hjälpa sjömän som på grund av ålder eller sjukdom inte kunde fortsätta till sjöss. Så småningom utvidgades detta till att gälla även änkor och barn efter sjömän. Sjömanshusen fick med åren ytterligare uppgifter, t ex att hålla register över sjömännen och utfärda sjöfartsbok och sjömansrulla.
Under 1900-talet började sjömanshusen successivt avvecklas för att 1969 upphöra helt. Detta på grund av att många av uppgifterna togs över av andra myndigheter och fackliga organisationer. Sjömanshusens arkiv finns numera på de olika landsarkiven.
1972 bildades Stiftelsen Sveriges sjömanshus. Till stiftelsen fördes då de kvarvarande medlen från alla landets övriga sjömanshus, tillgångarna uppgick då till 20,8 mkr.
Enligt stiftelsens stadgar är ändamålet att ”ge stöd och hjälp, i fall då framträdande behov föreligger därav, åt personer som är eller varit verksamma inom sjömansyrket och åt sådana personers anhöriga samt, i andra hand, att även i övrigt verka till nytta och gagn för sjöfolket”.
Denna ändamålsbestämmelse har sedan konkretiserat till:
Stiftelsens ändamål är att vid framträdande behov bistå personer och anhöriga till dem som är eller har varit verksamma inom sjömansyrket genom:
• gratial, dvs behovsprövat ekonomiskt bidrag
Stiftelsen ska i övrigt verka till nytta och gagn för sjöfolket genom att:
• främja utbildning till sjöbefäl och sjömän
• förbättra sjösäkerhet samt arbetsmiljö och trivsel ombord
• kulturbelöna inom ämnet sjöfart
• stödja forskning i sjösäkerhet och arbetsmiljö
Stiftelsen leds av en direktion med fem ledamöter. Ledamöter och suppleanter utses av Sjöfartsverket för högst tre år i sänder. Av ledamöterna utses två efter förslag av Sveriges Redareförening, en efter förslag av Sveriges Fartygsbefälsförening, en efter förslag av Sjöbefälsförbundet.
Handlingarna som produceras av stiftelsen består främst av korrespondens, delad på två serier, där det huvudsakligen rör sig om insända förslag till förbättringar ombord, samt ansökningar till gratial. Handlingar rörande ansökningar och utbetalningar av gratialen som sorterats efter person finns även i fortsättningen kvar på stiftelsen. I protokollen ingår även till direktionen utsända bilagor, av vilka flertalet ingår i inkommande eller avgående skrivelser.
Endast handlingar fram till och med 2005 har tagits emot, resten finns kvar på Sjömanshusstiftelsen och ska överlämnas till Sjöhistoriska museet när de inte längre behövs för verksamheten.
Arkivet förtecknat i juni 2005 av Malin Joakimson

Kontroll

Skapad2021-03-22 17:28:24
Senast ändrad2023-03-03 10:14:26

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter