Skannade bouppteckningar och andra domstolshandlingar
I denna databas kan du söka fram de domstolsarkiv som innehåller skannade volymer. En stor del av det skannade domstolsmaterialet utgörs av bouppteckningar.
Bouppteckningar
Bouppteckningarna innehåller uppgifter om arvtagare och var de var bosatta vid tillfället för utredningens upprättande. I bouppteckningar framgår vilka föremål, tillgångar och fordringar som fanns i ett hushåll. De började föras mer allmänt fr.o.m. 1734 års lag.
Det är främst bouppteckningar för tiden 1700-tal till ca 1860 som är inskannade och de ligger i kronologisk ordning inom varje rättsinstans.
Om du behöver ett personregister för att hitta till rätt bouppteckning så kan vi tipsa om databasen bouppteckningar. Alla landets bouppteckningar är inte registrerade här, men en stor del av dem.
Övriga domstolshandlingar
Vilka uppgifter kan du hitta?
Domstolsarkiv innehåller uppgifter om bland annat brottmål och tvistemål, fastighetsaffärer och syneprotokoll.
Söktips! Saköreslängderna fungerar som register till domböckerna. I de äldre domböckerna finns saköreslängden efter varje ting, vilket ofta innebär längst bak i boken.
Nedan följer exempel på serier i ett domstolsarkiv och vad de kan innehålla.
AI: Domböcker
Huvudinnehåll är framförallt protokoll över brottmål och tvistemål. I de äldre domböckerna finns även syner, fastighetsförsäljningar, förordningar av olika slag och skulder.
AII: Småprotokoll
Innehåller uppbud, lagfarter, inteckningar, förmynderskap, testamenten och äktenskapsförord samt köp och försäljning av fast egendom. Här kan också bouppteckningar och bouppteckningsprotokoll ligga.
A III: Syneprotokoll
Man utförde laga syner samt av- och tillträdessyner, för att kontrollera att man fullgjort sina skyldigheter gentemot myndigheten ifråga om byggnationer och anläggningar, till exempel de som brukade krono- och frälsejord, soldattorp, väganläggningar med mera.
C VII: Saköreslängder
Innehåller bötfällda personer och vad de skulle betala i böter. Uppgifterna kan fungera som sökingång för att hitta personer i domböckerna. I de äldre domböckerna återfinns dessa uppgifter i slutet av varje ting.
Vilken är källan?
Källan till de skannade handlingarna är arkiven från härads-, rådhus-, hovrätter och andra domstolar. Originalarkiven förvaras hos Riksarkivets olika regionala enheter. De finns i många fall bevarade ända från 1500-talet.