Fastigheter och gårdar

Ort-, by- och gårdsnamnsregister
Fastighetsböcker (domstolsarkiv)
  • Lagfartsböcker 1875–1933 Specialsök.
  • Lagfartsregister, Gotland Specialsök. Registret innehåller drygt 77 600 poster till uppbud och fastor för Gotlands landsbygd och täcker åren 1800–1875.
  • Fastighetsböcker, äldre serien. Stockholms rådhusrätt
  • Domstolsarkiv Specialsök. I domböcker finns bland annat syner och fastighetsförsäljningar. I AII: Småprotokoll finns uppbud, lagfarter, inteckningar, samt köp och försäljning av fast egendom. I A III: Syneprotokoll: laga syner samt av- och tillträdessyner, för att kontrollera att man fullgjort sina skyldigheter gentemot myndigheten ifråga om byggnationer och anläggningar, till exempel de som brukade krono- och frälsejord, soldattorp, väganläggningar med mera.
  • Torparförsvar Specialsök. Innehåller uppgifter om torparförsvar för Jämtland, Medelpad och Ångermanland under perioden 1763–1797. För att bli torpare ansökte man hos landshövdingen om tillstånd och försvarsbrev, det vill säga ett bevis på att man brukade ett torp.
  • Västerbottens länsstyrelses landskontor, utslags- och resolutionskoncept 1808–1906.
Fastighetsböcker 1933–1990

Fastighetsböcker med register över lagfarter, inteckningar med mera har från 1933–1990 förts av Inskrivningsdomare och Inskrivningsmyndigheter, som utgjorde avdelningar inom tingsrätterna (och deras föregångare häradsrätterna).

På grund av GDPR är materialet endast digitalt tillgängligt på läsesalsplattformarna i våra läsesalar. Den äldre delen av materialet kan dock hittas i NAD genom sök på Inskrivningsmyndighetens i* eller Inskrivningsdomarens i* (för Stockholm sök på Inskrivningsenhetens vid Stockholms tingsrätt arkiv eller Fastighetsavdelningens vid Stockholms rådhusrätt arkiv).

Materialet förvaras fysiskt vid Riksarkivet (Landsarkivet) i Härnösand.

Fastighetsböcker 1875–1933 kallas Lagfartsböcker (se ovan).

Övrigt
By-, gårds- och godsarkiv