Bendix, släkt



Band 03 (1922), sida 144.

Biografi

Bendix, släkt, härstammande från den omkring 1770 till Köpenhamn invandrade ungerske juden Emanuel B. (d. 1813), vilkens söner Bendix (f. 1775, d. 1839) och Lazarus (f. 1779, d. 1826) överflyttade till Sverige under Gustav IV Adolfs regering. Bendix, som blev kattunstryckarmästare i Stockholm, var farfar till hovintendenten Carl B. (se nedan) samt far till Rebecka B. (f. 1809, d. 1889), gift med klädesfabrikören i Norrköping David Davidson; hon var mormor till Oskar Levertin och skildras som en i flera avseenden märklig, gammaldags from kvinna med en rik hjärtats begåvning och ett grubblande, inåtvänt lynne samt säges både genom nedärvda anlag och personliga intryck ha varit av betydelse för dottersonens daning. Från Lazarus, som antog släktnamnet Bendixson, härstammar den så nämnda släkten (se denna).

Författare



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

Källa: Meddelanden av amanuensen Stig Bendixon. — Se i övrigt: W. Söderhjelm, Oscar Levertin, 1 (1914).

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Bendix, släkt, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/18454, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2024-04-27.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:18454
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Bendix, släkt, urn:sbl:18454, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2024-04-27.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se