Arosenius, släkt



Band 02 (1920), sida 259.

Biografi

Arosenius, släkt, härstammande från Anders Jönsson Ranck från Rångedala socken (d. 1679 i Uppland och begraven i Borås s. å.), far till Jöns Andersson Rank (f. 1674, d 1721), vilken slog sig ned i Västerås som handlande med västgötatyger. Hans son Petrus Rank (f. 1718, d. 1783), vilken enligt en uppgift nödgades bortlägga det fäderneärvda släktnamnet av hänsyn till friherrliga ätten Ranck och i varje fall efter hemstaden antog namnet Westrén, sedermera latiniserat till Arosenius, blev slutligen kontraktsprost och kyrkoherde i Söderbärke. Han var en mångsidigt bildad, lärd man, bekant bl. a. som författare till läroböcker i hebräiska och teologi, och hans hem framstår i bevarade anteckningar som en prästgårdsidyll med en fläkt av den Gustavianska tidens vittra anda. Bland hans elva barn märkas a) kontraktsprosten och kyrkoherden i Söderbärke Daniel A. (f. 1764, d. 1838), far till pastorsadjunkten Fredrik Reinhold A. (f. 1816, d. 1870), vilken särskilt genom det stora, tyvärr oavslutade arbetet »Beskrifning öfver provinsen Dalarne» (1862—68) intar ett bemärkt rum som topografisk författare, samt farfars far till konstnären Ivar A. (se nedan 4); b) klädesfabrikören och handlanden i Norrköping Johan A. (f. 1769, d 1848), vilken jämte L. J. Söderberg år 1803 grundlade och till en av de förnämsta i staden upparbetade den bekanta firman Söderberg och Arosenius; samt c) assessorn Karl A. (se nedan 1), bland vilkens efterkommande de båda övriga nedannämnda märkas.

Författare

Sv. Oden.



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

Källor: Försök till Aroseniernas historia (intill 1803; författat av flera bland Petrus Arosenius' barn; i avskrifter i släktens ägo); G. Anrep, Sv. släktboken, 2 (1872); G. Elgenstierna, Sv. släktkalendern 1917; L. Hammarsköld, Förtekning på de i Sverige. . . utkomna schole- och undervisningsböcker (1817); G. Indebetou, Petrus Arosenius' stamträd (1911).

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Arosenius, släkt, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/18832, Svenskt biografiskt lexikon (art av Sv. Oden.), hämtad 2024-04-18.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:18832
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Arosenius, släkt, urn:sbl:18832, Svenskt biografiskt lexikon (art av Sv. Oden.), hämtad 2024-04-18.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se