Tillbaka

Ragnvald

Start

Ragnvald

Jarl

Ragnvald, jarl i Västergötland eller Östergötland i början av 1000-talet.

G m en syster till kung Olav Tryggvason av Norge.

R förekommer endast i isländska källor. Han intar en central ställning i Snorre Sturlasons redogörelse för den norske kung Olav Haraldssons ("den helige") strävanden efter fred med kung Olof "skötkonung" av Sverige. Skildringen härav i Heimskringla och i den separata Olavssagan är delvis baserad på Sigvat Tordssons Austrfararvisur, vilken citeras av Snorre. Sigvat deltog själv i de händelser han besjunger, och hans vittnesbörd synes säkerställa att R var en historisk person, medan Snorres litterära omarbetning torde ha lågt självständigt källvärde.

R var enligt Sigvats Erlingsflokkr gift med en syster till Olav Tryggvason, vilken i Snorres text ges namnet Ingeborg. Snorre uppger att R var jarl i Västergötland och bosatt i Skara medan Sigvat aldrig specificerar R:s boplats närmare. Han skaldar dock att R "är den allerbästa vän" kung Olav "har i öster vid det gröna havet". Det sistnämnda uttrycket syftar på Östersjön, varför det har föreslagits att R var jarl i Östergötland (Lie).

Sigvat skildrar en diplomatisk beskickning till R, vilken ledde till ett fredsslut. Saken gällde troligen gränsoroligheter mellan Sverige och Norge bottnande i fiendskapen mellan länderna efter slaget vid Svolder (Weibull). R:s roll i sammanhanget var rimligen den av lokal storman.

R spelar en betydligt större roll i Snorres skildring. Han skall ha varit den som förmådde lagman Torgny att på tinget i Uppsala söka övertyga Olof "skötkonung" att sluta fred med kung Olav och att gifta bort sin dotter Ingegerd (bd 20) med denne. Olof höll inte sitt löfte, varför R självsvåldigt arrangerade ett äktenskap mellan hennes illegitima halvsyster Astrid (bd 2) och kung Olav. Ingegerd gifte sig med storfurst Jaroslav av Ryssland, och R tvingades ta sin tillflykt till henne. Han skall som jarldöme ha tilldelats området där S:t Petersburg nu ligger. Denna skildring stöds inte av några skaldeverser och är möjligen endast en litterär omarbetning av Sigvats framställning.

Anders Winroth


Svenskt biografiskt lexikon