Jean Cavalier

Död:1698 – Iran (i Ispahan)

Elfenbenssnidare


Band 07 (1927), sida 684.

Meriter

Cavalier, Jean, d i Ispahan antagligen 1698; elfenbenssnidare; vistades vid olika hov samt i Stockholm åtminstone från 1696 (jmfr magistratens attest 2 mars); erhöll anvisning på 2,000 dlr sm t för utförda elfenbensporträtt 1 febr. 1697; medföljde L. Fabritius' ambassad till Ryssland och Persien 1697—98. — Ogift.

Biografi

C. var antagligen en fransk hugenott, som genom nantesiska ediktets upphävande tvangs att övergiva sitt fädernesland och som sedan allt till sin död förde en lycksökares ambulerande liv från hov till hov, sökande ära och bröd. Första belägget på hans existens finnes i signaturen på ett av honom förfärdigat porträtt i privat ägo i London av Samuel Pepys, daterat 1683, hans sista porträttframställning av Peter den stores morbror Lev Kirillovitj Narysjkin, är daterad 1698. Den historia, som ligger mellan dessa båda data, är svår att följa. På 1680-talet vistades C. vid en del tyska hov, såsom i Kassel, Berlin samt möjligen Munchen och Braunschweig. Härifrån kom han omkring 1690 över till London som Wilhelm III: s »medalliste» och erhöll där ett pass (11 dec. 1690) och en rekommendation till den danske konungen Kristian V (5 jan. 1691). 1693 är han i Köpenhamn och beger sig från Danmark över till Sverige, där han 1696 kan spåras tack vare tvenne detta år daterade porträtt av Ulrika Eleonora d. y. och Karl XII. På våren 1697 är han i Köpenhamn för att på uppdrag av Nikodemus Tessin till den danske kronprinsen överlämna en del ritningar av denne till en slottsanläggning på Amager. Han anslöt sig sedan till Ludvig Fabritius' ambassad till Persien och kom på så sätt att sluta sitt liv i svensk tjänst i detta land. C: s produktion är mycket rik. Vi känna från hans hand ej mindre än omkring 170 arbeten, alla porträtt av högtstående män och kvinnor i skilda länder. Av hans till vår tid bevarade porträtt finnas 50 i Sverige, därav många i nationalmuseum och statens historiska museum, 25 i Danmark, 55 i Tyskland, 6 i England samt ett par i Österrike och Ryssland.

C. har stor betydelse som porträttör och framstår i sina bästa arbeten som en känslig och god modellör, som säkerligen ofta lyckades förläna sina porträtt en stor porträttlikhet. Hans små konstverk höra till de bästa i sitt slag. För Sverige har han en särskild betydelse därigenom, att ett flertal personer ur de ledande kretsarna i vårt land avbildades av hans hand. Bland dessa porträtt framstå särskilt två framställningar av Olof Rudbeck och ett överlägset :gjort porträtt av Erik Dahlbergh. Bland övriga porträtt av svenskt intresse märkas framställningar av Karl X Gustav, Hedvig Eleonora, Karl XI, Ulrika Eleonora d. ä., Karl XII, Ulrika Eleonora d. y., Hedvig Sofia, David Klöker Ehrenstrahl, Nikodemus Tessin d. y., -Nils Gyldenstolpe, Jakob Gyllenborg, Olof Gyllenborg, Arved Karlsteen, Bengt och Erik Oxenstierna, Johan Gabriel Stenbock, Ludvig Fabritius, Hans Wachtmeister, Samuel Pufendorf och Jakob Johan Hastfer. I många fall äro C: s arbeten den enda bild, vi äga av de porträtterade personerna. Hans framställningar äro alltid i bröstbild, med den avbildade personen i ren profil till höger, från åskådaren räknat. Några av hans bevarade arbeten äro i vax. En del av. C: s svenska porträtt avgötos omkring 1730 av den kände medaljsamlaren Nils Keder i metall. Dessa avgjutningar uppgå till ett antal av 33. Tyvärr äro avgjutningarna grovt och simpelt gjorda, men de hava dock sin betydelse för oss därigenom, att de giva oss upplysning om en del numera förkomna originalarbeten av C. Dennes bildkonst "har även bildat utgångspunkt för arbeten av andra konstnärer, så t. ex. är Fredrik Akrels gravyr av Ehrenstrahl'gjord efter ett elfenhensoriginal av honom.

Författare

Arvid Julius.



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Arkivuppgifter

 

Tryckta arbeten

 

Källor och litteratur

Källa: A. Julius, Jean Cavalier och några andra elfenbenssnidare (1926).

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Jean Cavalier, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/16502, Svenskt biografiskt lexikon (art av Arvid Julius.), hämtad 2024-04-25.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:16502
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Jean Cavalier, urn:sbl:16502, Svenskt biografiskt lexikon (art av Arvid Julius.), hämtad 2024-04-25.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se