Berggren, släkt



Band 03 (1922), sida 521.

Biografi

Berggren, bergsmans- och bruksägarsläkt, härstammande från bergsmannen och häradsdomaren Jan Olsson på Saxån (f. 1613 eller 1620, d 1713), vilkens efterkommande fortsatte att såsom brukande bergsmän vara delägare i hytta och hammare, tills Saxåns bruksegendom nästan fullständigt förvärvades av Jan Olssons sonsons sonson brukspatronen Johan Olofsson B. (f. 1731, d 1792), riksdagsman i bondeståndet 1789. Dennes äldste efterlevande son Petter B. (f. 1756, d 1806), far till målaren Pehr B. (se nedan), blev brukspatron på Bom och sedan på Lervik, medan Saxån övertogs av de yngre sönerna Olof B. (f. 1761, d 1834), på Södra Saxån, och Johan B. (f. 1766, d 1830), på Norra Saxån, vilka drevo bruksrörelsen gemensamt. Södra Saxån förblev i släktens ägo till 1873, Norra Saxån övergick genom gifte till bruksägaren Karl Johan Yngström och såldes efter dennes död (1907) till aktiebolaget Bofors—Gullspång. Bland bruksegendomar, som utom de redan nämnda innehafts av olika släktmedlemmar, märkas Gåsbornshyttan, Forsnäs, Svartsången, Niklasdam och Kristinefors. En sonsons son till brukspatronen Olof B., lektorn i Östersund och rektorn vid statens samskola i Strömstad Per Gustaf Berggren (f. 1870, d. 1931), har efter en doktorsavhandling om »Lars Grubbe, hans lif och verksamhet» (1898) utgivit läroböcker och topografiskt-historiska arbeten (angående kloster i Kalmar och Linköping m. m.) samt nedannämnda släktbok.

Författare



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

Källa: P. G. Berggren, Värmländska släkten Berggren från Saxån med dess utgreningar (1908).

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Berggren, släkt, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/18594, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2024-10-11.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:18594
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Berggren, släkt, urn:sbl:18594, Svenskt biografiskt lexikon, hämtad 2024-10-11.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se