C Axel H Axelson

Född:1854-10-24 – Stockholms stad, Stockholms län
Död:1892-04-10 – Lunds domkyrkoförsamling, Skåne län

Målare


Band 02 (1920), sida 513.

Meriter

Axelson, Carl Axel Hampus, f. 24 okt. 1854 i Stockholm, d 10 apr. 1892 på Lunds hospital. Föräldrar: byggmästaren Johan Erik Axelson och Johanna Sofia Petersson. Elev vid konstakademins läroverk 30 aug. 1872–1876. Ledamot av konstnärsförbundet. Företog studieresor till Düsseldorf, München, Paris och Venedig 1876 samt till norra Afrika 1886. — Ogift.

Biografi

A:s konstnärliga produktion består främst av arkitekturbilder och landskap i akvarell från hans resor, delvis starkt påverkade av hans Düsseldorf-studier. Hans motiv äro ofta hämtade från tyska städer eller pittoreska delar av Venedigs arkitektur samt från Afrikas kust. Det är särskilt dessa sistnämnda naturskildringar med öknens oändliga vidder och en eller ett par enstaka figurer i förgrunden, som höra till hans bästa verk. Resan till Italien utvecklade hans färgsinne och gav honom mera fasthet i kompositionen. I Stockholm, där han vistades efter sin sista resa, blev han i hög grad en central personlighet i det kotteri, han tillhörde. Han utmärkte sig för en humoristisk uppfattning, präglad av en stark originalitet. En sinnessjukdom bröt året före hans död hans hälsa, då han just stod i begrepp att anträda en utländsk studieresa.

Författare

Gerda Boëthius.Sök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

Källor: G. Nordensvan, Sv. konst och sv. konstnärer i 19: e århundradet (1892), s. 689; Sv. familj-journalen Svea, 1892, s. 158.

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
C Axel H Axelson, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/18949, Svenskt biografiskt lexikon (art av Gerda Boëthius.), hämtad 2021-01-26.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:18949
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
C Axel H Axelson, urn:sbl:18949, Svenskt biografiskt lexikon (art av Gerda Boëthius.), hämtad 2021-01-26.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se