E A Maria Adelborg

Född:1849-12-06 – Karlskrona stadsförsamling, Blekinge län
Död:1940-04-23 – Gagnefs församling, Dalarnas län

Textilkonstnär


Band 01 (1918), sida 64.
Se pdf av tryck.

Meriter

2. Eleonora Amalia Maria Adelborg, f. 6 dec. 1849 i Karlskrona. Föräldrar: kommendörkaptenen Bror Jakob Adelborg och Hedvig Katarina af Uhr. Anställd som mönsterriterska hos Selma Giöbel 1886–99, hos handarbetets vänner 1900–07; har med offentligt understöd företagit studieresor till Holland och Frankrike 1889, till England 1895 samt har därjämte besökt England (1901) och upprepade gånger Holland och Belgien. Erhöll 1894 Sofie Adlersparres pris.

Biografi

M. A. har inom modern textilkonst gjort en betydande insats, särskilt genom sitt fina färgsinne. För sin dekorativa ornamentik har hon med förkärlek hämtat motiven från gammalnordisk och medeltida eller provinsiell konst, vilket åt hennes arbeten givit ett säreget nationellt drag. Bland hennes främsta verk äro »Gagnefmatta» (ägare doktor K. Wåhlin och amanuensen E. Wettergren), »Trollmattan», matta för Birgittakapellet i Rom samt mässhakar för Sofiakyrkan i Stockholm m. fl. betydande kyrkliga och profana textilverk.

Författare

ELISABETH THORMANSök i Nationella Arkivdatabasen

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
E A Maria Adelborg, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/5518, Svenskt biografiskt lexikon (art av ELISABETH THORMAN), hämtad 2023-12-04.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:5518
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
E A Maria Adelborg, urn:sbl:5518, Svenskt biografiskt lexikon (art av ELISABETH THORMAN), hämtad 2023-12-04.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se