Anders Gustaf Anderson

Född:1780-04-19 – Växjö stadsförsamling, Kronobergs län
Död:1833-03-30 – Stockholms stad, Stockholms län

Miniatyrmålare


Band 01 (1918), sida 666.

Meriter

Anderson, Anders Gustaf, f. 19 apr. 1780 i Växjö, d 30 mars 1833 i Stockholm. Son till garvaren Anders Andersson i Växjö. Miniatyrmålare.

Gift 22 nov. 1822 med Johanna Ulrika Thelin.

Biografi

A. började först studera, men hans håg för målaryrket kom honom att avbryta studierna, ehuru ekonomiska svårigheter tvingade honom att under fem år söka sitt uppehälle som yrkesmålare. Snart nog synes han dock i Stockholm ha kommit i beröring med L. S. Sparrgren och utbildade sig därefter som dennes elev till miniatyrmålare. Han var emellertid ingen betydande och självständig konstnär. Hans verk bära stark prägel av inflytande dels från hans lärare Sparrgren, dels ock från Domenico Bossi. Han är representerad med fyra arbeten i nationalmuseum, däribland det här avbildade självporträttet och ett porträtt av grosshandlaren K. J. Kock 1823. I akademin för de fria konsterna blev han agré. — A: s broder Salomon Anderson, f. i Växjö 15 febr. 1785, d 1855, militär, avbröt efter återkomsten från en 1812 iråkad fångenskap i Frankrike sin militära bana för att ägna sig åt målarkonsten och blev 1825 elev av Fr. Westin. Han har utfört en del obetydliga historiemålningar, åtskilliga altartavlor på landsbygden och ett flertal kopior.

Författare

G. Nordensvan.Sök i Nationella Arkivdatabasen

Källor och litteratur

Källor: A. Ahnfelt, Miniatyrmålare i Sverige Skandinavien, 1 (1912). konstnärer (1887); C. M. Carlander, E. Lemberger, Die Bildnis-Miniatur in

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Anders Gustaf Anderson, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/5782, Svenskt biografiskt lexikon (art av G. Nordensvan.), hämtad 2021-01-16.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:5782
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Anders Gustaf Anderson, urn:sbl:5782, Svenskt biografiskt lexikon (art av G. Nordensvan.), hämtad 2021-01-16.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se