Beställ till läsesal – ny digital tjänst för Riksarkivet

Nu kan du som läsesalsbesökare göra digitala beställningar av arkivmaterial på plats. Du kan även beställa arkivmaterial hemifrån via Nationell Arkivdatabas (NAD).

Just nu gäller detta enbart beställningar till följande läsesalar:

På sikt blir det möjligt att beställa digitalt till samtliga läsesalar inom Riksarkivet.

Så här gör du en digital beställning till läsesal

Följ anvisningarna i Beställ på plats i läsesal för att göra en digital beställning från en besöksdator i läsesalen. Om du beställer från en besöksdator i läsesalen är du automatiskt inloggad, men du kan även välja att logga in med eget användarkonto.

Om du beställer hemifrån eller använder en egen dator i läsesalen måste du logga in med eget användarkonto, följ anvisningarna i Beställ med eget användarkonto.

Börja din beställning genom att söka fram det material du är intresserad av i Nationell ArkivDatabas (NAD). Knappen Läsesal visas vid material som kan beställas till läsesal. Klicka på knappen för att lägga din beställning i kundkorgen.

  • Det är kostnadsfritt att beställa material till läsesalen.
  • Du kan inte beställa material som är digitaliserat i den digitala beställningstjänsten. Digitaliserat material kan du ta del av i Nationell ArkivDatabas (NAD).
  • Du kan inte beställa material från en läsesal till en annan läsesal, dvs. det går inte att fjärrlåna material.

När du är klar, klickar du på kundkorgen uppe till höger för att komplettera din beställning.

Uppgifter och kopior ur Riksarkivets olika arkivbestånd beställs precis som tidigare via Riksarkivets digitala beställningsformulär