Beställ till läsesal – ny digital tjänst för Riksarkivet

Nu kan du hemifrån beställa arkivmaterial via Nationell Arkivdatabas (NAD). Som läsesalsbesökare kan du också göra digitala beställningar av material på plats.

Just nu gäller detta enbart beställningar till läsesalen vid Liljeholmskajen på Stockholms stadsarkiv!

På sikt blir det möjligt att beställa digitalt till samtliga läsesalar inom Riksarkivet.

Uppgifter och kopior beställs precis som tidigare via Riksarkivets digitala beställningsformulär

Så här gör du en digital beställning till läsesal

Du måste vara inloggad för att kunna beställa. Använder du en besöksdator i läsesalen är du automatiskt inloggad. Om du beställer hemifrån eller använder en egen dator i läsesalen måste du logga in med eget användarkonto. Läs mer om hur skapar användarkonto under Beställ med eget användarkonto.

Börja din beställning genom att söka fram det material du är intresserad av i Nationell ArkivDatabas (NAD). Knappen Läsesal dyker upp för det material som du kan beställa till läsesal. Du kan beställa maximalt fem enheter från samma läsesal i en beställning. Du kan bara beställa material till den läsesal där materialet förvaras. Det är kostnadsfritt att skapa ett användarkonto och beställa material till läsesal.

När du är klar så klickar du på kundkorgen högst upp till höger för att komplettera din beställning.

Beställningarna fungerar lite olika beroende på om du beställer från en besöksdator i läsesalen eller om du beställer hemifrån eller från en egen dator i läsesalen. Läs mer om hur du beställer material under Beställ på plats i läsesal eller Beställ med eget användarkonto.

Digital beställning till Stadsarkivet Liljeholmskajen

Den 2 april öppnar Stadsarkivet Liljeholmskajen med landets första arkiv som erbjuder digital beställning av arkivmaterial. Du beställer fram ditt material till läsesalen antingen via besöksdatorerna när du är på plats i läsesalen, eller från din egen dator.

Läs mer om digital beställning och Stadsarkivet Liljeholmskajen