Beställ med eget användarkonto

Du måste vara inloggad för att kunna beställa. Om du beställer hemifrån eller använder en egen dator i läsesalen behöver du logga in med ditt användarkonto.

När du är inloggad kan du beställa material till de läsesalar som infört tjänsten digital beställning till läsesal. Du kan inte beställa material från en läsesal till en annan, dvs. du kan inte fjärrlåna material.

Observera att den här digitala tjänsten än så länge gäller enbart Stockholms stadsarkiv, läsesalen Liljeholmskajen samt Göteborgs landsarkiv, läsesalen Arkivgatan.

Om du vill vara anonym när du beställer material till läsesalen måste du göra din beställning från en besöksdator i läsesalen.

Så här gör du en digital beställning med eget användarkonto:

  1. Skapa konto och logga in
  2. Söka fram arkivmaterial
  3. Kontrollera din beställning
  4. Din beställning kontrolleras
  5. Ta del av det beställda materialet i läsesal
     

1. Skapa konto och logga in

Har du sedan tidigare ett användarkonto till Riksarkivets digitala tjänster, dvs. Digitala forskarsalen eller webbutiken, loggar du in med det kontot i Nationell Arkivdatabas (NAD).

Om du inte har ett användarkonto, skapar du ett själv i Riksarkivets webbutik . I Webbutiken klickar du på Logga in och väljer Skapa ett konto. Fyll i din e-postadress och välj ett användarnamn och lösenord, klicka på Skapa konto. Bekräfta registreringen av kontot via den aktiveringslänk som skickas till den angivna e-postadressen. Det visas inget felmeddelande om du försöker skapa ett nytt användarkonto med samma e-postadress som redan finns knuten till ett annat användarkonto.

Logga därefter in i Nationell Arkivdatabas (NAD).

Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord, går du till Riksarkivets webbutik , där klickar du på Logga in och väljer Glömt lösenordet? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress så skickas en återställningskod till den e-postadress som finns registrerad på kontot.

2. Söka fram arkivmaterial

Börja din beställning genom att söka fram det arkiv du är intresserad av i Nationell Arkivdatabas, NAD.

Knappen Läsesal visas vid material som kan beställas till läsesal. Observera att arkivmaterialet kan vara förtecknat på olika nivåer (arkiv, serie eller volym), vilket innebär att knappen kan visas på olika nivåer i arkivförteckningen. Gå till vyn på vänster sida av skärmen och klicka på plustecknen för att se samtliga nivåer.

För att begränsa din sökning av arkivmaterial till en viss arkivinstitution, t.ex. Stockholms stadsarkiv kan du välja arkivinstitutionens namn i fältet Förvarande institution. Om en arkivinstitution har fler läsesalar kan du inte söka fram material till enbart en viss läsesal.

Klicka på knappen Läsesal för att lägga din beställning i kundkorgen. När du är klar, klickar du på kundkorgen uppe till höger för att kontrollera din beställning.

Du kan beställa fem enheter per beställning. Du kan inte beställa material som är digitaliserat i den digitala beställningstjänsten. Digitaliserat material kan du ta del av i Nationell Arkivdatabas (NAD).

3. Kontrollera din beställning

Om du har beställt material som inte är förtecknat på volymnivå, behöver du komplettera beställningen med volymnummer eller en närmare beskrivning av materialet som du vill beställa. Om du inte har kompletterande uppgifter kan du skriva "Vet ej".

Om du inte hittar det du vill beställa i Nationell Arkivdatabas (NAD) kan du försöka beskriva det med egna ord i rutan Fritext-beställning. Där kan du också ange annat som kan vara bra för personalen i läsesalen att veta inför ditt besök. Observera att svarstiden är längre vid beställningar som skickas in via rutan Fritext-beställning. Det är kostnadsfritt att beställa material till läsesal, men för mera omfattande eftersökningar kan det tillkomma kostnader. Information om eventuella kostnader meddelas alltid till beställaren.

Ange vilket datum du vill besöka läsesalen genom att välja ett datum i kalendern.

  • Du kan radera en rad i beställningen genom att klicka på papperskorgen i slutet av raden.
  • Du kan radera hela beställningen genom att klicka på knappen Radera nere till vänster.

Avsluta din beställning genom att klicka på knappen Skicka. På en ny sida får du omgående en bekräftelse på din beställning. Du får även e-post om att din beställning är mottagen och handläggs av personal i läsesalen.

4. Din beställning kontrolleras

Du kommer att bli kontaktad via e-post av personalen i läsesalen när din beställning blir godkänd, behöver kompletteras eller avslås. Observera att du måste vänta in ytterligare ett meddelande som visar om din beställning är godkänd eller om personalen behöver få kontakt med dig för att få fler upplysningar för att kunna handlägga din beställning så fort som möjligt. Om du vill ha kontakt med personal i läsesalen kan du svara på den e-post du får från läsesalen.

I vissa fall tar det längre tid att handlägga din beställning, t.ex. om din beställning är oprecis, om det material du har beställt är sekretessbelagt eller omfattas av särskilda villkor för att du ska få ta del av materialet. Om det material du har beställt är sekretessbelagt måste vi göra en sekretessprövning. Du måste då invänta e-post med meddelande om att sekretessprövningen är gjord och att du kan besöka läsesalen och ta del av det beställda materialet. I vissa fall kan du få avslag på din beställning. Förutom att materialet inte kan lämnas ut p.g.a. sekretess kan det finnas andra hinder, exempelvis att ett material är skadat av mögel.

Du kan läsa mera om din rätt att ta del av arkivhandlingar på Riksarkivets webbsida

5. Ta del av det beställda materialet i läsesal

När din beställning är godkänd får du e-post med meddelande om att du är välkommen att besöka läsesalen. Om du inte kommer angiven dag makuleras din beställning och materialet går tillbaka till arkivet.

Du behöver uppge ditt ordernummer för att kunna ta del av det beställda arkivmaterialet.

Om det material du har beställt omfattas av sekretess eller särskilda villkor för att du ska få ta del av materialet kan du i vissa fall behöva legitimera dig för att få ta del av materialet.